Denník N

Šéf Valného zhromaždenia? Myslíte toho Portugalčana? Lajčákovi sa začal veľký deň v OSN

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nie je to len o búchaní kladivkom, aby sa lídri v sále OSN utíšili. Stal sa z neho globálny diplomat, rozpráva o svojom novom šéfovi dlhoročný zamestnanec OSN Brenden Varma.

O desiatej ráno miestneho času, keď americký prezident Donald Trump zažil premiéru v OSN, zavládol v newyorskom sídle svetovej organizácie ruch.

Televízni reportéri rýchlo zložili kamery s výhľadom na mrakodrapy na Long Islande. Novinári sa ponáhľali na miesta v mediálnom centre, aby si stihli vypočuť prvý prejav amerického prezidenta na pôde organizácie, ktorú v minulosti často kritizoval.

Policajné člny so snajpermi brázdili po East River a ich kolegovia z newyorskej polície (NYPD) uzavreli okolité ulice na Manhattane.

Keď Trump rozosmial novinárov

„Je to pre mňa česť, byť v mojom domácom meste,“ povedal Donald Trump, keď ho v sále OSN uviedol slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák. S dobrou angličtinou, no nepriehliadnuteľným stredoeurópskym prízvukom, sa ujal úlohy moderátora tohtoročného Valného zhromaždenia.

Úloha sa Lajčákovi rozbehla ostrou skúškou. Po Trumpovom prejave si mohol vydýchnuť, žiadne prekvapenie od nevypočítateľného prezidenta neprišlo. Hoci v zákulisí aj americkí diplomati a novinári kritizovali, že v OSN hovoril o tom, že Spojené štáty budú mať čoskoro najsilnejšiu armádu, alebo o zničení Severnej Kórey.

Novinárov Trump rozosmial, keď o Kimovi hovoril ako o „raketovom mužovi, čo rozbehol samovražednú misiu pre seba a svoj režim“.

Foto N – Vladimír Šimíček

Povedzte meno jedného predsedu

Lajčák sa po jeho prejave znovu ujal mikrofónu. Zvolal päťminútovú prestávku a davy novinárov sa zdvihli. Najzaujímavejší moment dňa v OSN sa pre nich skončil, no maratón prejavov sa ešte len rozbiehal. Slovenský diplomat musel občas kolegov v sále utišovať a vynucovať si disciplínu.

Napriek tejto viditeľnej Lajčákovej pozícii v OSN ani niektorí zamestnanci jeho mediálneho centra nevedeli povedať meno slovenského ministra. „Myslíte toho  Portugalčana, Antónia Guterresa?“ vyslovuje meno generálneho tajomníka OSN mladá zamestnankyňa, keď sa jej spýtam, či vie, kto je predsedom Valného zhromaždenia OSN.

Nie je sama. Lajčákova funkcia je v diplomatickom svete považovaná za prestížnu, no skôr byrokratickú. „Napriek tomu sa dá považovať za dôležitú a vplyvnú pozíciu,“ zhodnotil to pre Denník N Jonathan Cristol, expert, ktorý sa venuje OSN v organizácii World Policy Institute.

„Do istej miery Lajčák môže určovať agendu OSN pre tento rok a vyzdvihovať témy, ktoré považuje za dôležité pre svet a Valné zhromaždenie podľa neho s nimi môže niečo urobiť,“ dodáva. Je nielen moderátorom Valného zhromaždenia, ale aj jedným zo zákulisných hráčov.

Môže organizovať podujatia počas ročného pôsobenia vo funkcii, ktoré nie je len o týždňovom zasadnutí takmer dvoch stoviek lídrov z celého sveta.

Aj tí, čo sa profesionálne venujú OSN, síce podľa Cristola možno budú vedieť meno každého generálneho tajomníka OSN, no len veľmi ťažko si spomenú aspoň na jedného predsedu Valného zhromaždenia. Viete, ako sa volá Lajčákov predchodca?

Bol ním diplomat Peter Thompson z Fidži.

„To však neznamená, že na čele Valného zhromaždenia neboli dôležití či nezaujímaví ľudia. Avšak boli skôr známi tým, čo robili mimo tejto funkcie. Napríklad švédsky diplomat Jan Eliasson, ktorý sa neskôr prepracoval až na dvojku vo svetovej organizácii,“ hovorí Cristol.

Foto N – Vladimír Šimíček

Putin, Merkelová, Su Ťij neprišli

Krátko po Trumpovi odovzdal Lajčák slovo slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Aj on hovoril o najväčšej hrozbe, ktorú dnes predstavuje Kim Čong-un a jeho Severná Kórea. Rusko nepriamo označil za suseda-agresora, ktorý podráža suverenitu krajín, ako sú Gruzínsko a Ukrajina. A podpichol aj amerického prezidenta, keď svoju reč ukončil témou klimatických zmien a Parížskej dohody, z ktorej Trumpova Amerika vycúvala.

Ignorovanie boja proti globálnemu otepľovaniu označil za nezodpovedné správanie, ktoré sa nebude dať zvrátiť.

Nie všetci svetoví lídri sú však v New Yorku. Neprišla nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú túto nedeľu čakajú voľby. Chýba aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorého rozladili stupňujúce sa americké sankcie. A neprišla ani barmská líderka Su Ťij, ktorú kritizujú, že mlčky toleruje etnické čistky proti moslimským Rohingom v jej krajine.

„Prečo by ste tam prišli, keď na vás budú všetci v uliciach vykrikovať, a budete musieť odpovedať na otázky, ktorým sa radšej chcete vyhnúť,“ hovorí Cristol.

Lajčákov hovorca: Niekedy ešte premýšľa ako Slovák

Rola moderátora štátnikov z celého sveta je len časť Lajčákovej agendy. Najbližšie mesiace môže v OSN presadzovať témy, ktoré považuje za dôležité. Jednou z jeho obľúbených je predchádzanie vojnovým konfliktom. O preventívnej diplomacii hovoril už ako neúspešný kandidát na generálneho tajomníka OSN. Ako jeho prioritu ju spomína aj nový Lajčákov hovorca – Američan Brenden Varma.

O pozíciu sa Brenden Varma uchádzal v konkurze. V OSN pracuje už 14 rokov, zažil prácu pre generálnych tajomníkov OSN Kofiho Anana aj Pan Ki-muna. Teraz je jedným z 28 ľudí v Lajčákovom tíme. „Osemnásť z nich sú ženy, zastúpené sú všetky regióny sveta,“ hovorí Varma.

Do tímu si, samozrejme, zobral slovenský minister zahraničia aj Slovákov, Varma ich napočítal štyroch – od špeciálnej asistentky až po politického poradcu.

Varmovou úlohou je najmä komunikovať s médiami z celého sveta, no aj korigovať vlastného šéfa. Okrem iného mu radí, ako si vylepšiť angličtinu. A tak namiesto byrokratického slova instrument (inštrument), ho naučil používať ľudskejšie tool (nástroj).

Foto N – Vladimír Šimíček

„Zatiaľ sa mi s ním pracuje veľmi dobre. Presviedča nás, aby sme ho aj kritizovali, dáva si záležať na svojej práci,“ rozpráva hovorca predsedu Valného zhromaždenia. Lajčáka sa snaží usmerňovať, aby viac premýšľal ako globálny diplomat, než šéf slovenskej diplomacie.

„Napríklad, keď nedávno v jednom rozhovore hovoril, že migrácia je nový fenomén. Povedal som mu, že ten fenomén je v histórii veľmi dlho, a rozhodne nie je nový. Na Slovensku sa možno vníma ako zásadná téma až teraz, ale nie tu v OSN. Lajčák si to priznal a už si na to dáva pozor,“ rozpráva Varma. Migrácia je pritom téma, ku ktorej sa hlási a bude na nej pracovať aj po Valnom zhromaždení.

„Pripravuje dokument o migrácii, ktorý by sa mohol prijať v júli budúceho roka. Ide o to, aby sa ľuďom vysvetlilo, čo je to fenomén migrácie, ktorého sa mnohí v Európe boja. Prečo k nej dochádza a podobne,“ hovorí Varma. Ďalšou akciou, na ktorej si Lajčák dáva záležať, je príprava aprílového stretnutia o mieri a prevencii konfliktov, ktoré chce v OSN zorganizovať za účasti svetových štátnikov.

Životopis Lajčáka má podľa Varmu v OSN dobrý cveng – pracoval pre diplomaciu EÚ, bol úspešný s referendom v Čiernej Hore, pôsobil v Bosne ako najvyšší predstaviteľ medzinárodného spoločenstva. „Mnohých často prekvapuje mladým vekom na OSN,“ hovorí o 53-ročnom slovenskom diplomatovi Varma.

„Nie je to len o búchaní kladivkom, aby sa lídri v sále OSN utíšili. Stal sa z neho globálny diplomat,“ hovorí o svojom novom šéfovi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie