Denník N

Je veľmi zdvorilý a váži si rodinu. Nikdy na nás nezvyšoval hlas. Bývalí kolegovia spomínajú na Sagana

Juniorský majster sveta v horskej cyklistike v disciplíne cross-country Peter Sagan ukazuje zlatú medailu počas tlačovej konferencie 24. júna 2008 v Bratislave. FOTO TASR – Martin Baumann
Juniorský majster sveta v horskej cyklistike v disciplíne cross-country Peter Sagan ukazuje zlatú medailu počas tlačovej konferencie 24. júna 2008 v Bratislave. FOTO TASR – Martin Baumann

Ak urobí odvážne vyhlásenie, má väčšinou pravdu, myslí si bývalý Saganov spolujazdec Timothy Duggan. Bývalí Saganovi kolegovia vylučujú aj to, že slovenský cyklista je arogantný, ako ho vnímajú niektorí novinári.

Peter Sagan nedávno dosiahol sté profesionálne víťazstvo a v nedeľu sa pokúsi o zisk tretieho titulu majstra sveta za sebou, čo sa ešte nikomu nepodarilo.

Slovák patrí už roky k najvýraznejším postavám cyklistiky. Vo svete má milióny fanúšikov, na bicykel posadil tisícky Slovákov. Málokto mal však šancu spoznať ho z ľudskej a zo športovej stránky tak, ako jeho tímoví kolegovia.

Štyria bývalí Saganovi spolujazdci sa nám pokúsili načrtnúť, akým je dvojnásobný majster sveta človekom a priateľom, v čom sa ako cyklista zmenil, či bolo správne vylúčiť ho z Tour de France a aké má šance na MS v Bergene.

Na otázky odpovedal Matej Vyšňa, bývalý Saganov spolujazdec z Dukly Trenčín, a trojica cyklistov, s ktorými sa Sagan stretol v talianskom Liquigase – Američan Ted King, jeho krajan Timothy Duggan a Talian Daniele Ratto.

Od jeho bývalých kolegov sa dozviete aj to, že:

  • pri vstupe medzi profíkov nemal pred nikým rešpekt,
  • ako kapitán na svojich spolujazdcov nikdy nezvyšoval hlas,
  • mal vždy dobrú náladu, bez ohľadu na to, koľko stresu musel prekonať,
  • čokoľvek robil, bolo jednoznačné, že je silnejší než bežný jedinec.

Cyklistom sme položili nasledovné otázky:

  1. S Petrom ste jazdili, keď bol mladou vychádzajúcou hviezdou. Čo vás na ňom najviac zaujalo?
  2. Niektorí slovenskí novinári ho vnímajú ako odmeraného či dokonca arogantného. Aký je v skutočnosti Peter Sagan?
  3. Ak by ste mali porovnať Sagana z čias, keď ste s ním jazdili, a dnes, v čom sa zmenil?
  4. Čo si myslíte o jeho vylúčení z Tour de France?
  5. V nedeľu sa môže stať prvým cyklistom v histórii, ktorý vyhrá tri majstrovstvá sveta po sebe. Aké sú podľa vás jeho šance?

Matej Vyšňa: Nemá rád nepripravených novinárov

  1. Jazdili sme spolu už od detstva v Žiline, a teda sme sa v období jeho prestupu do seniorskej cyklistiky už dobre poznali. Mal v tom čase za sebou zaujímavé výsledky, čo potvrdzoval hneď v prvom roku v mužskej kategórii. Čo ma zaujalo? Asi to, ako vstúpil do tejto kategórie – nič ho nezaskočilo, nemal na bicykli pred nikým rešpekt, jazdil s prehľadom a my sme len udivene krútili hlavou, ako je to možné. Keby som vtedy vedel, kto z neho bude, zamýšľal by som sa nad tým viac. Tým, že som ho bral ako kamaráta a obyčajného chalana, som si možno veľa zaujímavých vecí nevšimol. Jednou z nich bolo aj to, že napriek tomu, čo už v takom mladom veku dokázal a čo všetko mu bolo predpovedané, bol stále obyčajný človek, akého som poznal už dávno predtým.
  2. Určite je typ človeka, ktorý je za každý vtip, rád sa baví, ale vie byť vážny, keď to okolnosti vyžadujú, a je pripravený vždy pomôcť. Do všetkého ide naplno a možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, ale pristupuje k veciam veľmi zodpovedne. No a arogantný určite nie je. Možno sa nerád opakuje a nerád vysvetľuje stále to isté dookola. Podľa môjho názoru je v prvom rade športovec, mal by teda rozprávať o športe, ale nemá rád nepripravených novinárov. A tiež vieme, že prácou niektorých médií je aj získavať senzácie z jeho súkromia. Keď sa také nájdu, nemá im čo povedať.
  3. Vždy sa ťažko predvídalo, čo urobí, čoho je ešte schopný, a to mu ostalo až doteraz. Neviem, ako by som špecifikoval, v čom sa v cyklistike zmenil. Stále je to on, stále je sám sebou. Možno je však teraz na ňom väčší tlak, viac si všíma, čo robia súperi, a viac rieši taktiku a zamýšľa sa nad tréningom.
  4. Už sa o tom napísalo a povedalo veľa. Myslím, že je to už za nami. Rozhodcovia sa podľa mňa zbytočne ponáhľali, aby vzniesli nejaký verdikt. Mohli radšej počkať a premyslieť to inak. Keby som si mal urobiť názor z toho množstva videí, čo som videl, tak Peťo len reagoval na to, čo sa dialo pred ním, a Cav sa Peťa dotkol, až keď už padal a snažil sa o neho oprieť. Celú situáciu by som však zhodnotil takto – keď sa stretne veľa horúcich hláv usilujúcich sa o víťazstvo na jednom mieste a v jednom čase, vždy to zaváňa podobnými situáciami.
  5. Pri Peťovi človek nikdy nevie, čo sa stane. V jeho prípade je takmer vždy veľká šanca, ale majstrovstvá sveta sú špecifické preteky s veľa premennými. V každom prípade to bude zaujímavá cyklistika.

Stupeň víťazov v kategórii do 23 rokov. Zľava strieborný Juraj Sagan, víťaz Matej Vyšňa a tretí Martin Mahďar na spoločných majstrovstvách Slovenska a Českej republiky v cestnej cyklistike 28. júna 2009 v Bánovciach nad Bebravou. Foto – archív tasr

Matej Vyšňa

Bývalý slovenský cyklista, v roku 2009 sa stal majstrom Slovenska v kategórii do 23 rokov. S Petrom Saganom jazdil už v mládežníckom tíme v Žiline, spolu pretekali aj za slovenský kontinentálny tím Dukla Trenčín. So Saganom pracuje aj v súčasnosti – je jeho mediálnym poradcom a manažérom žilinskej akadémie, ktorá nesie jeho meno.

Ted King: Je veľmi pokorný. Pracovať preňho bol vrchol mojej kariéry

  1. Jeho pokojné správanie vo veľmi mladom veku. Už ako 21-ročný bol jedným z najlepších cyklistov sveta, bol naším kapitánom. Svojím spôsobom je zvláštne vzhliadať k niekomu takému mladému, ale on sa vždy zabával. Nikdy na nás nezvyšoval hlas. Na konci vždy dosiahol výsledok, takže bolo veľmi ľahké preňho pracovať. Robil som to štyri roky a bol to vrchol mojej kariéry.
  2. S týmto nesúhlasím, myslím si, že Peter je veľmi pokorný. Väčšinou je tichý a rezervovaný, necháva svoje nohy, aby hovorili zaňho. Iste, urobil nejaké drzé rozhodnutia, ale myslím si, že nemá veľké ego. Naopak, je veľmi priateľský. Je skvelý k svojej manželke a rodine, veľmi si váži svojho brata. Určite nie je arogantný.
  3. Určite mal vtedy kratšie vlasy. Čo sa týka cyklistiky, myslím si, že teraz vie, aký je dobrý. Dokáže útočiť tak, ako by si v roku 2011 zrejme nedovolil. Teraz si je vedomý toho, že má silu, aby dotiahol útoky do úspešného konca.
  4. Považujem to za absurdné rozhodnutie. Úplná diskvalifikácia je jednoducho smiešna. Samozrejme, mohli ho zosunúť na poslednú priečku v etape a vziať mu body, ale to rozhodnutie bolo príšerné.
  5. Nebude mať za sebou najsilnejší tím, ale keď má motiváciu a vytýči si cieľ, pracuje neuveriteľne tvrdo, aby ho dosiahol. Jednodňové preteky sú ako hod mincou, môžu vyjsť komukoľvek, no Peter má určite lepšie šance než väčšina.

Ted King

Bývalý americký cyklista. Vo World Tour pretekal za Liquigas-Cannondale a Cannondale-Garmin. Štyri roky bol domestikom Petra Sagana, dvakrát štartoval na Tour de France, ani raz ju nedokončil. Podobne ako Sagan, aj on bol v roku 2013 vylúčený. V prvej etape si vykĺbil rameno, no na Tour pokračoval. V časovke však rameno nemohol zohnúť do požadovanej polohy, a tak odštartoval na klasickom bicykli. O sedem sekúnd nestihol časový limit, a z pretekov ho preto diskvalifikovali. Rozhodnutie podľa mnohých odborníkov nebolo správne a King mal byť za svoju statočnosť odmenený možnosťou pokračovať.

Timothy Duggan: Prial by som si, aby som si užil kariéru aspoň spolovice ako on

  1. Peter na mňa vždy urobil dojem tým, aký dokázal byť hravý na bicykli i mimo neho. Nezávisle od situácie alebo stresu cyklistického prostredia sa vždy snažil mať dobrú náladu. Je zrejmé, že aj vďaka tomu je taký dobrý, vždy si dokáže z bicyklovania spraviť zábavu. Naozaj by som si prial, aby som si cyklistickú kariéru užil aspoň spolovice tak ako on. Vždy som bol ohromený aj jeho mentálnou silou. Už ako 22-ročný mal mentalitu šampióna. Má neochvejnú vieru v seba a vo svoje tréningy, vďaka čomu dokáže odvrátiť tlak a negativitu. Vo chvíľach, keď je to potrebné, má vždy čistú myseľ.
  2. Petrova obrovská sebadôvera môže na prvý dojem pôsobiť nafúkane, no takmer vždy si stojí za tým, čo povie, a má to niečím podložené. Ak urobí odvážne vyhlásenie o niečom alebo o niekom, väčšinou je to pravda. Peter je vďačný tímový kolega. Bol si vždy vedomý práce, ktorú jeho tím odvádzal, aby ho priviedol k víťazstvu. Vždy sa rýchlo poďakoval a ocenil svojich spolujazdcov.
  3. Myslím si, že je pokojnejší, za tie roky zlepšil kontrolu svojho výkonu a taktickosť. Ani Peter nemá nekonečný zásobník energie. Ak si ju ušetrí na správny okamih, dokáže byť neporaziteľný.
  4. Keď som si zrážku pozrel po prvý raz v plnej rýchlosti, vyzeralo to zle. Po tom, čo bola hlbšie zanalyzovaná, bolo pre mňa jasné, že neurobil nič zlé, a vystrčenie lakťa proti Cavovi bolo iba snahou, aby mu nespadol na riadidlá. Vyzeralo to, ako by sa Mark snažil pretlačiť cestou, ktorá neexistovala. Spôsob, akým sa Peter s vylúčením vyrovnal, bol pôsobivý.
  5. Myslím si, že jeho šance sú veľmi dobré, pravdupovediac, stavil by som si naňho. Vyhrať po tretí raz bude jednoduchšie než jeho obhajoba minulý rok. Bude na ňom menej tlaku a trať mu dokonca sedí viac, obzvlášť, ak bude pršať. V dúhovom drese vyzerá spokojný a nemyslím si, že by sa ho už chcel vzdať.

Peter Sagan a Timothy Duggan (v modrom) ako súperi na pretekoch Okolo Kalifornie v roku 2013. Foto – archív tasr/ap

Timothy Duggan

Ďalší bývalý americký cyklista. Vo World Tour pretekal za Team Garmin, Liquigas-Cannondale a Saxo-Tinkoff. S Petrom Saganom jazdil dva roky za Liquigas. Na pretekoch Grand Tour nikdy neštartoval, no v roku 2012 dosiahol veľký úspech – v konkurencii jazdcov ako Tejay van Garderen, George Hincapie či Thomas Danielson sa stal majstrom Spojených štátov. Zúčastnil sa aj na olympiáde, po skončení kariéry pracuje v realitnej agentúre. Príležitostne komentuje cyklistiku pre NBC.

Daniele Ratto: Nikdy som nevidel nikoho s takou vnútornou silou

  1. Jednoznačne jeho sila, či už mentálna, alebo fyzická. Nikdy v živote som nestretol nikoho s takou vnútornou silou. Nech robil čokoľvek, bolo jednoznačné, že je silnejší než bežný jedinec.
  2. Ale nie je to tak, Peter je jedným z najlepších spolujazdcov, akých som mal. Určite nie je arogantný, naopak, je zdvorilý a ochotný pomôcť. Je pochopiteľné, že nevyhovie každému novinárovi, ale nie preto, že by bol arogantný. Keď jazdil s nami, bol skvelý.
  3. Peter začal vyhrávať, keď bol veľmi mladý. Zmenil sa v tom, že postupne fyzicky zosilnel. V cyklistike sú však rôzne zmeny bežné. Keď som začínal, bol som skôr vrchárom, medzi profesionálmi som potom začal robiť aj špurty.
  4. Jednoznačne nemal byť diskvalifikovaný. Cavendish spadol, pretože sa, ako mnohokrát, snažil nájsť priestor tam, kde nie je. Myslím si, že Peter zodvihol lakeť preto, aby naznačil, že tam nie je miesto. Tour v ten deň stratila veľmi veľa.
  5. Verím, že uspeje. Bola by to ďalšia demonštrácia jeho sily.

Daniele Ratto

Bývalý taliansky cyklista. Vo World Tour jazdil za Liquigas-Cannondale. S Petrom Saganom pretekal dva roky. Stal sa juniorským vicemajstrom sveta, medzi seniormi dosiahol najväčší úspech v roku 2013, keď po skvelom sóle vyhral jednu z najťažších etáp na španielskej Vuelte. Druhého Vincenza Nibaliho porazil takmer o štyri minúty a na jeden deň si obliekol dres pre najlepšieho vrchára. V súčasnosti v Taliansku vedie cyklistickú akadémiu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v cyklistike

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie