štvrtok

Za rastúce ceny masla môže aj Brusel, počasie či nákupy do mrazničky, vraví manažér Tatranskej mliekarne

Maslo je v podstate prebytočný produkt bežnej mliekarenskej produkcie. Vyrába sa z tuku, ktorý zostane po výrobe ostatných mliečnych produktov, a toho je teraz menej, hovorí člen predstavenstva Tatranskej mliekarne.

Ján Husák. Foto – TAMI

Ján Husák šéfuje obchodu Tatranskej mliekarne (TAMI). Vie, prečo je v Únii zrazu menej mlieka aj prečo to najviac vidno na cenách masla. V rozhovore vysvetľuje aj:

  • prečo zákazníci začínajú preferovať tučnejšie mliečne produkty, 
  • koľko bude stáť maslo pred Vianocami,
  • čo s tým má Brusel, zahraniční dovozcovia masla alebo počasie,
  • či je pravda, že u nás maslo zdraželo viac než v susedných krajinách,
  • a aj či už dopyt po masle klesá.

Maslo dlhšie zdražuje. Aký ďalší vývoj ceny očakávate?

Obchodníci už intervenujú, vidia, že nemôžu robiť s prehnanou maržou. Ale myslím si, že pokojne sa môžeme baviť o cene, ktorá bude na úrovni okolo 12 eur za kilo masla tesne pred Vianocami. To vychádza približne na 3 eurá za 250-gramovú kocku masla. O všetkom však nakoniec rozhodne zákazník a povestná „neviditeľná ruka trhu“. Ten povie: buď si ho kúpim, alebo si ho vyčiarknem z jedálneho lístka.

Ešte sa po ňom neznižuje dopyt?

Keď sa niekoľkokrát do týždňa objaví v médiách informácia o zdražujúcom masle, tak ľudia začínajú mať paniku a robia si zásoby do mrazničky. Nevedia, čo bude, preto dopyt neklesá. Navyše o chvíľu pôjdeme do obdobia sviatkov, keď ľudia spotrebovávajú viac tohto produktu. Dokonca nás kontaktuje stále viac odberateľov, s ktorými sme neobchodovali a žiadajú od nás tento produkt, a nie v malých objemoch. Aj maslo má svoje kulminačné obdobia.

Spotrebiteľovi napadne, že spracovateľom, ako je aj vaša firma, či prvovýrobcom takáto panika vyhovuje. Čo odpoviete?

Myslím si, že takáto situácia nevyhovuje asi nikomu. My by sme boli radi, keby aj táto komodita bola v ekvilibriu ponuky a dopytu. Naša spoločnosť z tejto situácie určite neťaží a aj príkupom smotany sa snažíme do určitej miery sanovať trh a hlavne nedodávky spôsobené zahraničnými dodávateľmi, ktorí nechali časť obchodníkov v „štichu“.

Čo odštartovalo zdražovanie masla?

Už to trvá dlhšie obdobie. Má na to vplyv hlavne zníženie produkcie surového kravského mlieka. To po intervenciách Európskej únie už pretrváva nejaký čas.

Aké intervencie?

Pri prebytkoch mlieka sa družstvám dávali dotácie, aby mlieko nevyrábali. Znížila sa tým produkcia surového kravského mlieka ako taká. Je to ochranný prvok, aby sa nehromadilo mlieko a nedegradovala jeho cena. Ak sa raz mlieko nadojí, musí sa spracovať. V situáciách, keď je ho nadbytok, a nie je možné ho doma predať, sa potom stáva, že sa predá aj do zahraničia za nižšiu cenu. Je to lepšie ako mať 100-percentnú škodu z mlieka, ktoré sa vyrobí, ale nespracuje.

Takže sa neoplatí voziť mlieko v rámci Únie.

Hranica, pokiaľ sa mlieko ešte oplatí voziť, je okolo 200 – 300 kilometrov.

Maslo zdraželo oveľa výraznejšie ako mlieko. Prečo?

Maslo je v podstate prebytočný produkt bežnej mliekarenskej produkcie. To znamená, že sa vyrába z tuku, ktorý zostane po výrobe ostatných mliečnych produktov. Vzhľadom na to, že sa vyrába stále viac výrobkov s vyšším obsahom mliečneho tuku, je jeho produkcia do určitej miery limitovaná.

Ján Husák

  • V spoločnosti Tatranská mliekareň pôsobí už 18 rokov.
  • Prepracoval sa z pozície obchodného zástupcu cez regionálneho manažéra a ďalšie funkcie na post obchodného riaditeľa a člena predstavenstva.
  • V minulosti pôsobil a aj súkromne podnikal v oblasti gastronómie a služieb na Slovensku a v Nemecku.   

O koľko medziročne vzrástla cena mlieka na spracovanie a o koľko finálneho masla?

Nákupná cena surového kravského mlieka medziročne vzrástla možno o nejakých 20 percent, ale výraznejšie vzrástli ceny takzvanej spotovej smotany.

To je aká?

Keď niekto potrebuje tuk, nemá mlieko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Sme závislí len od vás! Predplaťte si nás

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |