Denník N

Ani po desiatkach sťažností riaditeľ školy v Michalovciach neskončil, proti blogu sa chce brániť právnikmi

ZŠ Krymská v Michalovciach. Foto – ZŠ Krymská
ZŠ Krymská v Michalovciach. Foto – ZŠ Krymská

Riaditeľ školy, ktorý nepomohol žiačke zranenej vrhačskou guľou, sa nechystá skončiť. Hlavná školská inšpektorka sa čuduje, prečo zriaďovateľ nekoná.

Pred dvoma rokmi na Základnej škole Krymská v Michalovciach zranila šiestačku vrhačská guľa.

„Prvou pomocou bol toaletný papier, ktorým ju ošetrovali spolužiačky,“ hovorí jej otec Dušan Pollák, ktorý do školy pribehol po tom, čo mu zatelefonovala dcérina spolužiačka.

Dcéru naložili do auta a zaviezli do nemocnice. Po CT vyšetrení ju vrtuľníkom okamžite previezli na operáciu hlavy do Košíc.

Jej otec sa vtedy začal zaujímať, prečo na takom podujatí nebol žiaden zdravotník a jeho dcéru museli ošetrovať toaletným papierom.

„Upozornil som riaditeľa, že porušil vlastný školský poriadok, lebo nezabezpečil bezpečnosť na vlastnom podujatí. Nielenže tam mali mať zdravotníka, ale na škole nebola ani lekárnička,“ hovorí Pollák.

Riaditeľa základnej školy Jozefa Porvaza zažaloval za ublíženie na zdraví.  Neskôr, keď sa dozvedel, že riaditeľ vedel o dcérinom zranení, bol nablízku a nezavolal jej záchranku, podal dodatočné trestné oznámenie za neposkytnutie pomoci.

Prípad je ešte stále na súde. Okresný súd riaditeľa oslobodil, ale otec dievčaťa sa odvolal na krajský súd.

Keď si dva mesiace po dcérinom úraze Pollák opäť čítal školský poriadok na stránke školy, zistil, že z neho zmizla veta, že na školskom podujatí musí byť zamestnanec vyškolený ako zdravotník. Dozvedel sa, že riaditeľ školský poriadok zmenil sám, preto podal sťažnosť na štátnu školskú inšpekciu.

Tá mu dala za pravdu a uznala, že proces tvorby školského poriadku bol nelegitímny a že riaditeľ porušil zákon.

Riaditeľ ZŠ Krymská Jozef Porvaz pri otvorení školského roka 2016/2017. Zdroj – ZŠ Krymská

Pochybení je viac

Školská inšpekcia neskôr uznala za opodstatnenú aj ďalšiu sťažnosť, ktorá sa týkala neodborného vyučovania informatiky. „V súčasnosti sa uskutočňuje kontrola plnenia opatrení, ktoré majú viesť k zabezpečeniu odborného vyučovania týchto predmetov,“ informuje ministerstvo školstva.

Mesto Michalovce ako zriaďovateľ základnej školy zasahovalo v situácii, keď svoju ženu urobil zástupkyňou školy. „Po zásahu zriaďovateľa k tomu nikdy právoplatne nedošlo, a riaditeľ všetky predchádzajúce úkony zrušil,“ tvrdí hovorkyňa mesta Mária Stričková.

„Učitelia riaditeľovi v auguste, dva mesiace po úraze mojej dcéry, vyslovili nedôveru. Bolo to kvôli úrazu a kvôli tomu, že riaditeľ vymenoval svoju ženu za zástupkyňu školy. Konkrétne mená tam neboli, lebo sa to báli podpísať. Medzi učiteľmi bolo známe, že ak sa niekomu nepáči, čo sa deje na škole, ten pôjde preč,“ hovorí Pollák.

Tento prípad, ako aj mnohé ďalšie situácie týkajúce sa Základnej školy Krymská v Michalovciach, nedávno opísal Milan Kaplan na blogu Denníka N. Zriaďovateľ školy, mesto Michalovce, na jeho blog odpovedal komentárom, ktorý neskôr Denníku N zaslali aj ako oficiálne stanovisko. Autora blogu v ňom nazývajú manipulátorom, „bojovníkom za pravdu“ a jeho tvrdenia polopravdami a lžami.

Riaditeľ školy Porvaz si ani niekoľko dní po zaslaní otázok nenašiel čas na odpoveď. Keď sme sa s ním spojili telefonicky, tvrdil, že blog budú riešiť jeho právnici. Autora blogu zatiaľ žiadni právnici nekontaktovali.

Olympiáda na ZŠ Krymská. Foto – ZŠ Krymská

Posmešne mi hovorili iniciatívny rodič

Po tom, čo dcéra Dušana Polláka doplatila na nerešpektovanie školského poriadku, začal sa o dianie na škole zaujímať viac. „Myslel som si, že niečo zmením. Chcel som, aby sa už nič také nestávalo,“ hovorí Pollák.

Medzičasom sa stal triednym tajomníkom, potom predsedom rodičovského združenia, teraz je aj v rade školy.

„Nikto nebol zodpovedný, nikto nevedel, čo majú robiť, neboli smernice, neboli predpisy. Za posledné dva roky, odkedy som sa o to začal zaujímať, sa zmenilo toľko smerníc, ktoré tam predtým ani neboli a mali byť. Dnes som však rád, že tam už majú aspoň lekárničku a človeka vyškoleného na prvú pomoc,“ hovorí Pollák.

V priebehu dvoch rokov sa Pollák so sťažnosťami a pripomienkami obrátil na vtedajších ministrov školstva Juraja Draxlera aj Petra Plavčana, na hlavnú školskú inšpektorku Vieru Kalmárovú, na krajskú školskú inšpekciu, okresný aj miestny odbor školstva, na detskú ombudsmanku, hlavnú kontrolórku mesta Michalovce Martu Bobovníkovú a primátora Michaloviec Viliama Záhorčáka.

Pollák tvrdí, že inak než sťažnosťami nevedel na škole dosiahnuť nijakú zmenu. „Po čase ma už v meste začali odbíjať a posmešne o mne hovorili ako o iniciatívnom rodičovi,“ hovorí Pollák.

Spomína si napríklad, ako chcel hlavnú kontrolórku mesta upozorniť na to, že pri šetrení úrazu jeho dcéry vychádza z neplatného školského poriadku.

„Bol som za ňou a pýtal som sa jej, či jej nevadí, že urobila šetrenie aj na základe dokumentov, ktoré sú neplatné, lebo ich nikto neschválil. A ona mi povedala, že nie, že ona si svoju kontrolu urobila,“ spomína Pollák.

Na druhý deň jej vraj priniesol písomné upozornenie, že jej škola predložila neplatné dokumenty, ale nechcela ho od neho prevziať. „Musel som jej to nechať na podateľni a až tak sa to šetrilo,“ hovorí Pollák.

Primátor Michaloviec Viliam Záhorčák. Foto – Košický samosprávny kraj

Čierna pokladňa školy

Autor blogu, ktorý pomenúva viaceré problémy na ZŠ Krymská v Michalovciach, je asistentom poslanca OĽaNO-NOVA Miroslava Sopka, ktorý pochádza z michalovského regiónu. Aj ten sa v minulosti o situáciu na tejto škole zaujímal. Neformálne o nej hovoril aj s exministrom školstva Plavčanom a neskôr s hlavnou školskou inšpektorkou.

„Hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová si pozorne celý prípad preštudovala a odporúčala mi, aby sme sa zamerali najmä na prípad financovania nelegálneho rodičovského združenia,“ tvrdí Sopko.

Viac sa však v prípade neangažoval, lebo sa vraj bál, že by sa celý prípad spolitizoval. Súčasný primátor Michaloviec Viliam Záhorčák bol vo voľbách kandidátom Smeru a KDH, Sopko je poslancom opozičného OĽaNO.

Otec zraneného dievčaťa Pollák videl, ako rodičovské združenie funguje. „Nemalo žiadnu právnu formu. Peniaze chodili na osobný účet a napriek tomu vyberali od rodičov peniaze. Každý rok sa vybralo asi tri a pol tisíca eur. Jednoducho povedané, bola to čierna pokladňa školy,“ hovorí Pollák.

S manželkou teda založili občianske združenie a stal sa jeho predsedom. Pani, ktorá dovtedy spravovala účtovníctvo rodičovského združenia, mu ho odovzdala od roku 2009.

„Je tam napríklad položka Školské športové stredisko, o ktorom sme sa dozvedeli, že už niekoľko rokov neexistuje, ale každý rok naň odišlo 160 eur. Musíme to dať preveriť alebo tam dať urobiť audit. Je tam množstvo nezrovnalostí za tisíce eur,“ hovorí Pollák.

Medzi nimi sú aj výdavky označené ako lyžiarsky výcvik. Podľa Polláka nie je jasné, na čo sa asi päťsto eur ročne minulo, ak rodičia svojim deťom platili všetky výdavky spojené s lyžiarskym zájazdom.

Z peňazí rodičovského združenia sa na školách zvyčajne platia odmeny pre deti, ktoré sa zúčastňujú súťaží, olympiád, sladkosti na Mikuláša alebo na Deň detí.

Je nepochopiteľné, že zriaďovateľ nereaguje

Zákon o štátnej správe a školskej samospráve hovorí, že ak by riaditeľ porušil rozpočtové pravidlá, tak by ho mohol zriaďovateľ odvolať.

Riaditeľ by mohol skončiť aj v prípade, že by ministerstvo podalo návrh na jeho odvolanie. No v súvislosti s ním vraj ministerstvo „neriešilo také podnety, ktoré by boli dôvodom na to, aby podalo zriaďovateľovi predmetnej školy návrh na odvolanie riaditeľa školy”.

Hlavná školská inšpektorka Kalmárová považuje za dôležité pripomenúť, že problémom školy nie je výchova a vzdelávanie detí, pretože v tom sa od iných škôl výrazne nelíši.

„Je však nepochopiteľné, že zriaďovateľ nereaguje žiadnym spôsobom na tie kroky riaditeľa školy, ktoré sú minimálne neštandardné, ak nie sú aj v rozpore so zákonmi,“ hovorí Kalmárová.

Rešpektujeme prezumpciu neviny, tvrdí mesto

„Závery, o ktorých máme vedomosť, nekonštatovali závažné porušenie zákona o štátnej správe v škole a školskej samospráve,” tvrdí hovorkyňa mesta Michalovce Stričková. „Stále prebieha niekoľko priestupkových, prípadne trestných šetrení vrátane súdneho procesu. Rešpektujúc prezumpciu neviny, čakáme na závery,“ dopĺňa hovorkyňa.

Ani napriek tomu, že zmeny sa na škole presadzujú ťažko, otec zraneného dievčaťa Dušan Pollák sa zatiaľ neplánuje prestať angažovať. Mesto Michalovce tvrdí, že od augusta 2015 bolo na riaditeľa podaných niekoľko desiatok podaní na rôzne inštitúcie „výlučne od rodiča zranenej žiačky“.

„Neviem sa stotožniť s tým, že školu riadi človek, ktorý sa chrbtom otočí decku, ktoré má ťažký úraz, a neurobí nič, aby mu pomohol. Nerozumiem tomu,“ hovorí sklamane Pollák.

„Niektorí to obracajú na osobný problém medzi mnou a riaditeľom a nikto nerieši skutočný problém. Veď porušovanie týchto zákonov a predpisov zo strany školy nemá následok len na mňa, ale aj na ostatných žiakov, rodičov a pracovníkov školy. To by si mohli uvedomiť,“ hovorí Pollák.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie