Denník N

7 dobrých správ: Zdedený dom nezbúrala, ale premenila na múzeum ľudových tradícií

Výnimočný austrálsky hotel zachraňuje ohrozené druhy či nadšenec histórie, ktorý objavil pozostatky kostola pri Prievidzi. Aj také boli dobré správy, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Nafotila farby pleti, aby ukázala, akí sme rozdielni

Španielska fotografka Angélica Dassová dokumentuje odtiene ľudskej pokožky. V rámci svojho projektu Humanae fotí ľudí s rozličnou farbou pleti podľa systému farieb Pantone, ktorý používajú dizajnéri od roku 1960, aby zdôraznila absurdnosti rasovej diskriminácie.

Jej projekt sa nikdy nekončí, pretože ako hovorí, nikdy sa jej nepodarí nafotiť všetkých ľudí na svete. A práve v tom sa ukrýva pointa. „Ľudia sa ma pýtajú – koľko farieb máte? Nemám tušenia a ani ma to nezaujíma,“ povedala Dassová pre Newsweek. „Použijúc túto škálu som si istá, že nikto nie je ,čierny‘ a absolútne nikto nie je ,biely‘. Tieto druhy predstáv, ktoré sme používali v minulosti, sú absolútne nezmyselné.“

Keď vlani vystúpila na konferencii TED, zdôraznila túto nezmyselnosť. „Je to 128 rokov, odkedy posledná krajina na svete zrušila otroctvo, a 53 rokov od príhovoru Martina Luthera Kinga ,Mám sen‘. Ale stále žijeme vo svete, kde od farby pokožky nezávisí len prvý dojem, ale aj ten trvalý,“ uviedla.

Jej projekt Humanae je preto ostrou a emotívnou výpoveďou o absurdnosti rasizmu v roku 2017.

2. Hotel v zoo zachraňuje ohrozené druhy

Austrálske mesto Canberra ponúka výnimočné ubytovanie v zoologickej záhrade. Hotel Jamala Wildlife Lodge otvorili v roku 2014 a tvorí ho 18 rôznych apartmánov a bungalovov. Z niektorých môžu hostia nakŕmiť žirafy, v iných večerať v ich tesnej blízkosti. Okrem medveďov či levov si môžu zblízka pozrieť gepardy, nosorožce alebo žirafy.

Mnohé zvieratá zo zoologickej záhrady žili v ťažkých podmienkach a hrozilo im zabitie. Zo ziskov hotela sa preto financuje záchrana ohrozených druhov a boj proti ilegálnemu obchodu so zvieratami.

„Väčšina ľudí sa stále domnieva, že zoologické záhrady sú zlá vec. Rešpektujem právo ľudí na ich názory, ale našou jedinou snahou je zlepšiť budúcnosť zvierat práve vďaka osvete, udržiavaniu druhov zvierat nažive a podpory ich zachovania,“ povedal majiteľ zoo Richard Tindale.

Hotel tiež získal niekoľko významných ocenení za kvalitný servis, britský denník Daily Telegraph ho zaradil medzi najlepšie hotely s tematikou zvierat.

3. Starý dom premenila na múzeum

Keď zdedila starú drevenicu, pomaly sa rozpadávala. 136-ročný dom však nenechala zbúrať, ale premenila ho na unikátne miesto. Nehovorí si inak ako Ľubka a s premenou domu v Dolnej Marikovej sa podelila na sociálnej sieti.

Dom nemá vynovenú len fasádu, ale aj interiér. Sú v ňom sporák, riady, posteľ, ale aj staré kroje, ktoré zbierala mama majiteľky drevenice. Okrem toho jej pomohli aj ďalší, ktorí boli ochotní prispieť svojimi historickými kúskami. Nakoniec sa tak z domu stalo múzeum ľudových tradícii.

Majiteľka domu tiež napísala, že dom sprístupní každému k nahliadnutiu. Medzitým má ďalšie plány. „Keď sa mi podarí nejaké peniažky ušetriť, chcem pokračovať humnom a pristaviť dielňu,“ sľúbila.

Drevenica po premene. Foto – Facebook

4. Pozostatky kostola objavil pri Prievidzi nadšenec histórie

Neďaleko Nitrianskeho Pravna začali v 70. rokoch minulého storočia archeologický výskum. Z neznámych dôvodov ho však tím odborníkov nedokončil. Po ich stopách sa preto vybral nadšenec histórie Jozef Majzlan, ktorý objavil tehly a pozostatky múrov kostola z 13. storočia.

„Navštívil som pamiatkový úrad v Prievidzi, kde som im zahlásil, že som našiel kostol Panny Márie pod Vyšehradom. Samozrejme, v tom čase to bola len domnienka, muselo sa to dokázať, preto som vyvolal archeologický výskum tejto lokality. Že ide o ten kostol, sme dokázali v tretej letnej sezóne výskumu,“ cituje Majzlana agentúra TASR.

Archeológovia zo Slovenského národného múzea uvádzajú, že objavený kostol mal neobyčajné rozmery.

„Ide o doteraz asi najväčší známy románsky kostol na severozápadnom Slovensku,“ uviedol archeológ Milan Horňák. Podľa neho je zaujímavosťou aj lokalita kostola, keďže je v lese vo výške asi 700 metrov. „Na to hľadáme odpoveď v prítomnosti starej stredovekej cesty Via publica, ktorá viedla v tesnej blízkosti kostola. Pravdepodobne teda ide o pútnický kostol,“ vysvetlil.

Múry sakrálnej architektúry budú archeológovia ďalej skúmať, v budúcnosti by ju chceli sprístupniť aj verejnosti.

Ilustračné foto – TASR

5. Po polstoročí majú v Kamienke nový zvon

Zvon dali pôvodne vyrobiť Rusíni, ktorí sa v roku 1920 vrátili z USA do severovýchodnej obce Kamienka. 260-kilový zvon potom slúžil ako umieráčik, kým pred 50 rokmi nepraskol. Odvtedy čakal na sponzora, ktorý by prispel na jeho nákladnú opravu. Nakoniec ju zaplatil jeden z obyvateľov obce.

„Najviac ma to motivovalo po smrti môjho otca, keď som si uvedomil, že všetko tu necháme. Dostal som také vnuknutie, niečo urobiť pre spoluobčanov, Kamienčanov,“ povedal pre RTVS sponzor opravy zvona Igor Solvestr.

Zvon tento týždeň zavesili k ďalším dvom vo zvonici kostola a miestny farár ho chce používať tak, aby jeho zvuk tešil domácich.

„Tento zvon sme dali opraviť tak, aby bola zvonkohra,“ uviedol farár František Krajňák. „Dodalo sa 60 alebo 40 kíl zvonoviny a teraz ladí tónmi s ostatnými dvoma. Čiže keď bude Vzkriesenie alebo Vianoce, budeme na tieto sviatky zvoniť všetkými troma zvonmi.“

6. Študenti Žilinskej univerzity môžu študovať na Berkeley

Slovenskí doktorandi alebo mladí vedeckí pracovníci zo Žilinskej univerzity budú môcť študovať na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

Memorandum, ktoré umožňuje štúdium na tejto prestížnej univerzite, podpísal dekan Fakulty strojárstva Kalifornskej univerzity Shankar Sastry, prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity Jozef Ristvej a podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer). Práve jeho úrad bude financovať slovenských študentov v Kalifornii.

„Nie sú to malé objemy peňazí. Pevne verím, že spolu s ministrom financií nájdeme každý rok také zdroje, aby sme mohli vyslať niekoľkých študentov na štúdium na jeden semester,“ uviedol pre TASR.

Rektorka Kalifornskej univerzity Carol Christová sa už teší na študentov zo Slovenska. „Veľmi sa tešíme na študentov, ktorých nám pošlete. Verím, že ich obohatíme rovnako ako oni nás,“ povedala.

Univerzita Berkeley. Foto – Wikimedia

7. V Starej Turej pribudne nové múzeum

Telefón na otočenie kľukou, telegraf či pokladnica s označovačom lístkov – aj to vystavuje múzeum železničnej techniky, ktoré sídli na stanici v Starej Turej. Vytvorili ho nadšenci, ktorí viac než desať rokov zbierajú historické predmety a vybudovali tak repliku dopravnej kancelárie z roku 1930.

„Naše múzeum je zamerané na históriu zabezpečovacích a oznamovacích zariadení, ktoré sa používali v období 20. a 30. rokov, v období prvej Československej republiky,“ povedal pre RTVS prednosta Železničného múzea Stará Turá Viliam Matuška.

V Starej Turej obnovili aj staničný sklad, kde dobrovoľníci, ktorým učarovala železnica, zachraňujú historické predmety.

Železničné múzeum sprístupnia pre návštevníkov koncom mesiaca.

Žiaci na návšteve múzea. Foto – zsstaratura.sk

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie