Denník N

Teraz sa rozhoduje o centre Bratislavy na desiatky rokov dopredu

Vicepremiér Pellegrini musí dať vláde stanovisko k obrovským plánom J&T a HB Reavis, ale nič podobné jeho úrad ešte nikdy nerobil

Či Peter Pellegrini chce, alebo nie, či si to uvedomuje, alebo nie, v najbližšom čase sa zapíše do dejín Bratislavy. Ak s developermi J&T a HB Reavis zle dohodne podmienky výnimiek, ktoré pýtajú pre svoje plánované stavby, budú všetci naozajstní aj laickí urbanisti v Bratislave desiatky rokov hovoriť, že za zničené nábrežie Dunaja môžu Pellegriniho výnimky pre developerov.

HB Reavis a J&T žiadajú vládu, aby ich investície najmä do kancelárií a bytov možno až za miliardu eur po oboch stranách Dunaja označila za významné investície. Oni by tým získali kopu výhod, napríklad by sa v prospech ich plánov mohlo vyvlastňovať a mali by jednoduchšie vybavovanie povolení.

Bratislava by za to v ideálnom prípade žala všetky výhody z toho, že veľkým investorom sa otvorili ruky a na brehoch Dunaja by postavili novú, krásnu, prosperujúcu štvrť, na ktorú budú Bratislavčania hrdí.

Ak sa však podmienky významnej investície nastavia nešikovne, môže to znamenať aj opak – že HB Reavis a J&T poškodia Bratislavu ešte viac, lebo budú môcť.

Treba pripomínať príklady? HB Reavis pred desiatimi rokmi sprivatizovali bratislavskú SAD aj so sľubom prerobenia autobusovej stanice, ale v zmluve to napokon nemali, tak sa na to vykašľali a autobusová stanica s obchodným domom je vlastne v pláne až teraz v rámci takzvanej významnej investície.

J&T už veľkú časť brehov Dunaja v Bratislave kontrolujú a výsledok varuje. Pre mesto prijateľnú časť okolo Eurovea už kúpili dokončenú, ale za súčasný River park vrátane plánov na jeho rozšírenie do bývalého PKO zodpovedajú oni. Čo je problém? Choďte tam, budete sa tam cítiť stiesnene, ako by ste boli niekde, kde si vás nikto neželá, kde je verejnosť len trpená.

Pellegrini je však povinný počúvať aj názor investorov, ktorí vlastne hovoria, že stavebný zákon je taký zlý, že žiadna veľká stavba sa nedá vybaviť bez toho, aby developera mohli vydierať alebo bezdôvodne šikanovať desiatky strán. HB Reavis a J&T preto taktne hovoria, že ak vládnu výnimku nedostanú, niečo na brehoch Dunaja aj tak postavia, len to bude možno neskôr a bude to možno aj menej odvážne.

Rozumieť sa dá aj tomu, že investori taja, čo presne je v ich žiadostiach o významnú investíciu. Ak by povedali, čo kde a kedy presne chcú postaviť, dali by zarobiť špekulantom s pozemkami. Na druhej strane sa však developeri nemôžu diviť, ak časť verejnosti nesúhlasí, aby dostali bianko šek postaviť na oboch brehoch Dunaja čokoľvek. Lebo 25 rokov ich podnikateľskej histórie nie je ukážkovým príbehom verejnoprospešného inovátorstva a čestného podnikania.

A aby to mal Pellegrini ešte zložitejšie, nemá tím, ktorý by zvládol zložité detaily nastavenia dohôd s investormi. On prebral od Vážneho odborníkov na eurofondy, k tomu zohnal ľudí so znalosťou IT, ale žiadnych odborníkov na urbanistiku nemá. Preto, ak má pud sebazáchovy, všetky konania o významnej investícii s developermi zbrzdí a vyzve kolegov aj verejnosť, aby mu na začiatok pomohli postaviť aspoň ad hoc tím špecialistov, z ktorých sa nebudú v HB Reavis a J&T rehotať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Developeri v Bratislave

Komentáre

Teraz najčítanejšie