Denník N

Už raz varovali pred Kotlebom, teraz môžu študentské voľby priniesť ďalšie prekvapenia

Kotleba a jeho poslanci. Foto N – Tomáš Benedikovič
Kotleba a jeho poslanci. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koho by volili stredoškoláci? A čo to hovorí o tom, ako môžu dopadnúť župné voľby.

Na začiatku minulého roka to bol šok a zároveň prvé vážne varovanie pre parlamentné voľby. Simulované voľby stredoškolákov mesiac pred riadnymi voľbami vtedy jasne vyhrali Sme rodina Borisa Kollára a ĽSNS Mariana Kotlebu.

Teraz pred župnými voľbami budú študentské voľby opäť – medzi študentmi nad 15 rokov.

Očakávajú prekvapenia

„Cieľom týchto volieb je vypočuť stredoškolákov a možno aj prelomiť tú štyridsaťročnú doktrínu apolitickej školy a ukázať, že politika je dôležitou súčasťou aj škôl v demokracii,“ hovorí Martin Kuštek, predseda Rady mládeže Bratislavského kraja, ktorá tieto voľby organizovala. Voľby ani zďaleka nerobia len na západe Slovenska, ale – tak ako pred rokom – po celej krajine.

Simulované župné voľby robí organizácia Pre stredoškolákov.

„Chceme zvýšiť dôležitosť občianskej výchovy na stredných školách,“ vraví Kuštek.

„Prekvapenia nás čakajú asi aj tento rok, a závisí len od veľkosti účasti, či budú pozitívne, alebo negatívne,“ povedala Xénia Sikora z organizácie Pre stredoškolákov.

„Naše hypotézy sú, že sedem z desiatich mladých ľudí nevie, koho by mali voliť, a zároveň narážame na rôzne krajské špecifiká. Niekde možno zabodujú recesistickí kandidáti,“ hovoril Martin Kuštek.

Dôležitý je podľa študentov aj boj s falošnými a poplašnými správami. „Keďže študenti hlavne získavajú informácie zo sociálnych sietí, často sa stane, že nemajú pravdivé informácie. My sa v triedach o tom rozprávame, ale potrebujeme aj projekty, ktoré odhaľujú hoaxy a nepravdivé informácie. Je dobré, že existujú,“ dodala Xénia Sikora.

Kto zareagoval? Kotlebovci

Organizátori študentských volieb si myslia, že politici nevenovali dostatočnú pozornosť minuloročným výsledkom. „Musím povedať, že pružne na výsledky zareagovala práve Kotlebova strana, ktorá založila mládežnícku organizáciu. Čo sa týka ostatných politikov, okrem verbálnych prejavov sa to na praktickej úrovni neprejavilo,“ konštatuje Kuštek.

V parlamentne bolo tento rok niekoľko návrhov, ktoré sa týkali študentov. Poslanci neprijali novelu zákona o žiackych školských radách, rovnako neprijali novelu zákona, ktorá sa týkala mládežníckych parlamentov. „Chceli by sme sa dostať do štádia, ako je to v Nórsku či v Rakúsku, kde sú hlasy študentov brané oveľa vážnejšie ako u nás,“ doplnil Martin Kuštek.

Tohtoročné simulované študentské voľby sa uskutočnia predposledný októbrový týždeň a výsledky budú predstavené na konferencii študentov v Košiciach 27. októbra. Organizátori predpokladajú, že sa do volieb zapojí okolo 100 škôl, približne 20-tisíc žiakov. „Prvé prihlásené školy z regiónov sa budú môcť zapojiť bez účastníckeho poplatku,“ spresnil Ivan Šimo z organizácie Pre stredoškolákov.

Iniciatívy vyrazili na cesty po Slovensku

Kuštek si myslí, že vďaka prekvapeniam z minulého roka vznikli mnohé projekty, ktoré sa zaoberajú diskusiou s mladými ľuďmi. „Posledné voľby odštartovali celú šnúru podujatí, ktoré organizovali štátne inštitúcie, ale veľmi dobre zareagovali aj rôzne médiá, napríklad Denník N s projektom o rozvoji kritického myslenia.“ Kuštek myslel pripravovanú publikáciu pre školy Kritické myslenie, na ktorej bezplatný odber sa môžu teraz hlásiť školy. Denník N tiež vydal príručku pre školy Klamstvá a konšpirácie.

Vznikli tiež viaceré iniciatívy, ktoré chodia po Slovensku. O extrémizme aj so študentmi diskutuje po krajine občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko novinára .týždňa Andreja Bána a aktivistu Michala Karaka. Spolu s nimi tvorí občiansku iniciatívu Spoločná krajina, za ktorou sú aj Denník N a Katedra politológie UK, ktoré zasa robia debaty v školách.

 

Školy sa môžu prihlásiť na odber príručky Kritické myslenie tu:

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie