Denník N

Polovicu firmy Falck vlastní schránka príbuzná s tými z Váhostavu, tvrdí opozícia

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom 19:50 – Dánska firma, ktorá prevádzkuje záchranky, podniká so schránkovými firmami, ktoré sú veľmi blízke tým, čo vlastnia Váhostav.

Záchranky s nápisom Falck jazdia po viac ako tretine Slovenska. Ide o najúspešnejšiu firmu, ktorá dokázala získať 113 záchranných staníc.

Za jej úspechom nemusí byť len v medicíne známa dánska značka Falck, ale aj spoločníci, ktorých v čase vládnych tendrov mala. O tom, kto bude mať koľko staníc, rozhoduje ministerstvo zdravotníctva.

Aj keď je Falck dánska firma a najväčšia záchranná spoločnosť na svete, v čase, keď u nás súťažila o to, kde bude môcť prevádzkovať svoje záchranky, mala vo firme ešte spoločníka. Keď sa rozdeľovali licencie za druhej vlády Mikuláša Dzurindu a ministrom zdravotníctva bol Rudolf Zajac, polovica slovenskej pobočky patrila investičnej skupine Penta.

Tá svoj podiel po získaní licencií od vlády predala. Za koľko, nikdy oficiálne nepovedali.

Súčasný šéf štátneho Inštitútu finančnej politiky Martin Filko však na svojom blogu ešte v roku 2009 napísal, že Penta svoj podiel predala Falcku za 14 miliónov dánskych korún (čo bolo asi 70 miliónov slovenských korún).

Keď sa malo súťažiť o licencie za prvej vlády Roberta Fica a ministrom zdravotníctva bol Richard Raši, tiež do toho Falck nešiel sám. Jeho spoločníkom bola schránková firma z Nového Zélandu.

Tá vlastní polovicu firmy aj dnes. Upozornili na to opoziční poslanci zo strán Nova, OĽaNO a SaS.

Člen Novy Marcel Klimek povedal, že Falck Slovakia do roku 2009 úplne vlastnila dánska materská spoločnosť. Keď sa však súťažilo v rokoch 2009 a 2010 o nové stanice záchrannej služby, Dáni zriadili ďalšiu firmu Falck Emergency a tej predali polovicu Falck Slovakia.

Druhým akcionárom je podľa Klimekových zistení Carterton Springs Healthcare Limited. „Túto novozélandskú schránkovú firmu založil na Parnell Road 280 v Aucklande Geoffrey Peter Cone, správca schránok nacucnutých na Váhostave,“ píše.

Vlastníkov Váhostavu opísala mimovládka Transparency International. Pri Váhostave však nie je pochybnosť, že stopercentným alebo rozhodujúcim majiteľom je Juraj Široký.

Spájali ich už dávnejšie

Falck bol so Širokým spájaný aj v minulosti. Už v roku 2009 napísal časopis Trend, že „trhom sa napríklad začali šíriť informácie, že o vstup do najsilnejšej záchranárskej firmy na Slovensku má záujem podnikateľ Juraj Široký“.

Falck na otázky neodpovedal. „Skupina Falck na Slovensku odmieta zaťahovanie do predvolebnej kampane. Slová, ktoré dnes odzneli na tlačovej konferencii opozičných predstaviteľov OĽaNO, NOVA a SAS, preto nebudeme komentovať,“ napísala ich hovorkyňa Alena Lacyková-Krčová.

Dodala, že tam, kde pôsobí, vystupuje Falck apoliticky a nie sú súčasťou „politických šarvátok“.

Dobrovoľne nevýhodne

Predať polovicu firmy novozélandskej schránke nebolo podľa Klimeka ekonomicky výhodné. „Kúpna cena (menej než 2,7 milióna eur) sa „novozélandskému” investorovi vrátila v dividendách už za dva roky (50-percentná návratnosť ročne – kto iný ako „hlúpy dánsky investor” vám ju ponúkne?),“ napísal na svojom blogu.
Klimek upozornil aj na ďalšie prepojenie. Novozélandského investora zastupuje advokátska kancelária Futej & partners.

„V sídle tejto kancelárie sa konalo aj mimoriadne valné zhromaždenie Falck Emergency, na ktorom bola do orgánov spoločnosti nominovaná advokátka z tejto kancelárie Radoslava Geržová,“ napísal Klimek na blog.

Futej svoju činnosť pre novozélandskú spoločnosť potvrdil. „Spoločnosť Carterton nás poverila kompletným právnym servisom súvisiacim s jej investíciou do skupiny Falck,“ napísal pre Denník N Futej.

Boli tiež požiadaní, aby hájili záujmy tejto spoločnosti aj prostredníctvom členstva v dozornej rade. Takýto postup je podľa neho bežný najmä u zahraničných klientov kancelárie.

„Za túto činnosť si naša kancelária účtuje osobitné poplatky alebo sú tieto poplatky súčasťou celkovej odmeny za právne služby,“ hovorí Futej. Spoločnosť Carterton podľa neho vlastní veľký novozélandský správcovský fond. „Viac nie sme schopní a ani oprávnení zverejniť,“ hovorí Futej.

Nemohol prezradiť ani kúpnu cenu.

Právnik Daniel Futej sa prezentuje ako vlastník cyperskej firmy Prefto Holding Limited. Tá vlastní polovicu najväčšej súkromnej poisťovne Dôvera. Druhú polovicu má Penta.

Aj keď sa Futej prezentuje ako majiteľ Prefta, za skutočného majiteľa sú považovaní podnikatelia okolo Juraja Širokého. Penta to v minulosti oficiálne poprela a trvala na tom, že majiteľom takej veľkej firmy je právnik Futej.

„Ohľadne poisťovne Dôvera sme už v minulosti niekoľkokrát poskytli naše stanovisko a vzhľadom na neustále dezinformácie nepovažujeme za vhodné ďalej sa vyjadrovať k tejto téme,“ napísal pre Denník N Futej. Ohradil sa voči zaťahovaniu ich advokátskej kancelárie do predvolebného boja, „ktorého súčasťou sa, bohužiaľ, stávajú aj niektoré noviny“, dodal. „Pokiaľ by sa množili nepodložené útoky proti našej advokátskej kancelárii a jej právnikom, zvážime využitie právnych nástrojov na ochranu osobnosti,“ napísal Futej.

Zaujímavá je aj Radoslava Geržová z Futejovej právnickej kancelárie. Tá pôsobila aj v dozornej rade firmy Medical Group, čo dodala do piešťanskej nemocnice predražený CT prístroj, pre ktorý odstúpila vtedajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, predseda parlamentu Pavol Paška aj podpredsedníčka národnej rady Renáta Zmajkovičová.

Medical Group sídli v budove Širokého spoločností vedľa bratislavského zimného štadióna, dodal Klimek.

Prepojenia naznačujú, že tak, ako má Široký vplyv na najväčšiu firmu v slovenských záchrankách Falck, cez Futeja sa ukazuje, že môže mať podiel aj v poisťovni Dôvera. Široký to však vylučuje.

„Juraj Široký ani žiadna vami spomínaná firma nevlastnia podiel v spoločnosti Falck,“ napísala hovorkyňa Širokého firmy Druhá strategická Michaela Kováčik Grendelová.

Záchranky sú dobrý biznis

Rozdeľovanie licencií na záchranky je veľmi sledované. Ide totiž o dobrý biznis a záchranky vedia byť v zisku. O tom, koľko zarobia, tiež rozhoduje ministerstvo zdravotníctva.

To totiž povie, koľko zaplatia poisťovne za kilometer aj mesačný paušál. Falcku sa podľa opozície darilo. V roku 2013 mal čistý zisk 2,5 milióna eur a vlani 4,2 milióna.

Širokého prsty v čudnom sanitkovom tendri?
(čítajte blog Marcela Klimeka)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie