Denník N

Fico išiel pred pochodom hovoriť o korupcii do Rakúska, s mimovládkami sa viac nestretol

Robert Fico v Medzinárodnej protikorupčnej akadémii. Foto – TASR
Robert Fico v Medzinárodnej protikorupčnej akadémii. Foto – TASR

Šéf Transparency International Gabriel Šípoš hovorí, že spoločnosti by pomohol najviac odchod Gašpara, Kováčika a Kaliňáka.

V pondelok sa v Bratislave uskutoční tretí Veľký protikorupčný pochod. Jeho organizátori žiadajú odchod z funkcie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného šéfa Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Tri dni pred pochodom premiér Robert Fico vycestoval na Medzinárodnú protikorupčnú akadémiu do rakúskeho Laxenburgu.

Oznámil tam, že na Slovensku vznikne Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý bude chrániť ľudí oznamujúcich korupciu, a pripravuje sa ústavný zákon na preukazovanie pôvodu majetku, ktorý by znamenal, že pôvod majetku by musela dokázať podozrivá osoba. Podľa TASR povedal tiež, že vláda vyčlenila 200-tisíc eur na protikorupčné kurzy hlavne pre sudcov a lekárov.

Fico už začiatkom roka oznámil užšiu spoluprácu s mimovládnymi organizáciami na Slovensku a stretol sa v marci s predstaviteľmi Transparency International, Aliancie Fair-play a Zastavme korupciu. Odvtedy na ďalšie stretnutie s nimi nemal čas, hoci ďalšie rozhovory avizoval. V marci po prvom stretnutí s predstaviteľmi organizácie vyhlásil, že je zaneprázdnený, ale hľadá vhodný termín. Na otázky Denníka N, prečo k stretnutiu stále nedošlo, teraz neodpovedal.

Mimovládky počas stretnutia s predsedom vlády Ficom. Foto – TASR[/caption]

Šípoš si myslí, že kľúčovými signálmi pre verejnosť by bolo naplnenie požiadaviek študentov. „Zmena na čele polície, špeciálnej prokuratúry a ministerstva vnútra. A ich nahradenie pre odbornú verejnosť dôveryhodnými kádrami, ktoré by vo svojej práci dokázali mať rovnaký meter na nezákonnosť bez ohľadu na politické, či kamarátske linky s mocnými v tomto štáte.“ Inak podľa šéfa Transparency vzdelávanie alebo akýkoľvek dobrý zákon o whistleblowingu veľmi nepomôžu.

Pavol Sibyla zo Zastavme korupciu hovorí, že s Ficom sa raz stretli neoficiálne, keď rokovali s úradníkmi na úrade vlády o zákone na ochranu oznamovateľov korupcie a novom úrade. „Premiér sa zjavil na 15 minút, vypočul si, o čom je reč, a vyslovil podporu myšlienke založiť taký úrad.“

Peter Kunder z Aliancie Fair-play víta, že sa premiér zaujíma o zahraničné skúsenosti s bojom proti korupcii a podvodom. „Pred pár rokmi pôsobil, ako keby korupciu nevnímal ako väčší problém.“

Hovorí, že jeho kolegovia komunikujú s úradom vlády o posilňovaní postavenia whistleblowerov a dá sa očakávať komunikácia o novele infozákona, takže nevládne komunikačné vákuum. „Iste, silná angažovanosť premiéra v tejto téme by zrejme priniesla rýchlejšie, rozsiahlejšie a účinnejšie zmeny. Nemám však potrebu skúmať premiérove pohnútky či priority. Snažíme sa svoju prácu robiť čo najlepšie – bez ohľadu na to, či na nás má premiér čas, či nie,“ dodal Kunder.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie