Denník N

Odišla zo školstva a dala sa na cestovanie, Britku počas plavby po Amazonke zabili piráti

Emma Keltyová. dobyla aj Južný pól, plavba po Amazonke sa jej stala osudnou. Zdroj - twitter/Emma Keltyová
Emma Keltyová. dobyla aj Južný pól, plavba po Amazonke sa jej stala osudnou. Zdroj – twitter/Emma Keltyová

Britka Emma Keltyová sa vzdala práce v školstve, aby sa stala profesionálnou cestovateľkou. Pádlovanie cez najdlhšiu rieku sveta Amazonku sa jej stalo osudným.

Emma Keltyová pôsobila až do roku 2015 v britskom školstve ako riaditeľka. Po smrti svojho otca (zomrel na rakovinu tak ako aj v roku 1991 Emmina matka) sa však rozhodla pre radikálnu zmenu.

„Život je príliš krátky. Nastal čas na môj bucket list (voľne preložené ako zoznam vecí, ktoré chce človek urobiť pred smrťou),“ uviedla na sociálnych sietiach po traumatickom zážitku. V januári sa stala len šiestou Britkou, ktorá sama dosiahla južný pól.

Na svoj zoznam mala napokon len dva roky. Londýnčanka sa stratila pred týždňom počas plavby na Amazonke, medzi brazílskymi mestami Coari a Codajas.

Toto územie na severe Brazílie je známe útokmi pirátov a priekupníkov drog. Jej kajak spolu s jej osobnými vecami našlo brazílske námorníctvo v piatok, uviedol pre BBC šéf miestnej polície Ivo Martins.

Napriek tomu, že jej telo zatiaľ nenašli, brazílske úrady uvádzajú, že Britku zavraždili piráti počas jej kempovania na ostrove blízko dediny Lauro Sodré. Túto smutnú skutočnosť potvrdili aj jej bratia Piers a Giles.

„Emma bola aktívna a odhodlaná sestra, ktorá si neustále kládla výzvy, v poslednom čase na dobrodružstvách po Pacific Coast Trail, na južnom póle, ako aj Amazonke. V dnešnom oveľa menšom svete naša cestovateľská sestra našla spôsob, ako dokázať, že výzvy sú dosiahnuteľné. Sme na našu sestru, ktorú sme vrúcne milovali, extrémne hrdí. Jej sila nám bude veľmi chýbať,“ napísali.

O cestovaní podrobne informovala na Twitteri

Emma svoje 42-dňové dobrodružstvo približne na 4-tisícmíľovej časti Amazonky podrobne dokumentovala na Twitteri. Ešte 10. septembra si „zavtipkovala“.

„Takže v Coari alebo v jeho blízkosti ukradnú moju loď a taktiež ma zabijú. Pekne,“ napísala na Twitteri.

O dva dni nato na tejto sociálnej sieti uviedla, že narazila na 30 ľudí ozbrojených šípmi a puškami.

 

Zabil ju sedemčlenný gang

Brazílske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo: „Podporujeme rodinu zosnulej Britky a sme v priamom kontakte s brazílskymi úradmi.“

Podľa miestnych úradov dochádza k prepadnutiam drogových gangov a pirátov v tejto oblasti pravidelne vrátane zmiznutia šéfa polície, ktorý bojoval s ozbrojenými zločincami.

Závery o smrti sa opierajú o výpoveď jedného z podozrivých, miestneho 17-ročného chlapca, ktorého už príslušné orgány zatkli. Ten tvrdí, že 43-ročnú Britku usmrtili dve guľky z pušky s krátkou hlavňou. Polícia pátra po ďalších šiestich členoch gangu zodpovedného za Emminu smrť.

Tento gang sa snažil predať časť výbavy britskej cestovateľky vrátane jej telefónu, tabletu či GoPro kamery.

Absolvovala kurz sebaobrany

Ešte vo februárovom rozhovore pre BBC hovorila o svojej príprave na nebezpečnú púť po Amazonke. Vedela, že jej hrozia „ľudia zbierajúci orgány, rabovanie a strieľanie zo zbraní“.

Na priamu otázku, či absolvovaním tejto cesty riskuje vlastný život, Britka jednoznačne odvetila: „Určite, to je polovica z výzvy. Ale ide o minimalizáciu rizika. Zúčastním sa na kurze sebaobrany, ktorý bude zameraný na odzbrojenie ľudí. Ak sa stretnem s takouto situáciou, budem aspoň pripravená.“

Ďalší nebojácny dobrodruh, Olie Hunter Smart, v roku 2015 úspešne absolvoval rovnakú trasu. Pre BBC uviedol, že ide o veľmi nebezpečné územie.

Emme pomáhal s prípravou a na ich osobné stretnutie spomínal so slovami: „Emma, ktorú som stretol, bola neuveriteľne odvážna a statočná osoba, ktorá si svoj život užívala plnými dúškami. Moje myšlienky patria počas týchto smutných dní jej blízkym priateľom a rodine.“   

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie