Denník N

Sagan sa zapísal do histórie, tretíkrát v rade získal titul majstra sveta

Foto – AP
Foto – AP

Slovák sa presadil v záverečnom špurte, keď predbehol Nóra Alexandra Kristoffa. Tretí skončil Austrálčan Michael Matthews.

Peter Sagan sa stal majstrom sveta za rok 2017 a ako prvý cyklista v histórii vyhral svetový šampionát trikrát za sebou. Sagan v nórskom Bergene nadviazal na triumfy v Richmonde a Dauhe.

V dramatickom záverečnom špurte skončil druhý domáci Alexander Kristoff, tretí finišoval Austrálčan Michael Matthews.

Záverečný špurt

MS v Bergene sme sledovali minútu po minúte.

Pred cieľom som si vravel: je koniec

„Nebolo to ľahké, posledných päť kilometrov som si hovoril, že je koniec, keďže vpredu sa menili jazdci a chodili do únikov. Ale nakoniec prišiel šprint a ja som vyhral, je to neuveriteľné,“ povedal Sagan v prvej reakcii po triumfe.

„Alexander Kristoff (skončil druhý – pozn. red.) pretekal doma a mrzí ma, že to preňho takto dopadlo, ale na druhej strane som rád, že som znova vyhral. Je to niečo špeciálne, že sa mi podarilo vyhrať znova.

Veľmi ťažko povedať pred štartom, či bude špurt, nedalo sa to predpokladať. Najprv boli cyklisti v úniku, potom sa to spojilo a o pár sekúnd to bolo zase iné. Preto sa nedá predpokladať, ako to dopadne, keďže vpredu môže byť niekto silný,“ dodal Peter Sagan.

Záverečný špurt. Foto – AP

Najťažšie MS, ktoré som vyhral

„Neviem, či to niečo zmení vo svete, ale som veľmi rád. Chcem poďakovať všetkým fanúšikom, spravili ošiaľ a držali palce. Preto sa to zase podarilo,“ povedal Sagan pre RTVS.

„Nepamätám si, ako vyzeral koniec, bol som 270 km na bicykli a som rád, že som po pretekoch. Už sa mi na to nechce myslieť,“ dodal Sagan s úsmevom. „Bol to najťažší ‚majstrák‘, čo som vyhral.“

„Takto sme to mali vybavené, takto sme to mali dohodnuté a sme radi, že to tak aj dopadlo,“ dodal pre RTVS otec Petra Sagan Ľubomír.

„Bol som 20 metrov pred páskou, a keď som ho zbadal vpredu, nemohol som vidieť, či vyhral, ale vedel som, že vyhral, lebo viem, že bicykel vie hodiť do cieľa,“ dodal.

„Veľmi pekne ďakujem Jurkovi (Saganovmu staršiemu bratovi – pozn. red.), celému tímu aj celému svetu. Bolo to úžasné, koľko slovenských vlajok tu bolo aj koľko ľudí z celého sveta mu fandí,“ uzavrel Ľubomír.

Peter Sagan po zisku tretieho titulu majstra sveta. Foto – AP

Najlepší športovec, akého sme kedy mali

„Je to úžasné, prepísal históriu svetovej cyklistiky a u nás prepísal históriu slovenského športu. Už vlani sa hovorilo, že patrí k najúspešnejším športovcom, akých sme mali. Dnes je najúspešnejší,“ povedal prezident slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

„Nevedeli sme sa dostať z cieľa do mixzóny, toľko gratulantov tam bolo. Keď ma objal Petrov otec Ľubo, spomenul som si na výhru v Richmonde, keď som si takisto myslel, že som prišiel o štyri rebrá,“ dodal Privara s úsmevom.

Sagan so zlatom. Foto – AP

Priebeh pretekov

  • Peter Sagan sa krátko po štarte objavil na čele pelotónu, potom sa však z vedúcej pozície na niekoľko hodín vytratil.
  • Hneď v úvode 267-kilometrových pretekov sa na čele osamostatnil 10-členný únik, ktorého náskok po štyridsiatich kilometroch narástol na desať minút.
  • Vo vedúcej skupine sa nenachádzal nikto z favoritov na výhru a pelotón tak zostával pokojný. Na jeho čele pracovali cyklisti Belgicka, ktorých potom na viac ako sto kilometrov vystriedala šesťčlenná zostava Česka. Česi kontrolovali náskok úniku, stiahli ho pod päť minút a dohliadali, aby výrazne nenarástol.
  • Šiesti Slováci aj s Petrom Saganom jazdili v polovici hlavného poľa a bezpečne prechádzali jeden okruh za druhým. Celkovo ich na trati v Bergene čakalo dvanásť okruhov.
  • Situácia sa zmenila 90 kilometrov pred cieľom, keď pelotón dobehol cyklistov v úniku a tempo pretekov sa výrazne zvýšilo. Pelotón jazdil pohromade do méty 60 km pred cieľom, keď zaútočila kvalitná zostava šiestich cyklistov, ich únik však Poliaci a Francúzi dobehli.
  • Pelotón sa opäť spojil 25 km pred cieľom a záver pretekov zostával otvorený.
  • Desať kilometrov pred cieľom sa odpútal od pelotónu Francúz Julian Alaphilippe a zdalo sa, že je na ceste za titulom majstra sveta.
  • Posledné štyri kilometre diváci nevideli, keďže nórska televízia mala problémy so signálom a celé minúty ukazovala statický záber do cieľovej rovinky.
  • V závere sa napokon objavil na čele aj Peter Sagan a v dramatickom špurte o pár centimetrov predbehol Nóra Alexandra Kristoffa.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v cyklistike

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie