Denník N

Bratislavskú autobusovú stanicu chcú presťahovať na budúci víkend, cestujúci budú mať väčší komfort (+foto)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Stanica Mlynské nivy sa do nových priestorov na Bottovej presťahuje o niekoľko dní, cestujúci by v nich mali mať tri roky lepšie služby ako doteraz.

Tento týždeň bol pre verejnú dopravu v Bratislave mimoriadne výnimočný. Hoci práce na električkovej trati na Špitálskej ulici stále stoja, železnice sa podľa SME oslobodili od nespoľahlivého investora hlavnej stanice a developer HB Reavis zároveň ukázal náhradnú autobusovú stanicu v Bratislave.

Ak nebudú problémy s kolaudáciou nástupíšť, stanicu presťahujú v noci zo soboty na nedeľu budúci týždeň a 1. októbra skoro ráno začnú autobusy jazdiť už zo stanice na Bottovej.

HB Reavis chce o tom cestujúcich vopred informovať na starej stanici.

Stanicu ešte dokončujú. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nástupištia ešte dokončujú

Stanica sa presúva prakticky iba kúsok cez cestu, no pre cestujúcich bude opustenie socialistických Nív šok.

Stanicu obkľučujú z troch strán výškové budovy, ďalšie sú vo výstavbe tesne v susedstve. Zvonku vyzerá stanica pomerne obyčajne, v prvom rade bude pod prístreškami státie pre autá a taxíky, v ďalších dvoch radoch bude spolu 34 bezbariérových prikrytých nástupíšť.

V stredu ešte robotníci na stavbe stále pracovali, väčšinou chýbajú plachty na stožiaroch a lavičky. Oproti nástupištiam sú zvonka dva hipsterské stánky s jedlom a kávou.

Plán náhradnej stanice na Bottovej

Kapacitne by mala stačiť

Starou stanicou prechádza denne 20-tisíc cestujúcich. Náhradná stanica je oproti nej výrazne menšia, preto môže mať problém pri veľkých náporoch cestujúcich.

Jakub Gossányi z HB Reavis tvrdí, že bude stačiť kapacitne aj priestorovo, no zvýši sa kvalita služieb. Najväčšia zmena bude vnútri stanice, ktorá sa presúva do budovy Alzy.

Z nástupíšť vedú do priestorov dva vchody cez posuvné dvere, v každom bude niekoľko prevádzok.

V tom napravo pri pohľade z nástupišťa bude pekáreň Starý mlyn, ktorá nahradí rakúsky obchod Naglreiter zo starej stanice, stánok so sušeným ovocím Nuti a trafika. V ľavej časti otvoria potraviny Malina, reštaurácie a pizzeriu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Oproti sú nové bezplatné záchody, prebaľovací pult, obchod s príslušenstvom pre mobily a kľúčová služba. V stanici bude aj úschovňa batožín, wifi a miesto na dobíjanie telefónov.

Odchody spojov sa nebudú meniť, no oproti starej stanici je veľká zmena, že cestujúci už nebudú musieť lúštiť odchody autobusov a správne nástupištia v neprehľadnom grafikone, všetky budú na obrazovkách.

Tie sú väčšinou v menšej čakárni nad niekoľkými stoličkami. Stanica a najmä čakáreň budú v priamom kontakte s Alzou, kde sa budú miešať zákazníci s cestujúcimi a ruch stanice s nahrávkou výdajného automatu internetového predajcu.

Pošta zatvára v piatok

Poštu z pôvodnej stanice nepresťahujú a Slovenská pošta dnes oznámila, že na Nivách zatvorí už tento piatok o 12. hodine. Pošta tvrdí, že s investorom hľadali alternatívu, no nedohodli sa.

„Vzhľadom na podmienky, ktoré pre Slovenskú poštu neboli akceptovateľné, sa zámer sťahovania pošty nepodarilo zrealizovať,“ vraví hovorkyňa pošty Martina Macková. Pošta teraz hľadá nové priestory, ľuďom z okolitých bytov budú zatiaľ zásielky chodiť na poštu na Tomášikovej a Záhradníckej podľa bydliska.

V uličke medzi prevádzkami sú okienka na predaj lístkov, Slovak Lines hovorí, že bude možné na stanici vybaviť aj kartu na integrovanú dopravu.

 

Čakáreň s odchodmi autobusov. Foto N – Tomáš Benedikovič

MHD pôjde ako doteraz, stanicu obíde

Parkovanie bude v rámci spoločného parkoviska s Alzou, na stanici bude okrem stanovíšť taxikárov aj miesto na rýchle vyloženie ľudí.

Priamo na náhradnú stanicu nepôjde žiadny spoj mestskej dopravy, zatiaľ budú premávať ako doteraz. Hoci HB Reavis chce po presťahovaní začať s búraním starej stanice a výstavbou novej, žiadny termín plánovaného uzavretia ulice Mlynské nivy ešte nebol určený.

Náhradná stanica má slúžiť celé tri roky, až do plánovaného dokončenia Nív v roku 2020. Potom developer stanicu zbúra a nahradí novým projektom, jeho detaily predstaví až neskôr.

Interaktívna obrazovka na vyhľadávanie informácií. Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Záchody sú zatiaľ čisté. Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Okienka na predaj lístkov. Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie