Denník N

Slovensko príde o 32 miliónov na vedu, ministerka školstva za tým vidí zlú komunikáciu ministerstva

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč
Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč

„Ak by som mala vyvodiť personálnu zodpovednosť, asi by som musela prepustiť celú republiku aj spolu s Komisiou,“ povedala ministerka školstva Martina Lubyová.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) po návšteve Bruselu tvrdí, že vie, ako riešiť problémové eurofondové výzvy za spolu 600 miliónov eur.

Európska komisia podľa nej chválila spustenie kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, zrušenie výzvy na dlhodobý strategický výskum aj plán vypracovať akčné plány pre zvýšenie transparentnosti pre obe problémové výzvy.

„Navrhli sme aj zintenzívnenie komunikácie s Komisiou, lebo k mnohým nedorozumeniam došlo v dôsledku toho, že nebola dostatočná intenzívna komunikácia. Je vinou nášho rezortu, že sme nekomunikovali dostatočne intenzívne. Nevysvetľovali sme to predtým, než to bolo medializované, a Komisia v istom bode nevedela, čo si má so všetkými informáciami počať,“ hovorí nová ministerka.

Ako sú na tom dve problémové výzvy?

Výzva na dlhodobý strategický výskum (DSV) bola zrušená a ministerka ju znova vypíše začiatkom budúceho roka. Rozdelená bude zrejme na menšie výzvy a nebude sa naraz súťažiť celý balík 300 miliónov eur ako predtým.

Laboratórium STU. Foto N – Tomáš Benedikovič

Výzva pre priemyselné výskumno-vývojové centrá (PVVC) zrušená nebola, v súčasnosti ju kontroluje ministerstvo školstva aj Najvyšší kontrolný úrad. Bývalý minister Peter Plavčan sľuboval, že autori  svoje projekty budú obhajovať aj pred verejnosťou na verejných vypočutiach. „Neviem, čo on sľúbil, ale budem sa tomu venovať a ešte na to zareagujem,“ odpovedá dnes ministerka.

Opozičnej političke Veronike Remišovej (OĽaNO) sa nepáči, že ministerka neposkytla viac informácií o 300-miliónovej výzve pre PVVC, ktorá nebola zrušená. „Verejnosť má právo vedieť, aké opatrenia ministerstvo prijme a čo sa stane s 300 miliónmi eur, ktoré sú už zazmluvnené,“ hovorí Remišová.

Všetky nové výzvy budú prebiehať pod kontrolou Úradu pre investície a informatizáciu, ktorý spadá pod podpredsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer). „Bude garantom toho, že pravidlá budú nastavené správne a všetko bude transparentné,“ uisťuje Lubyová.

Menšie výzvy za 33 miliónov by mali odblokovať

Európska komisia podľa ministerky svojím varovným listom zablokovala ešte ďalšie dve „teamingové výzvy“. Ide o projekty za 15 a za 8 miliónov eur, ktoré sa týkajú výskumných programov univerzít a SAV, a Lubyová tvrdí, že na blokovanie nie je dôvod a očakáva, že by mohli byť odblokované ešte tento rok.

Ministerka obhajovala aj pravidlá stanovené na výber projektov. „V dôsledku nie toho, že by pravidlá boli zlé, ale v dôsledku plynutia času nám zrejme nejaké peniaze prepadnú,“ povedala Lubyová.

„Na začiatku sa hovorilo o 72 miliónoch eur. Zvýšeným úsilím partnerov na Slovensku aj v EÚ sa podarilo zredukovať sumu na 32 miliónov.“ Časť peňazí sa podľa nej podarilo zachrániť navýšením už existujúcich programov, ktoré nie sú blokované.

Nová ministerka Martina Lubyová. Foto – TASR

Podľa Lubyovej by sa 32 miliónov eur dalo ešte zachrániť. S Komisiou diskutovali o troch spôsoboch.

Jedným je vypísanie novej výzvy do konca roka, ktoré sa už však podľa ministerky nedá stihnúť. Druhou možnosťou je navýšenie čerpania iných operačných programov, ktoré nie sú zablokované. Podľa Lubyovej sa tak však dajú zachrániť len státisíce eur, nie milióny. Treťou možnosťou je dať časť sumy do takzvaných finančných nástrojov, ktoré sú návratnými finančnými prostriedkami EÚ.

Vyvodzovať zodpovednosť ministerka neplánuje

Budú za problémové eurofondové výzvy potrestaní konkrétni ľudia? „Ak by som mala vyvodiť personálnu zodpovednosť, asi by som musela prepustiť celú republiku aj spolu s Komisiou,“ odpovedala Lubyová.

„Tí, ktorí nastavovali pravidlá, ich mohli nastaviť lepšie, tí, ktorí ich porušovali, ich nemali porušovať, tí, ktorí to komunikovali, sa mali pozrieť na to, o čom konkrétne hovoríme, a tí, čo si to prečítali a zablokovali, asi nemali všetko zablokovať.“

Potom priznala, že Výskumná agentúra, ktorá vyhlásila súťaže na sporné eurofondové výzvy, je za to zodpovedná v najväčšej miere. „Agentúra, ktorá to robila, na tom nesie asi najväčší podiel zodpovednosti. Zosobniť tú zodpovednosť však nie je možné, lebo je to výsledok nás všetkých ako Slovenskej republiky. Všetkých orgánov, opozície, koalície, nás všetkých.“

Veronika Remišová (OĽaNO) za škody požaduje okamžite vyvodenú zodpovednosť. „Nová ministerka školstva nemôže povedať na tlačovej konferencii, že Slovensko prichádza o milióny eur, bez toho, aby povedala, ako tieto škody napraví a kto za to bude niesť zodpovednosť. Pretože teraz znášajú následky za neschopnosť vlády občania, vedci a univerzity,“ hovorí.

Čo by sa malo zmeniť pri čerpaní peňazí na eurofondové výzvy?

V rámci akčného plánu ministerka navrhla aj rad opatrení, ktoré by mali zvýšiť transparentnosť eurofondových výziev.

  1. Ešte pred vypísaním výzvy by sa mali robiť okrúhle stoly, teda verejné vypočutia, kam pozvú ľubovoľné subjekty, ktoré budú mať záujem o diskusiu o výzvach.
  2. Hodnotenia hodnotiteľov by mali byť zverejňované. Nemajú byť priradené ku konkrétnym menám hodnotiteľov, aby tak neboli pod tlakom.
  3. Veľkú databázu hodnotiteľov by ministerka chcela rozčleniť na viac podskupín, aby sa nestávalo, že napríklad experti na medicínu budú hodnotiť projekt z úplne inej oblasti.
  4. Európska komisia chce posilniť rolu monitorovacieho výboru na ministerstve školstva. Sú tam napríklad zástupcovia z ministerstva, výskumných inštitúcií či zamestnávateľov. Tento orgán schvaľuje kritériá hodnotenia.
  5. Žrebovanie hodnotiteľov by malo byť elektronické. Doteraz žrebovali ľudia.
  6. Pri opätovnom vypísaní zrušenej výzvy na dlhodobý strategický výskum ministerka plánuje rozčleniť 300 miliónov eur do viacerých menších výziev, ktoré by mali zabezpečiť, aby popri sebe nesúťažili veľké a malé firmy.
  7. Ministerka chce preverovať aj odbornosť hodnotiteľov. V súčasnosti si hodnotitelia sami nahlasujú, v čom sú experti. Ministerka by chcela, aby ich odbornosť preverovalo ministerstvo, zatiaľ presne nevie ako.
  8. Výzvy by malo hodnotiť viac zahraničných hodnotiteľov. „Slovensko je malá krajina. Ak máte odborníka na nanotechnológie a robia to dve-tri inštitúcie a je tam päť ľudí, ktorí na tom pracujú, a my by sme mali vylúčiť všetkých, ktorí majú niečo spoločné s nejakým pracoviskom v republike, tak by sme v tej komisii nemali z domácich hodnotiteľov nikoho,“ povedala ministerka. Riešením je vyšší počet expertov zo zahraničia.
  9. V boji proti firmám a organizáciám, ktoré sa nevenujú vede, ale aj tak sa uchádzajú o granty, má pomôcť systém SK CRIS. Systém patrí pod rezort školstva a prideľuje oprávnenia vykonávať vedu a výskum. „Firmy sú tam zaraďované na základe odbornej komisie, je to posudzované odbornými hodnotiteľmi a expertmi,“ hovorí ministerka. Mohlo by to zabrániť tomu, aby sa o granty uchádzali firmy, ktoré si medzi svoje činnosti do obchodného registra narýchlo zapíšu vedu a výskum.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie