Denník N

Učiteľka z USA nevie získať víza, na polícii s ňou celú noc čakali jej študenti z bratislavského gymnázia

Randy čakala v noci so študentmi na cudzineckej polícii, v pondelok jej vypršia víza. Foto N
Randy čakala v noci so študentmi na cudzineckej polícii, v pondelok jej vypršia víza. Foto N

Učiteľke zo Spojených štátov v pondelok vypršia víza a hrozí, že bude musieť proti svojej vôli opustiť Slovensko. V obrovských radoch sa opakovane nedokázala dostať na cudzineckú políciu, ktorá nestíha vybavovať žiadosti. V piatok v noci ju pri čakaní podporili aj jej študenti z gymnázia C. S. Lewisa.

Američanka Randy Cramer (22) vo štvrtok prežívala hektický deň. Lektorka na bratislavskom bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa sa hneď po vyučovaní o pol štvrtej poobede náhlila postaviť do radu na cudzineckú políciu v Petržalke. Len takýto postup jej dával šancu, že sa na druhý deň o siedmej ráno vôbec dostane dnu a vybaví, čo potrebuje. Randy prišli podporiť aj desiatky jej študentov, ktorí s ňou prečkali chladnú, nepríjemnú noc.

V piatok to bol už jej piaty a posledný možný pokus získať víza, aby mohla zostať na Slovensku a ďalej učiť. V pondelok jej vypršia turistické víza, a ak dovtedy nedostane nové, musela by odísť mimo schengenu.

Foto N

Štyri pokusy nestačili

Randy nie je typ, čo si necháva veci na poslednú chvíľu. Na políciu sa neúspešne pokúšala dostať už niekoľko týždňov. Čakala aj celú noc, no na rad sa nedostala. Situácia na cudzineckej polícii je chaotická, policajti nestíhajú vybavovať veľký nápor ľudí. Kto nepríde aspoň deň vopred, nemá vôbec isté, že vybaví formality, ktoré od neho Slovensko požaduje. Ľudia vonku mrznú a spia na zemi.

Najťažšie to učiteľka Randy prežívala stredu, keď už bola veľmi blízko tomu, aby sa dostala dnu. „Bolo to veľmi frustrujúce. Zrazu niekto vyjde von a povie, že sa minuli všetky čísla.“ Ani v piatok, keď prišla asi 15 hodín pred otvorením okienok, nebola prvá, stálo pred ňou ďalších 13 premrznutých a unavených cudzincov. Randy hovorí, že ak by musela odísť zo Slovenska, bola by smutná a chýbali by jej študenti.

Cudzinci vľavo čakajú v rade, skupina študentov vpravo prišla podporiť svoju učiteľku. Foto N

Učiteľku prišli podporiť študenti

Riaditeľ školy Dušan Jaura v tejto takmer beznádejnej situácii poprosil študentov, aby prišli Randy podporiť, nech na oddelení nečaká úplne sama.

Pred cudzineckou políciou tak okolo desiatej večer čakalo vo štvrtok s Randy asi 20 študentov. Zažili tak dobrodružstvo, aké v areáli bývalej materskej školy nechcene zažívajú tisíce cudzincov. Ak sa im aj podarí vystáť rad, čakajú na nich slovenskí policajti, pre ktorých je angličtina často cudzí jazyk, a nestalo sa raz, že pre jednu chýbajúcu formalitu sa bolo treba do Petržalky zasa vrátiť.

Niektorí študenti prišli v uplynulú noc povzbudiť profesorkou, aj napriek tomu, že sú chorí. Aby sa v bezútešnom prostredí zabavili, hrali na gitare. Po čase všetci vyhladli, a tak si objednali neskorú večeru – donášku pizze. Chýba aj toaleta, cudzinecká polícia je v noci zamknutá, Randy si musela kamsi odskočiť. Učiteľke navyše nie je momentálne úplne dobre, počas chladných nocí, keď musela tento týždeň čakať niekoľko hodín vonku, ochorela.

Pre študentov bola situácia na cudzineckej polícii prekvapením, netušili, že tu ľudia čakajú celé noci, moknú, spia zababušení na zemi.

„Ako keby sa na jednu časť krajiny zabudlo pri zmene režimu, ľudia tu čakajú ako na banány, nepáči sa mi to,“ hovorí 17-ročný Samo z gymnázia C. S. Lewisa.

„Som šťastná, že sú tu so mnou. Vidím, akých úžasných ľudí mám okolo seba a že má význam si všetkými týmito ťažkosťami prejsť. Je úžasné, ako ma všetci podporujú,“ hovorí Randy. V škole je ešte len dva týždne, no žiaci si ju obľúbili. „Je mladá, rozumie žiakom a deti sa tešia na jej hodiny,“ hovorí Samo.

Foto N

Na Slovensku chce zostať

Rodáčka z Medfordu v Oregone prišla v lete pracovať s deťmi na Slovensko. „Zistila som, že mám veľmi rada stredoškolákov, a vždy som sa chcela učiť nové jazyky.“ Ak víza získa, chcela by na Slovensku zostať dva roky.

Randy má v piatok takmer isté, že sa dostane dnu. Neoficiálny poradovník síce policajti prišli ešte pred polnocou roztrhať, no nakrúcali si ľudí, aby vedeli, či sa niekto nepredbehol.

Aj keď bude mať všetky papiere v poriadku, víza jej policajti nemusia hneď obnoviť. Zo zákona majú na vyjadrenie 90 dní.

Randy niekto ešte pred polnocou volá, že by víza predsa len mala dostať, no ešte to nie je isté.

Riaditeľ školy Jaura hovorí, že sa vytvoril mediálny tlak a zasiahla aj americká ambasáda, aby problémy riešila. S ministerstvom vnútra by sa podľa neho mali americkí zástupcovia stretnúť na budúci týždeň. Ivan Netík z ministerstva vnútra odkázal, že ich ambasáda v tejto veci neoslovila a hoci sa má minister Robert Kaliňák so zástupcami ambasády stretnúť, no cudzinecká polícia nemá byť téma. Prezídium aj oddelenie cudzineckej polície tvrdia, že ich tiež veľvyslanectvo neoslovilo.

„Veci sa musia riešiť systémovo, ale my musíme riešiť situáciu dnes. Čakáme, že sa stane zázrak, aby Randy nemusela odísť. Ambasáda to dlhodobo sleduje, ale hovoria, že to sú systémové veci. Teraz už nejde len o Randy. Mne to pripomína obdobie slovenského štátu, keď s ľuďmi zaobchádzali ako s dobytkom. Je to hlboko nedôstojné,“ hovorí Jaura.

Americká ambasáda reagovala, že ku konkrétnemu prípadu sa z dôvodu ochrany súkromia nemôže vyjadriť.

Riaditeľ nechal počas noci školu, ktorá je len 15 minút chôdze od policajného oddelenia, otvorenú, aby sa študenti mohli v noci zahriať alebo si zdriemnuť.

V noci sa vystriedali na tri zmeny, prví odišli z cudzineckej polície okolo jednej ráno, ďalší o štvrtej. Potom o siedmej sa začali pred oddelením zhromažďovať desiatky študentov, krátko pred otvorením oddelenia čakalo s Randy asi sto mladých ľudí.

Ráno pred dverami vzniká vždy nervozita a stupňuje sa tlak. Keď sa poradie premiešalo, policajti zvyšujú hlas. K automatu s lístkami vchádzajú cudzinci po jednom. Napokon sa k cieľu dostala aj Randy, keď vstúpila dnu, ozval sa jasot študentov. O chvíľu sa museli rozbehnúť na vyučovanie do školy. Dnes ich ešte čakal test z matematiky.

Pred políciou je asi o polovicu ľudí menej ako pred otvorením, no stále tam zostávajú desiatky cudzincov, ktorí sa dnes a možno ani nabudúce na rad nedostanú.

Video reportérky RTVS Zuzany Hanzelovej

Učiteľ Mike musel pre víza odísť

Randy nie je prvý prípad, keď si cudzinec nedokázal napriek svojmu aktívnemu záujmu víza vybaviť a hrozilo mu vyhostenie. Mike (65) je lektor z USA a už dlhšie učí na gymnáziu C. S. Lewisa. Pred tromi rokmi musel odísť na tri mesiace zo Slovenska.

Prvý deň sa na políciu ani nedostal, prišiel neskoro – o štvrtej ráno. Druhý deň sa policajtom niečo nepozdávalo v papieroch. Tretíkrát policajti jeho žiadosť neakceptovali. „Nemali sme so ženou kam ísť, tak sme odišli na 90 dní za synom do Austrálie.“ Po troch mesiacoch sa vrátil a teraz má problémy s vízami opäť.

Staré mu vypršali a už tri mesiace čaká, či mu povolenie na pobyt obnovia. V novembri musí odletieť do Bostonu na operáciu ruky, myslel si, že dovtedy už víza mať bude. Ako učiteľ potrebuje písať, no má problémy s prstami. „Dal som im všetko a čakám. Chceli potvrdenie o poistke, škola ho poslala. Keď víza nechodili, v auguste som sa opýtal prečo. Povedali, že ho musím poslať znova.“

Nové oddelenie podľa ministerstva problém vyrieši

Polícia a ministerstvo vnútra roky problémy s cudzincami neriešia a situácia sa najmä v Bratislave, kde pracuje čoraz viac cudzincov, stále zhoršuje. Tento rok už čakali niektorí cudzinci aj 30 hodín.

Riaditeľ úradu hraničnej a cudzineckej polície Ladislav Csémi cez Facebook polície v lete vysvetľoval, že za prvých päť mesiacov roka stúpol počet udelených pobytov v celej krajine o 41 percent, často sú to najmä prechodné pobyty pre zamestnancov a podnikateľov.

Cudzinecká polícia v hlavnom meste by sa mala už tento rok niekedy okolo 1. decembra presunúť na úplný okraj mesta, do stredu poľa ku kasárňam pri Vajnoroch. Z centra mesta tam nevedie žiadna priama linka a autobus z Rače tam jazdí sporadicky.

Ministerstvo verí, že na tomto mieste zvládnu nápor cudzincov lepšie. „Zámerom je vytvoriť vhodné podmienky pre prácu policajtov a v prvom rade pre žiadateľov na úrovni 21. storočia.“ Oproti súčasnému stavu by malo na oddelení pracovať o 50 ľudí viac.

„Považujeme za potrebné spomenúť, že medziročne stúpol počet žiadostí o udelenie pobytu na území Slovenskej republiky o 41%, pričom uvedený počet žiadostí vybavuje rovnaký počet policajtov ako v minulosti. Tento stav sa ale snažíme zmeniť rôznymi opatreniami ako napríklad zvýšenie počtu tabuľkových miest na najzaťaženejších oddeleniach a zároveň presťahovaním pracoviska do kompletne zrekonštruovaných a proklientsky prerobených priestorov, ktoré vyhovujú potrebám a štandardom moderného pracoviska vo Vajnoroch,“ odkázalo policajné prezídium.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Cudzinecká polícia

Slovensko

Teraz najčítanejšie