Denník N

Čím bola Penta za Zajaca, tým je Široký za Smeru

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Sme krajina, kde si dánsky investor vždy pred pridelením licencií musí nájsť lokálneho partnera.

Strana Nova v utorok zverejnila informácie, podľa ktorých schránkové firmy, ktoré kryjú vlastníka Váhostavu, vlastnia aj polovicu slovenskej záchranky Falck. Nové fakty ďalej presvedčivo dokazujú, že ten istý človek stojí aj za polovicou podielu v zdravotnej poisťovni Dôvera a za firmou Medical Group.

Ľudsky povedané, vplyv, ktorý mala v štátnom zdravotníctve Penta za pravicových vlád, prebrali teraz najmä ľudia okolo Juraja Širokého.

Záchranársky biznis je na Slovensku vysoko ziskový, pretože ho tak nastavilo ministerstvo zdravotníctva za Rudolfa Zajaca. Štát tam určuje ceny, čiže odmenu pre záchranky, aj im prideľuje regióny.

Prvýkrát nastavilo ministerstvo ceny na vysokú ziskovosť ešte za Zajaca, ktorý veľmi dobre vychádzal s Pentou. Zajac nie je nula ako Malchárek, preto bol vzťah Penty s ním komplikovanejší, ale vplyv Penty na Zajaca pamätníci nespochybnia.

Penta mala o záchranky záujem preto, lebo spolu s dánskou firmou Falck vlastnila ich slovenskú pobočku. Keď tunajší Falck získal dosť licencií, Penta sa nechala od Falcku vyplatiť. Za nasledujúcich vlád Smeru však licencie postupne vyprchali a Falck si znova hľadal partnera.

Zistenia Novy naznačujú, že tým, čo bola za Zajaca Penta, bol za vlády Smeru Juraj Široký. Falck teda za symbolickú cenu predal polovicu svojho biznisu firme, ktorá má blízko k majiteľom Váhostavu, a zrejme preto sa mu darilo aj ďalej.

Novozélandské a slovenské prepojenia zároveň ukazujú, že tá istá podnikateľská skupina, ktorá má Váhostav a podiel vo Falcku, vlastní aj polovicu akcií Dôvery. Už to tu bolo napísané, ale je to také šialené, že to treba opakovať.

Polovica z približne 400 miliónov eur, ktoré boli vyplatené ako zisk po divnej účtovnej operácii v zdravotnej poisťovni Dôvera v roku 2008, smerovala do Penty a polovica zrejme k Jurajovi Širokému a jeho kumpánom. V mnohých kuloárnych rozhovoroch to Penta vysvetľovala tým, že si potrebovali kúpiť pokoj od Roberta Fica, a tak na podmienky Širokého a spol. pristali.

Z Dôvery prišla do Smeru aj Zuzana Zvolenská, ktorá spolu s Ľubomírom Jahnátkom bola najviditeľnejším koňom Širokého vo Ficovej vláde.

A do tretice vážne prepojenia ukazujú, že do toho istého klanu patrí aj firma Medical Group. Tá bola roky úspešná v dodávkach liekov pre VšZP, no urobila hlúpu chybu a verejne sa stala známou vďaka malému obchodu s piešťanským cétečkom. Aj pri nej vieme, že ju nevlastní žiaden právnik, ale niekto naozaj vplyvný.

Keďže Paška bol v deväťdesiatych rokoch v slovenskom zdravotníctve niekto a v minulosti bol v orgánoch Medical Group, vyzeralo to, akoby za tou firmou stál on. No on však naozaj neklamal, keď hovoril, že s tým nič nemá. Odkedy Široký pochopil, koľko peňazí je v zdravotníctve kontrolovanom Smerom, odvtedy je Paška na vedľajšej koľaji.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie