Denník N

Trump je pripravený na výpredaj svojej voličskej základne

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Americký prezident nie je viazaný vôbec ničím. Ak si myslí, že mu môže pomôcť, keď zradí svoju voličskú základňu, urobí to.

Autorka je komentátorka Bloomberg View

Najletmejšie hodnotenie prezidentského kandidáta Donalda J. Trumpa nám hovorilo, že nemá žiadnu úzkoprsú potrebu, aby jeho slová korešpondovali s jeho činmi. Ak sa neskôr ukázalo, že je pre neho užitočné vycúvať zo svojich sľubov, urobil to veľmi rýchlo.

Zdá sa, že sa Trump rozhodol, že teraz by mohol byť správny čas na rozchod so zástancami tvrdej imigračnej politiky, ktorí tvorili vášnivé jadro jeho voličskej základne. Trump totiž večeral s vedením Demokratickej strany v Kongrese a diskutoval s nimi, ako zlegalizovať pobyt niektorých ľudí, ktorí prišli do Spojených štátov ako deti a sú tu nelegálne. Zdá sa, že šlo o predbežné rokovania, takže nie je úplne fér povedať, že prezident vypredáva svoju základňu. Ale ponúkol ju na trhu a teraz čaká na cenové ponuky.

Trump zúfalo potrebuje dohodu

Nemalo by nás to prekvapovať. Prvý rok funkčného obdobia je vždy časom, keď prezidenti robia odvážne veci. Lenže človek, ktorého základným krédom je „Obchodujem, teda som“, dosiaľ dosiahol… jednu premenenú nomináciu na sudcu Najvyššieho súdu, zopár exekutívnych nariadení a reputáciu zrejme najmenej kompetentného manažéra, aký sa kedy ocitol na poste amerického prezidenta.

Samozrejme, jeho pokus zrušiť Obamovu zdravotnú reformu spektakulárne zlyhal, ale stojí za to pripomenúť aj to, že Trump sa o zdravotnícku politiku v skutočnosti nezaujíma, minimálne sa o ňu nezaujíma do takej miery, aby si zabezpečil poradcov, ktorých to zaujíma. Ale ani pri iných témach z jeho kampane – daňová reforma, imigrácia, infraštruktúra – to nevyzerá na oveľa väčší úspech.

Dá sa teda veľmi ľahko predstaviť, že sa teraz zúfalo snaží uzavrieť dohodu, akúkoľvek dohodu, aby ukázal, že je v skutočnosti tým človekom, ktorého predával svojim voličom, teda outsiderom, čo dokáže vo Washingtone, kde ostatní neuspeli, veci vybaviť. A pretože jeho predchádzajúce dobrodružstvá do veľkej miery zmrazili jeho vzťah s kongresovými republikánmi, prečo by teraz nemohol preskúmať, či je možná nejaká dohoda s druhou stranou?

Demokrati nemôžu prerobiť

A teraz sa ukazuje, že takáto dohoda možná je: možno teraz amnestujeme nejakú časť imigrantov výmenou za prísľub, že v budúcnosti budeme postupovať tvrdšie. Demokrati si veľmi dobre uvedomujú, že amnestia bude permanentná, kým tvrdšie presadzovanie zákona sa dá zabezpečiť mnohými kreatívnymi spôsobmi alebo – ak by sa prezidentom stal opäť demokrat – sa dá zrušiť jediným podpisom.

Aby zabezpečili nezvratnú amnestiu, demokrati môžu prejaviť súhlas s vybudovaním „toho múru“, vediac, že 2000 míľ dlhá stavba nie je tou najúčinnejšou bariérou, ak ju nebude strážiť dostatok ľudí, ktorí budú imigrantom brániť, aby ju preliezli, podkopali, prebúrali či prestrihli.

Pre demokratov je to teda obchod, na ktorom nemôžu prerobiť: dohoda by zrejme značne uvoľnila imigračné obmedzenia a sprevádzali by ju tvrdé reči, ktoré by však boli len figovými listami, na ktoré zas môžu poukázať republikáni, keď sa ich na prisťahovalcov budú pýtať ich voliči. To je presne ten druh dohody, ktorej sa Trumpovi voliči báli a o ktorej si boli istí, že by ju urobili prezidenti Rubio, Kasich či Cruz. Tento typ dohody ich preto nútil voliť Donalda Trumpa.

Obchodník, čo vás klame

Pochybovala som o tom postoji vtedy a pochybujem o ňom doteraz. Politici sú vo všeobecnosti obmedzení vo svojich možnostiach množstvom vecí, vrátane ich ideológie, ich túžby pôsobiť konzistentným dojmom, ich strachu z voličov a ich lojality k vlastnej politickej strane, ktorá ich brzdí robiť veci, ktoré by poškodili jej spojencov a jej vyhliadky v ďalšom volebnom cykle.

Trump sa môže obávať voličov, ale od iných politikov sa líši: neriadi sa žiadnou ideológiou, ani žiadnymi princípmi, takisto nemá túžbu pôsobiť konzistentne, nehanbí sa, keď tak nepôsobí, nemá spojencov, ani žiadny zmysel pre lojalitu. Ak si myslí, že mu môže pomôcť, keď rozpredá svoju voličskú základňu, urobí to. (Možno najznepokojujúcejšie je, že sa mu nedá veriť ani to, že odhadne správnu chvíľu, kedy ju rozpredať.)

Samozrejme, hneď sa zveril Twitteru, kde obraňoval svoj postoj, a to, čo povedal, nezanechalo práve dojem lídra, ktorý pozorne sleduje voličské nálady. Jeho empatická obrana ľudí, ktorých do Ameriky priviezli rodičia ešte ako deti a ktoré stále nemajú legálny status, mohla pokojne zaznieť v debate Hillary Clintonovej a Bernieho Sandersa. A zdalo sa, že si myslí, že voličov dostatočne upokojí takouto vetou: „MÚR, ktorý sa už buduje formou novej renovácie starých a existujúcich plotov a múrov, sa bude budovať ďalej.“

Človek by takmer obdivoval obchodníka, ktorý je taký bezočivý, že vytvorí uveriteľnú lož, ten druh obchodníka, ktorý vyslovuje zjavné nepravdy a dúfa, že ste príliš slušní, aby ste ich tak nazvali. (Pripomenulo mi to jedného realitného agenta, ktorý mi ukazoval pivničný byt, ktorého strop bol presne vo výške 74 palcov. Ako to viem tak presne? Pretože som si šúchala hlavu o strop. Agent sa pozrel priamo na mňa, usmial sa a povedal: „Nie je to úžasné? Podkrovné byty s takým vysokým stropom tak ľahko nenájdete.“) Takýto prístup má v sebe niečo ako grobiansku majestátnosť. Na druhej strane, väčšina ľudí by si od takéhoto obchodníka nič nekúpila.

Už teraz sú znepokojení

Tí, ktorí oceňujú drzosť týchto lží, ju prestanú oceňovať, keď im obchodník prestane klamať a začne robiť obchody s ich nepriateľmi. Ako poznamenal redaktor magazínu New Yorker Ryan Lizza krátko po Trumpovom obede s demokratmi: „Tí, čo chceli urobiť Ameriku opäť veľkou, sú teraz na Twitteri úplne rozčertení. Trumpovi najtvrdší podporovatelia sú, zdá sa, šokovaní, že prezident je hnusný obchodník, ktorý porušuje svoje sľuby.“

Takýto okamžitý hnev môže znamenať koniec akýchkoľvek predbežných dohôd Trumpa s Chuckom Schumerom a Nancy Pelosiovou. Ale možno tiež nie. Voliči, ktorí hlasovali za Trumpa len pre jeho sľuby v oblasti imigrácie, sa ocitli v nezávideniahodnej pozícii: Ak ich zradí, za koho iného budú hlasovať? Za niekoho z republikánov, ktorých označovali za elitárov odtrhnutých od reality? Či za nejakého demokrata?

Ale aj keď sa v tejto veci Trump stiahne, jeho základňa zostane veľmi znepokojená. Už len fakt, že zvažoval dohodu o imigrácii a že to urobil tak otvorene, naznačuje, aký malý vplyv majú voliči na človeka, ktorého dostali do úradu. Ani nie deväť mesiacov po tom, čo začal úradovať, sa zdá, že ich predáva. A keby na budúci rok demokrati ovládli Kongres, môžu veľmi jednoducho navrhnúť cenu.

© Bloomberg

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie