Denník N

Smer opúšťa 22 členov z okresu Nitra, kritizujú šéfa kraja aj vzťahy s Bödörovcami

Premiér Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Premiér Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa bývalej krajskej tajomníčky strany Renáty Kolenčíkovej je za odchodom kritika krajského šéfa Smeru Tibora Glendu aj vplyv rodiny Bödörovcov na Smer.

Zo Smeru naraz odišlo 22 členov základnej organizácie v obci Rišňovce, ktorá bola najpočetnejšou v Nitrianskom okrese. Nepáčilo sa im, ako Smer v Nitrianskom kraji riadi jej šéf Tibor Glenda. Upozornila na to bývalá krajská tajomníčka Renáta Kolenčíková v rozhovore pre aktuality.sk.

„V Smere v Nitrianskom kraji je veľká nespokojnosť,“ povedala Kolenčíková Denníku N. Opisovala situáciu, po ktorej zo strany odišla ona. Hovorila napríklad o tom, ako jej Norbert Bödör z rodiny, ktorá vlastní najväčšiu SBS-ku v krajine Bonul, s mnohými štátnymi zákazkami, ukazoval, ako mu volá „Janko Richter“ a ako radových členov ignoruje Glenda.

Vraví, že starosta Rišňoviec, ktorý spolu s ďalšími členmi kritizoval pomery v Smere, verejne kritizoval práve Glendu. Ten patrí roky k ľuďom, ktorým dôveruje Robert Fico a zakladal s nimi Smer. Členov z Rišňoviec, ktorí zo strany odišli, Kolenčíková osobne pozná. Ide podľa nej o slušných a skromných ľudí.

Bývalý šéf miestnej organizácie Martin Jánošík o vystúpení zo Smeru hovoriť nechcel. Pre aktuality.sk však povedal, že na nitriansku skupinu v Smere okolo Jána Richtera a Tibora Glendu majú veľký vplyv Bödörovci a rišňovskej organizácii Smeru prekážajú aj kauzy ministrov vnútra a práce Roberta Kaliňáka a Jána Richtera, ktorí by podľa Jánošíka mali odstúpiť z funkcií. „Richter mal odstúpiť pre kauzu Čistý deň, už keď mal na stole podozrenia zo zneužívania detí. Hneď mal tomuto zariadeniu zrušiť licenciu,“ vravel Jánošík.

O dôvodoch sa nechcel rozprávať ani údajne jediný člen z Rišňoviec, ktorý v strane zostáva, starosta tejto obce Karol Laboš.

Z centrály strany Smer denníku Pravda odpovedali, že si ľudí, ktorí podali žiadosť o ukončenie členstva, pozvali na najbližšie zasadnutie okresnej rady. „Bude vytvorený priestor na diskusiu za účelom vysvetlenia danej situácie. Na základe uvedených faktov nebolo ukončené členstvo žiadnemu členovi strany v obci Rišňovce,“ povedala hovorkyňa strany Ľubica Končálová s tým, že evidujú aj niekoľko nových prihlášok o členstvo z tejto obce.

„V obci Rišňovce ide o členov, ktorí sú oddaní starostovi Karolovi Labošovi a ten im túto formu protestu prikázal,“ reagoval v stanovisku krajský šéf Smeru Tibor Glenda, ktorý sa informáciu o odchode členov podľa Pravdy dozvedel koncom augusta, vtedy sa stretol aj s vedúcim klubu Jánošíkom a pýtal sa ho na dôvody odchodu. „Hlavným dôvodom, ktorý uviedol, bol strach z nerešpektovania príkazu starostu Laboša, ktorý cíti krivdu od čelných predstaviteľov strany, že mu nepomáhajú pri riešení problémov, ktoré súvisia, respektíve súviseli s výstavbou zdravotného strediska v Rišňovciach,“ vysvetlil Glenda s tým, že ešte budú o tejto téme hovoriť. „Všetci sú pozvaní na najbližšiu okresnú radu,“ dodal.

Dôvod, ktorý odídenci uvádzajú v žiadosti, je podľa Glendu neakceptovateľný. „Je to výmysel, ktorý im prikázal pán starosta, ktorý čelí niekoľkým trestným oznámeniam od podnikateľov a aj fyzických osôb,“ povedal.
Glenda dodal, že sa s podnikateľom Miroslavom Bödörom pozná, pretože patrí medzi najvýznamnejších zamestnávateľov v okrese Nitra. Zamestnáva vyše dvetisíc ľudí. „Je prirodzené, že ho poznám, rovnako ako aj ostatných veľkých zamestnávateľov v našom regióne,“ uzavrel.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bödörovci

Slovensko

Teraz najčítanejšie