Denník N

Erdogana by Kiska chváliť nemal

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Turecko sa pod vládou islamistov vzďaľuje Západu aj demokracii a nepomôže mu, ak o tom mlčíme.

Aj skúsenejší politici to majú ťažké, keď sa musia vyjadrovať tak, aby sa koza nažrala a kapusta zostala celá. Neuraziť hosťa, od ktorého očakávajú nejaké benefity pre svoju krajinu a zároveň povedať to, o čom by demokratický politik nemal mlčať. V snahe zapáčiť sa hosťovi navyše je hranica, za ktorú slušný politik nesmie. Prezident Kiska pri rokovaniach s tureckým kolegom Erdoganom pri jeho návšteve Bratislavy toto pravidlo nedodržal.

Kiskovo tvrdenie, že „Slovensko a jeho zahraničná politika má dlhodobé porozumenie pre ambície Turecka začleniť sa do Európskej únie“ je v poriadku, najmä s jeho dodatkom, že Ankara musí byť v prístupových snahách hodnotená objektívne na základe reálnych reforiem a plnenia kritérií.

Potom sa však zdá, že prezident alebo poradcovia, čo mu pripravovali podklady, už najmenej rok-dva nesledujú správy – ťažko si inak vysvetliť, prečo Kiska ocenil pokrok, ktorý Turecko v tomto smere v poslednom období dosiahlo. Turecko sa totiž v poslednom období práve vďaka Erdoganovej autoritárskej politike vyvíja presne opačným smerom. O pokroku sa rozhodne nedá hovoriť a to je i dôvod, prečo by sa Únia s tureckým členstvom nemala ponáhľať.

Trápne je i Kiskovo vyzdvihnutie Turecka ako ostrova stability a prosperity na Blízkom východe a jeho označenie za štít „voči hrozbám pre našu bezpečnosť“. Pod vládou islamistov hrá Turecko minimálne dvojznačnú úlohu a mení sa skôr v zdroj nestability. Rozohráva vlastné mocenské hry, vzďaľuje sa Západu a zbytočne útočí na Izrael.

Stálo dokonca pri zrode Islamského štátu a odmieta sa mu jasne postaviť. Erdogan rozhodne nie je človekom, ktorému by sa mal Kiska zaliečať.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie