Denník N

Maslo sa ďalej zdražuje, česká predajňa ho chcela chrániť čipom

Foto – N
Foto – N

Ceny masla ešte môžu rásť hlavne pred Vianocami.

V Česku zachytili kuriózny prípad: zamestnanci jedného z pražských supermarketov Tesco zabezpečili maslo ochranným čipom.

„Môžem potvrdiť, že v našej predajni v Smíchovskej tržnici došlo dočasne ku kódovaniu masla týmto spôsobom. Šlo len o tento obchod, tento spôsob už nepoužíva,“ cituje idnes.cz manažéra komunikácie reťazca Tesco Václava Koukolíčka.

Česi píšu, že obavy predajného personálu z krádeží sú namieste. Pred týždňom zaznamenali pokus o krádež 150 masiel a iných tovarov v hodnote približne 350 eur.

Cena masla prudko stúpa už od začiatku leta. Česi si nechali urobiť prieskum, podľa ktorého už tri pätiny konzumentov tvrdia, že zdražovanie masla ovplyvnilo ich spotrebu. Tomu, kto chce výhodnejšie kúpiť maslo, radí český portál poobzerať sa prípadne v Poľsku, no Slovensku radí vyhnúť sa.

Štatistický úrad SR vo svojej databáze Slovstat naposledy zverejnil priemerné pultové ceny za júl. Z jeho údajov vyplýva, že na Slovensku maslo zdraželo; v júli pri 125-gramovom balení masla to bolo medziročne o 0,24 €.

Od júla zdražovanie pokračovalo, hoci ho oficiálne štatistiky ešte nezachytili.

V predajni Tesco v septembri predávali 125-gramové maslo značky Rajo s 82 percentami tuku za 1,59 €, privátnu značku s rovnakou hmotnosťou po 1,35 €.

V Kauflande predpokladajú, že septembrové ceny by už mohli byť strop. „Predpokladáme, že cena sa už nebude zvyšovať,“ odpísali z reťazca na otázky o masle.

Spoločnosť Terno píše, že ďalší vývoj cien sa nateraz nedá predpovedať. „Prognózy sa líšia – od stabilizácie cien až po predpovede pokračujúceho rastu cien,“ vysvetľuje spoločnosť Terno.

O tom, že by zaznamenali nárast počtu krádeží, reťazce nehovoria. Všetci oslovení obchodníci ubezpečujú, že napriek aktuálnej situácii na trhu sú schopní zabezpečiť na pulty 125-gramové aj 250-gramové balenia v dostatočnom objeme.

Ceny ešte majú rásť

Ceny ešte pravdepodobne stúpnu s blížiacimi sa Vianocami. Tatranská mliekareň odhaduje, že vtedy by teoreticky mohla cena vyskočiť aj na 3 eurá za 250 gramov.

Takéto balenie dnes bežne dostať v obchode za niečo viac než 2 eurá.

Pri otázke, čo sa deje, obchodníci väčšinou odporúčajú spýtať sa prvovýrobcov a spracovateľov mlieka.

„Mlieka je na Slovensku momentálne nedostatok,“ vysvetľuje jednu z príčin Sven Harman z firmy Bryndziareň a syráreň zo Zvolenskej Slatiny. Vraví, že napriek nárastu cien sú prvovýrobcovia dlhodobo cenovo poddimenzovaní a spracovatelia ich za ceny od reťazcov nevedia riadne vyplatiť.

Surové kravské mlieko medziročne v Únii zdraželo približne o tretinu. „Podobné zdraženie zaznamenalo aj Slovensko, ktoré sa však aj napriek tomu radí medzi krajiny s podpriemernou cenou mlieka (30 eur za 100 kíl verzus 34 eur za 100 kíl v priemere v EÚ),“ píše analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Mlieko draželo pomalšie než maslo:

Problém je pri smotane

Obchodný riaditeľ Tatranskej mliekarne Ján Husák vysvetľuje, že rozptyl medzi rastom cien mlieka a masla je daný aj tým, že maslo sa v podstate pri spracovaní mlieka vyrába až na konci z mliečnych prebytkov. Keďže výroba masla prichádza nakoniec a žiada si veľa tuku, podpisuje sa na ňom rast cien najviac.

Husák vysvetľuje, že ceny samotného surového mlieka stúpli po tom, ako vlani európske štruktúry tlačili dotáciami prebytkovú produkciu nadol. Niektoré chovy tak zmizli alebo sa zredukovali.

„Znížila sa produkcia surového kravského mlieka. Okrem toho, komodita maslo je oveľa viac žiadaná aj preto, že sa znížila konzumácia emulgovaných rastlinných tukov,“ vysvetľuje Husák.

Harman tvrdí, že po rokoch, keď spotrebitelia dávali prednosť margarínom, vnímajú spotrebitelia maslo ako zdravšiu alternatívu. Odklon od margarínov nie je nový trend, no postupne vraj vyostril dopyt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie