Denník N

Prieskum: Koaličná kríza Dankovi ublížila, SNS padla najviac zo všetkých

SNS po koaličnej kríze klesá len mierne. KDH už predbehlo Most, kotlebovci a Kollár sa držia vysoko.

Mesiac trvajúca koaličná kríza, ktorú rozbehlo vypovedanie koaličnej zmluvy Andrejom Dankom, jeho SNS ublížila, ale len mierne.

Podľa prieskumu agentúry Focus by túto stranu volilo 8,7 percenta ľudí, čo je o 1,6 percentuálneho bodu menej než v júli pred vypuknutím sporov.


Pred SNS sú Kotleba aj Kollár

Dankovcov už však predbehla aj Sme rodina Borisa Kollára a odsunula ich na šieste miesto. Na konci minulého roka mala SNS v prieskumoch Focusu viac ako 14 percent.

Kotlebovci si udržiavajú viac ako desaťpercentnú popularitu a sú v poradí tretí pred OĽaNO. Nad desiatimi percentami sa držia už dlhšie.

Mierne strácajú aj Smer a Most

Po kríze mierne stráca aj Smer. Focus mu nameral o takmer dva percentuálne body menej ako pred mesiacom a stratil aj Most-Híd. Pred stranu Bélu Bugára sa tak dostalo KDH a Most sa so šiestimi percentami dostáva bližšie k prahu zvoliteľnosti.

Podľa agentúry je pre Bugárovu stranu 95-percentný interval spoľahlivosti nameraného čísla v rozmedzí od 4,2 po 7,8 percenta, takže istotu, že by sa dostala do parlamentu, určite nemá.

Vláda Smer, SNS, Most-Híd by pri týchto preferenciách nevznikla. Podľa prepočtu by tieto strany mali dohromady len 68 mandátov.

Podobne by to bolo aj s nefašistickou opozíciou, ktorá by mala 65 hlasov. SaS, OĽaNO, Sme rodina a KDH by mali aj spolu s Mostom 75 hlasov, čo je o jeden menej ako najtesnejšia možná väčšina.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie