Denník N

Policajti využili pojem „mentalita romica“, aby odôvodnili, že Rómom sa nedá veriť

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Etnológovia, psychológovia a iní experti sa zhodujú, že je hanebné, ak štát uverí konštatovaniu, že všetci Rómovia majú rovnakú mentalitu. Nevedia pochopiť, ako podľa toho mohli neuveriť svedkom razie v Moldave nad Bodvou.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

„Mentalita romica“, teda takzvaná rómska mentalita.

Oficiálny znalecký posudok takýmto označením spochybnil Rómov, svedkov policajnej razie v Moldave nad Bodvou, a prispel k tomu, že im – obyvateľom osady – ich výpovede vyšetrovateľ policajnej inšpekcie neuveril. Aj preto sú dnes šiesti z nich obvinení z krivého obvinenia.

V znaleckom posudku sa používa aj ďalší výraz – „rómska etnoplastická stigmatizácia“ –, ktorý ani odborníci nevedia presne vysvetliť. Oba pojmy hovoria tak jasne, akoby všetci Rómovia sveta mali spoločné negatívne vlastnosti.

Čo sú to za pojmy a je naozaj možné nimi operovať v oficiálnom policajnom vyšetrovaní?

Ako zo satirickej poviedky o vžitom rasizme

Zovšeobecňovanie negatívnych rómskych vlastností využívali aj vzdelanci už v období prvej Československej republiky. Priekopník slovenskej sociológie Anton Štefánek v čase ČSR šíril, že „cigáni patria k posledným zvyškom primitívov na Slovensku, ktorí svojou početnosťou a nekultivovaným spôsobom sú stále ešte pravou pliagou štátu i obyvateľstva“. „Cigán je slabý robotník, lenivý, nestály a nedisciplinovaný. Vylúčení sú zo spoločnosti aj pre nečistotu a zápach,“ hlásal vtedy renomovaný odborník.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) hovorí, že podobné stereotypy sa šíria dodnes a takéto zjednodušené názory sa niektorí ľudia (v tomto prípade oficiálny znalec) snažia ospravedlňovať použitím latinizmov. Ravasz však varuje, že „ak použijem latinský výraz, neznamená to, že výrok je automaticky pravdivý alebo pravdivejší. Vždy je potrebné kriticky hľadieť na obsah výroku,“ varuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie