Denník N

Poľský novinár, ktorý je na čiernom zozname: Kaczyński sa vidí ako mesiáš

Slawomir Sierakowski je poľský liberálny intelektuál, sociológ a novinár. Založil a vedie magazín Krytyka Polityczna. Jeho články publikujú aj v zahraničí, napríklad New York Times, Newsweek či Guardian. Foto – Tomáš Halász
Slawomir Sierakowski je poľský liberálny intelektuál, sociológ a novinár. Založil a vedie magazín Krytyka Polityczna. Jeho články publikujú aj v zahraničí, napríklad New York Times, Newsweek či Guardian. Foto – Tomáš Halász

„Či Jaroslaw Kaczyński ničí v Poľsku demokraciu, to ešte len zistíme. Isté však je, že ničí liberalizmus,“ hovorí sociológ, novinár a publicista Slawomir Sierakowski. 

Mnohí v Poľsku vravia, že Jaroslaw Kaczyński ničí demokraciu v krajine. Nie je to prehnané tvrdenie?

V prvom rade, on ničí liberalizmus a nie demokraciu. Demokracia znamená voľby a jeho strana Právo a spravodlivosť (PiS) voľby demokraticky vyhrala. O dva roky zorganizujú ďalšie voľby, a ak budú férové, nemôžeme povedať, že ničí demokraciu. To stále nevieme. Ale naisto vieme, že ničí liberalizmus, to on sám otvorene tvrdí. Čo je to liberalizmus? Je to deľba moci medzi súdnictvo, parlament a výkonnú moc. On sa tiež snaží zničiť médiá, prevzal verejnoprávne médiá v Poľsku. Ja ako jeden z hlavných poľských novinárov v nich nemôžem vystupovať. Posledné dva roky som tam nebol, nepozývajú ma. Podobne ako každého, kto nie je provládny.

Existuje nejaký čierny zoznam?

Samozrejme, ja som v prvej trojke ľudí, ktorí nemôžu vystupovať vo verejnoprávnych médiách. Teraz PiS otvorene hovorí, že presadí zákon proti súkromným médiám. Volajú to zákon o koncentrácii moci. Bude to znamenať, že keď má nemecký vydavateľ Axel Springer v Poľsku najväčší portál aj najväčší týždenník, bude musieť jedno z nich predať. Nemôže mať oba. Je to ako v Maďarsku. Mimochodom, často opakujú to, čo zaviedol Orbán v Maďarsku.

Tiež pripravili a predstavili zákon o mimovládkach. Všetky peniaze pre mimovládky budú po novom musieť ísť cez vládu. Nie cez veľké nepolitické inštitúcie. Práve založili národnú nadáciu, do ktorej vložili 100 miliónov zlotých (25 miliónov eur), čo je viac ako dostáva akákoľvek strana. Začali cez ňu viesť kampaň proti súdom. Zverejňujú veľké bilboardy, ktoré ukazujú napríklad, že tento sudca sa opil. Ak ste pravicový populista, vaším hlavným nepriateľom sú nezávislé inštitúcie. Chcú ich buď dostať pod kontrolu, alebo zničiť.

Keď spomínate súdnictvo, ich argument bol, že aj v Nemecku sudcov vyberajú politici. V čom je teda rozdiel?

Nemecko je Nemecko, neviem, aký je systém v Nemecku. Ale viem, že poľská vláda najskôr presadila zákon, že minister spravodlivosti je zároveň generálnym prokurátorom. Teraz chcú presadiť zákon, že minister bude nominovať sudcov na Najvyšší súd a šéfov miestnych súdov. Budeme v situácii, kde ma štát môže zažalovať, pretože má prokuratúru. Potom ma môžu odsúdiť. A dokonca môže začať disciplinárny proces proti môjmu právnikovi. Som rukojemníkom štátu. Teda, bol by som, pretože prezident Andrzej Duda napokon vetoval zákon o Najvyššom súde. Ale nevetoval zákon o vymenovaní šéfov lokálnych súdov. Už ich minister vyhodil a nominoval vlastných. Som si celkom istý, že v Nemecku nie je taká istá situácia.

Čo je konečný cieľ Kaczyńského? Chce viac možností, aby sa udržal pri moci, alebo chce zmeniť Poľsko na svoj obraz?

Skôr to druhé. Poľsko má špecifickú históriu. Viac ako 120 rokov sme neboli na mape Európy. Naša moderná identita sa zakladá na našich skúsenostiach z 19. storočia – vojny, povstania, a tak ďalej. Liberálna ideológia je veľmi slabá. V Poľsku môžete byť buď hrdina, alebo zradca. To sa nehodí do liberalizmu. Ten je o konfliktných hodnotách, ja mám trochu pravdu, on má trochu pravdu, o hľadaní konsenzu. Mnoho Poliakov rozmýšľa spôsobom – buď si zradca, alebo hrdina. Ak poznáte poľskú históriu, je to celkom pochopiteľné. Aby ste mali liberálnu demokraciu, potrebujete liberálov a tých v Poľsku zrejme dosť nie je.

Jaroslaw Kaczynski sa vidí ako mesiáš. Nemusí byť prezident, nechce byť premiérom. Nie je západný politik. Nechodí na Západ, nehovorí cudzími jazykmi. Je to veľmi špecifická osoba. On chce byť niekým, kto vytvorí novú spoločnosť alebo bude viesť spoločnosť k nejakej utópii.

Nechce byť na výslní? Netúži byť napríklad prezidentom?

Nie. V Poľsku je nezvoliteľný. Je najnenávidenejší politik v krajine. V tomto je veľký rozdiel medzi Maďarskom a Poľskom. Orbán môže ľahko získať viac ako 50 percent. Nemusí porušiť zákon alebo ústavu, pretože ju môže meniť. Pre Kaczyńského je to nemožné. V každej zo sporných tém je väčšina populácie proti nemu, on má vyše 30 percent. To bolo dosť, aby vytvoril vládu.

Slawomir Sierakowski prišiel na Slovensko na konferenciu Progresívneho Slovenska. Foto – Tomáš Halász

V bežných krajinách si vláda nemyslí, že opozícia je nepriateľom štátu. V Poľsku to, nanešťastie, tak je. Kaczyński chce zničiť opozíciu a hovorí to otvorene. Preto ho, žiaľ, musím brať ako nebezpečenstvo pre svoju krajinu. Ničí liberálnu demokraciu a tiež izoluje Poľsko v Európskej únii. Poľská nezávislosť, suverenita, demokracia záleží na tom, či sme v západných štruktúrach, alebo nie.

Za posledných 300 rokov sme boli kontrolovaní Ruskom alebo sme boli jeho súčasťou. Nemôžete byť v strede. V tomto regióne ste buď kontrolovaní Ruskom, alebo Západom. To je tá nešťastná časť Európy, ktorá je medzi Ruskom a Nemeckom. Nie je to najlepšie miesto na mape.

A čo chce Kaczyński v zahraničnej politike?

Stále myslí imperiálne. To je možno podobné ako v Maďarsku. Maďari stále chcú časť Slovenska, pretože to tak kedysi bolo a majú tu menšinu, podobne v Rumunsku, srbskej Vojvodine. Stále rozmýšľajú podľa Trianonu. Kaczyński myslí rovnako, Poľsko bolo kedysi obrovské, teraz je malé, Neakceptuje fakt, že sme jednou z mnohých krajín. Chce, aby Poľsko malo územie od jedného mora po druhé (od Baltiku k Čiernemu moru). Neustále hovorí o veľkom Poľsku. Ako liberál prijímate fakt, že nie ste najlepší, ale nie ste ani najhorší. Pre Kaczyńského ste buď najlepší, alebo nikto.

Mala by Európska únia reagovať silnejšie proti krokom vlády jeho strany?

Určite. Poľská opozícia je kritická proti postoju EÚ a aj verejnosť je sklamaná.

Čo čakáte, že by mala robiť?

V prvom rade, keď hrozíte, že začnete procedúru podľa článku 7, nehovorte o tom dva roky. Poľská vláda na vyhrážky každý týždeň vraví dajte sa vypchať, nepoužívajú diplomatický jazyk. Hovorí, že Macron je hlúpe decko. Vraví, my sme naučili Francúzov jesť vidličkou, tak nech nás nepoučujú o demokracii. Pokiaľ s nimi Kaczyński zápasí, oni by s ním nemali hrať šach. Ak tu existuje procedúra, nejaká páka, mali by zatlačiť na Kaczyńského a Orbána viac. Prečo Nemci Orbána stále akceptujú vo frakcii Európskej ľudovej strany? Prečo normálni politici sedia v rovnakej frakcii s človekom, ktorý ničí slobodné médiá? Denník N by pravdepodobne v Maďarsku neexistoval. Nemyslím si, že je to normálna situácia.

Prečo je teda Únia mäkká?

Stále zvažujú, stále si myslia, že jedného dňa Kaczyński prehrá. Stále si myslia, že dva roky nie sú dostatočný čas na intervenciu. Druhá vec je, že majú väčšie problémy ako napríklad brexit, Trump, Rusko. Po tretie, myslia si, že je lepšie byť spojení aj s tým, že tu máme neposlušné dieťa, ako sa dezintegrovať. Boja sa, že Kaczyński by odišiel z EÚ, čo je však nemožné v Poľsku.

V lete sa stala v Poľsku jedna zaujímavá vec, keď prezident Duda, dovtedy verný spojenec Kaczyńského, nepodpísal novelu súdnictva. Dá sa teraz považovať Duda za bojovníka proti Kaczyńskému alebo ide iba o mocenský boj dvoch strán?

Stále nevieme. Ústava je písaná tak, aby predchádzala koncentrácii moci (na zlomenie veta prezidenta treba 3/5 hlasov v Sejme, u nás stačí obyčajná väčšina, pozn. red.). Prezident má silu blokovať zákony. Druhá vec je, že si ho sám Kaczyński vybral. Nikto poriadne pred voľbami nevedel, kto je Duda. Keďže Kaczyński nemôže byť prezidentom, vybral si niekoho, kto nemôže byť jeho súperom, kto je nikto. Duda sa tak aj správal. Hovorili sa o ňom vtipy, nazývali sme ho perom, lebo len podpisoval zákony. Ale aj prezident má priateľov, rodinu, ako dlho vás môže niekto neustále ponižovať? A tak si povedal dosť. Stále sa však môže zaradiť späť. Uvidíme o dva, tri týždne, keď predstaví vlastný návrh súdnictva. Duda a Kaczyński spolu hovorili. Keď sa začnú hádať, bude to mať ťažké.

Prieskumy od volieb. PiS – Právo a spravodlivosť, PO – Občianska platforma, K´15 – Kukiz 15, N – Nowoczesna, PSL – Poľská ľudová strana, SLD – Zväz demokratickej ľavice. Zdroj – Wikipedia

V prieskumoch má PiS stále  podporu zhruba ako počas volieb, v poslednom prieskume CBOS dokonca až 44 percent.

Áno, majú veľkú podporu, dvakrát takú ako opozícia.

Je to tým, že opozícia v Poľsku je slabá?

Áno, hlavne to. Opozícia nemá lídra ako bol Tusk, súčasní lídri nie sú populárni. Opozícia je tiež rozdelená. Ak by sme mali jednu stranu s lídrom ako Tusk, tak by sme videli, akú má skutočne podporu Kaczyński. Teraz ho nemá kto poraziť. Ale uvidíme, voľby sú až o dva roky. Môj záver by bol, že súčasné Poľsko nepasuje k západným demokraciám, ale rovnako ani nepasuje k východným tyraniám ako Putinova, Erdoganova.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie