Denník N

Fasáda hotela Danube je podľa majiteľov trendy a sexy, pamiatkari žiadajú jej opravu

Hotel Danube po rekonštrukcii (vľavo) a pred ňou. Foto N – Tomáš Benedikovič
Hotel Danube po rekonštrukcii (vľavo) a pred ňou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hotel Danube má fasádu v historickom centre Bratislavy bez finálneho povolenia pamiatkarov, tí žiadajú, aby ju stavebník prerobil.

Bratislavský hotel Danube v centre mesta nebol nikdy najkrajším hotelom Bratislavy. Po rekonštrukcii je na tom ešte horšie.

Kamenný obklad majitelia zo Sitno Holding Real Estate strhli, fasádu zateplili a pretreli sivou omietkou. Z pôvodnej členitej stavby vytvorili veľký monument s vizuálne nakrivo nalepenými oknami, nesymetrické rámy vyzerajú ako nepodarená detská koláž. Po odhalení fasády sa na nej na sociálnych sieťach vyvŕšilo množstvo ľudí, vznikli viaceré vtipy.

Upravený Hrad podľa vzoru hotela Danube

Hotel je na očiach, nový vzhľad Danubu pokazil panorámu historického centra najviac z hradného výhľadu a z petržalského nábrežia, odkiaľ mu nič necloní. Navyše, je v historickom centre mesta, a preto úpravy stavby musia odobriť aj pamiatkari.

Úrady obišli

Zatiaľ sa zdá, že rekonštrukcia nie je chyba stavebného úradu Starého Mesta, ani Krajského pamiatkového úradu (KPÚ), ktorý ľudia tiež kritizovali. Tvrdia, že firma ich jednoducho pri fasáde obišla a postavila ju svojvoľne a bez povolenia.

Stavebný úrad Starého Mesta zastavil kolaudáciu, až kým sa nevyjadria všetky úrady vrátane pamiatkarov. Hoci nateraz ide oficiálne o čiernu stavbu, nie je jasné, čo s ňou bude ďalej. Úrady zatiaľ nevedia jednoznačne povedať, či stavebník dostane iba pokutu, alebo bude musieť fasádu prerobiť. To majitelia odmietajú.

„Musíme si počkať, aké budú stanoviská ostatných organizácií. Ich odpovede sú v tomto prípade kľúčové,“ povedal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík pre agentúru TASR.

Staromestský stavebný úrad podľa neho konal tak, ako mal, no nevedia zabrániť tomu, ak sa stavebník rozhodne stavať bez súhlasu pamiatkarov alebo v rozpore s povolením.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Pamiatkari žiadajú fasádu prerobiť

Riaditeľ KPÚ Peter Jurkovič tvrdí, že s kolaudáciou nebudú súhlasiť, kým stavebník budovu neprerobí a nebude „neutrálna“. „Bude potrebné, aby stavebník predložil také architektonické riešenie fasád, ktoré po prerokovaní v pamiatkovej komisii bude predmetom nového stanoviska na ochranu pamiatkového fondu pre konanie stavebného úradu,“ hovorí Jurkovič.

Pamiatkari v máji pripomienkovali prvý projekt rekonštrukcie, aby zostal zachovaný pôvodný koncept budovy vertikálnym členením, teda úpravami, ktoré by stavbu vizuálne rozčlenili a zmenšili. Firma podľa pamiatkarov túto podmienku nedodržala a fasádu stavala bez konzultácie s úradníkmi.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Hlavná architektka mesta: Toto nemôže nik zlegalizovať

Hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad, ktorá je aj v komisii pamiatkového úradu, hovorí, že fasádu videli až pri jej odhalení. „Mali by to prerobiť. Je to len zateplenie a farba. Nemusia strhnúť celú fasádu aj so zateplením, určite sa s tým dá niečo urobiť.“

Pri pôvodnej výstavbe hotela podľa nej stavbu členili vikiere a jej časti, teraz je fasáda jednoliata a vyzerá to ako jedna obrovská stavba. Meno architekta, ktorý úpravy projektoval, je neznáme, nevie ho ani Konradová.

Hlavná architektka mesta hovorí, že chcú osloviť starostu, aby stavebný úrad konal. „Buď to budú musieť prerobiť, alebo to niekto zlegalizuje. Neviem si však predstaviť, že by to niekto podporil, takýmto spôsobom tu vznikne úplná anarchia. V Bratislave sa ešte nič také nestalo, bol by to precedens, ale tento spôsob riešenia vecí je už absolútne neakceptovateľný.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Majitelia: Stavba je sexi

Elena Segečová z predstavenstva Sitno Holding Real Estate, ktorá vlastní hotel Danube, tvrdí, že podmienku KPÚ na rozčlenenie fasády splnili. Za základ fasády zvolili omietku a technológiu šambrán s nepravidelným rytmom. Segečová hovorí, že zo strany Dunaja je fasáda cielene sivá, aby bola menej výrazná pri pohľade na svetlejšie dominanty Hradu či Dómu sv. Martina.

„Keď rekonštruujete moderný hotel, musíte spraviť stavbu trochu provokatívnu, trochu sexy, musí byť iná, trendy, aby odzrkadľovala štvorhviezdičkový hotel a špičkové služby, ktoré klientom a návštevníkom hotela poskytneme. Nakoľko bola požiadavka od KPÚ na rozčlenenie fasády, po konzultácii s architektmi sme sa dohodli, že z tých možností, ktoré fasáda a stavba technicky umožňuje, bude toto najlepšie riešenie,“ hovorí Segečová.

Pôvodný vzhľad hotela Danube. Foto N – Tomáš Benedikovič

Segečová hovorí, že po prvom nesúhlase pamiatkarov im predložili koncom vlaňajška na vyjadrenie alternatívy, keď bolo hotové len zateplenie a šambrány na oknách. „Povrchovú úpravu sme ukončili v tomto roku po konzultácii na KPÚ. K finálnemu návrhu fasády sa už pamiatkari nevyjadrovali, podmienku rozbiť fasádu sme splnili.“

Segečová hovorí, že ich budova je v pamiatkovej zóne neutrálna, preto KPÚ môže definovať podmienky hmoty či rytmus okien. „Tie sme nemenili. Ale nemôžu suplovať funkciu architekta zadávaním materiálu alebo určovaním farby. Nie je to v ich kompetencii, preto nesplnenie estetických preferencií jednotlivcov nemôže byť prekážkou v kolaudácii.“

Fasáda je podľa Segečovej v súlade so stavebným povolením s využitím prvotriednych materiálov. „Je to niečo iné, nie je to štandard, ale treba jej dať čas a predovšetkým ju hodnotiť ako celok aj s fasádou z alukobondu na prízemí.“

Danube mali zbúrať a postaviť výraznú stavbu

Sitno Holding Real Estate kúpil hotel v roku 2013 a už dva roky na to sa objavili správy, že hotel zbúrajú. Na internete sa objavili aj vizualizácie architektonickej súťaže jedného z projektov.

 

Vizualizácia novej stavby miesto hotela Danube, pre ktorú by starý hotel museli zbúrať. Majitelia napokon uprednostili rekonštrukciu hotela.

Nový projekt za asi 65 miliónov eur vtedy chválila aj hlavná architektka mesta. „Je rozhodne lepší ako doterajšia stavba. Prinesie zmes funkcií, oživí koniec námestia, hotel bol skoro až umŕtvenie toho priestoru,“ hovorila vtedy Konradová.

Segečová teraz hovorí, že paralelne s novou stavbou pracovali aj na rekonštrukcii hotela, ktorú uprednostnili aj akcionári.

„Porovnávame dve neporovnateľné veci, projekt, ktorý by bol dimenziou konštrukciou a funkciou niekde inde, než to, čo tu rekonštruujeme. Preto súčasná fasáda nemôže a nikdy ani nemala vyzerať tak, ako je na vizualizáciách, ktoré kolujú na internete. Z toho dôvodu je vizualizácia zavádzajúca pre obyvateľov, keďže sa týka úplne inej stavby,“ hovorí Segečová.

Práce na hoteli sa podľa nej majú skončiť do konca roka. Hlavná funkcia zostane hotelová, no ubudne počet izieb, pribudnú malé apartmány na dlhodobý prenájom a nové prevádzky na prízemí. Problémy s úradmi môžu proces otvorenia ešte natiahnuť.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie