štvrtok

Slováci vyrábajú psie krmivo zo surovín, aké si pre seba často nekupujú ani ľudia, aj tak prerazili

Najkvalitnejšie hovädzie mäso z farmy či voľne plávajúce lososy menia v Sušienkove - po novom Pet Farm Family - na psie krmivo. Sú drahí, ale za svojím prístupom si stoja, aj keď im ľudia občas vyčítajú, že im šibe.

Sušienkovo (Pet Farm Family) a ich konzervy. Foto – Alena Lengyelová

Keď prvýkrát vkročím do obchodu v pražskej štvrti Vysočany, mám pocit, že som sa ocitol skôr v dizajnérskom štúdiu či hipsterskom butiku, a nie v predajni, kde predávajú, ale aj vyrábajú krmivá pre psov.

No len čo z gauča vyskočia dvaja vipeti, psy zo skupiny chrtov, dostanem sa trochu do obrazu. Okrem Sušienky a Špagety, ako sa psy volajú, ma vítajú aj dvaja slovenskí majitelia podniku. Matej a Alena, ktorí Sušienkovo, po novom Pet Farm Family, založili.

Na veľkom drevenom stole si všímam pozorne naskladané psie konzervy a sklenené poháre so psími pamlskami s pomerne originálnymi názvami. Divá sviňa, Losie bobky, Divočina, Kravina.

Poháre s peknými etiketami skrývajú bezlepkové sušienky vyrábané z mäsa z voľne žijúcich a pasúcich sa zvierat, teda kvality, akú si na stôl nedoprajú ani mnohí z nás. Ceny tomu zodpovedajú. Pohár so 100-gramovými maškrtami stojí šesť eur, veľká 400-gramová konzerva okolo piatich.

Matej Toman a Alena Lengyelová zo Sušienkova, dnes Pet Farm Family. Foto - Alie Lengyelová

Je to veľa? Matej s priateľkou hovoria, prečo nie, kto si ich krmivo kupuje a ako sa im za pár rokov podarilo zo záľuby vybudovať firmu so štrnástimi zamestnancami, ktorá začína exportovať do viacerých európskych krajín.

A rozprávajú aj o tom, ako by sme mali psy, pôvodom mäsožravcov, kŕmiť, prečo kritizujú veľkých výrobcov psích konzerv a granúl, a v čom je pre psa dobrá takzvaná BARF strava, teda kŕmenie surovými potravinami a mäsom.

Na začiatku boli Sušienka a sušienky

„Som odchovanec reklamnej agentúry, pred pár rokmi som pracoval v Bratislave, ale v jednej chvíli som dospel do bodu, že mám toho plné kecky,“ rozpráva Matej, inak grafický dizajnér, ako vlastne prišiel do Prahy.

„V tom čase som spoznal Alenku. Ona je z Košíc, a keď sme rozmýšľali, kde zakotviť, prišli sme na Prahu.“

Presťahovali sa, ale k podnikaniu mali ešte ďaleko. Matej naďalej robil v agentúre, Alena fotila. Fotografovanie jej zostalo dodnes, uchytila sa ako autorka, ktorá spolupracuje s jednou svetovou fotobankou.

„Matej chodil do roboty, ja som robila z domu, a niekedy som sa trochu nudila, chýbal mi kontakt so živými tvormi,“ spomína. „A tak sme si kúpili psa, Sušienku. Tá nám obrátila život hore labkami, netušili sme, čo to bude za osobnosť.“

Sušienkovo (Pet Farm Family) a ich sušienky. Foto - Alie Lengyelová

So Sušienkou prišli aj sušienky - teda tie pre psy. „Vždy som jedla a varila si zdravo, Mateja som to postupne naučila tiež, aj keď z Bratislavy prišiel ako fast-foodový typ,“ vraví Alena.

„Keďže som pozerala na pôvod jedla, ktoré som kupovala pre seba, prišlo mi normálne riešiť to aj pri psovi. Keď som cez víkendy na trhoch nakúpila jedlo pre nás, zostali mi odrezky, z ktorých som začala Sušienke robiť sušienky.“

Recepty si vymýšľala sama, držala sa však článkov a odporúčaní, ako má vlastne psia strava vyzerať. Mäso, ovocie, zelenina, semiačka. Ako obaja hovoria - keď sa pečie pre psa, nie je až tak dôležité, ako to chutí, nakoniec, soľ či koreniny sa úplne vynechávajú. No zloženie je podstatné.

„Pes je mäsožravec, ktorý sa ale počas svojho vývoja dostal aj k zelenine či ovociu, napríklad v podobe natrávených zvyškov,“ vysvetľuje Matej. „Podstatné však je, že pes nie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Sme závislí len od vás! Predplaťte si nás

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |