Denník N

V Belgicku mu povedali, že nie je výnimočný. Sagan však dokázal, čo nik pred ním

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Peter Sagan je prvým cyklistom, ktorý získal tri tituly majstra sveta po sebe. V roku 2008 ho testoval belgický Quick-Step a nevidel na ňom nič výnimočné.

Dávno predtým, než sa Peter Sagan stal jedným z najlepších cyklistov na svete, mu v Belgicku nechceli ponúknuť profesionálnu zmluvu. On sa však nevzdal, horský bicykel vymenil za cestný a dnes sa ziskom tretieho zlata z majstrovstiev sveta zapísal do histórie.

Okamžite po vstupe do profesionálnej cyklistiky začal vyhrávať a nebojácnym jazdeckým štýlom si získal vo svete množstvo fanúšikov. Napriek stresu cyklistického prostredia je vždy sám sebou. A keď skončí v horskej etape na 117. mieste, poteší ľudí jazdou na zadnom kolese.

Na Slovensku urobil Sagan z kedysi malého športu predmet celonárodnej debaty. V súčasnom tíme Bora-Hansgrohe našiel ideálne prostredie a oddaných spolujazdcov. Ako 27-ročný je už legendou, no pred sebou má ešte mnoho výziev a úspechov.

Adam Szabó, športový riaditeľ reprezentácie do 23 rokov, rozpráva o priebehu MS a o úspechu Petra Sagana

Quick-Step: Je dobrý, ale nie výnimočný

Peter Sagan v mladosti inklinoval skôr k iným odvetviam cyklistiky než k ceste. Venoval sa cyklokrosu a horskej cyklistike, v ktorej sa stal juniorským majstrom sveta. Ešte predtým, než sa rozhodol pre profesionálnu kariéru na ceste, absolvoval ako mladý talent skúšku v belgickom tíme Quick-Step.

Belgičania však 18-ročnému Saganovi po skončení testov neponúkli zmluvu. Slovensko v tom čase ešte nemalo v medzinárodnej cyklistike takú reputáciu a slávnemu tímu ušiel Saganov talent na základe čísel.

„Testy sa konali na špičkovej klinike v Bruseli. Povedali, že je to dobré, ale nie výnimočné,“ priblížil Denníku N Saganov mládežnícky tréner Peter Zánický.

„Potvrdilo sa však, že test ešte neznamená výsledok. Peter dodnes funguje tak, že nie je ako Froome, ktorý sa orientuje podľa wattov a sleduje čísla. Neprisudzuje tomu až takú rolu. Quick-Stepu však na základe čísel ušiel výnimočný zjav, čo je podľa mňa veľmi zlá matematika, ktorú si zvolili,“ dodal Zánický, ktorý je jedným z objaviteľov slovenskej hviezdy.

Podľa slov Petra Zánického Sagan nebral fakt, že s ním Quick-Step nepodpísal zmluvu, nijako tragicky. Ako sa neskôr ukázalo, Belgičania si nechali utiecť obrovskú hviezdu.

Ich chybu už nezopakoval taliansky Liquigas, ktorý bol po Saganových testoch ohromený a ponúkol mu dvojročnú zmluvu.

Peter Sagan a Peter Zánický (druhý sprava). Foto – TASR

Okamžite vyhrával, postupne zosilnel

Po roku v Dukle Trenčín sa teda Sagan presunul do Talianska a medzi profesionálmi okamžite začal vyhrávať. Drzo nastupoval do únikov, zvládal špurty a už v prvom roku si pripísal päť profesionálnych víťazstiev.

„Nič ho nezaskočilo, nemal na bicykli pred nikým rešpekt, jazdil s prehľadom a my sme len udivene krútili hlavou, ako je to možné,“ uviedol pre Denník N bývalý Saganov spolujazdec a súčasný mediálny manažér Matej Vyšňa.

V drese Liquigasu sa už v mladom veku zaradil medzi najlepších cyklistov na svete, vyhral svoje prvé etapy na španielskej Vuelte i Tour de France. V talianskom tíme získal aj prvé tri zelené dresy na Tour de France.

Vtedajší Saganovi spolujazdci z Liquigasu sa dnes zhodujú, že pretekať s ním ako mladou hviezdou bol zážitok. „Na konci vždy dosiahol výsledok, takže bolo veľmi ľahké preňho pracovať. Robil som to štyri roky a bol to vrchol mojej kariéry,“ povedal Denníku N bývalý Saganov domestik Ted King.

Sagan sa po pôsobení v Taliansku presunul do tímu ruského miliardára Olega Tiňkova. V ňom získal ďalšie dva zelené dresy, vyhral tri etapy na Tour de France a svoju prvú monumentálnu klasiku Okolo Flámska. Stal sa tiež dvakrát majstrom sveta a raz majstrom Európy.

Práve v drese Tinkoffu zažil zatiaľ najúspešnejšie časy a zbavil sa nálepky večne druhého. „Zmenil sa v tom, že postupne fyzicky zosilnel,“ myslí si ďalší bývalý Saganov spolujazdec Daniele Ratto.

„Teraz vie, aký je dobrý. Dokáže útočiť tak, ako by si v roku 2011 zrejme nedovolil. Teraz si je vedomý toho, že má silu, aby dotiahol útoky do úspešného konca,“ dodáva Ted King.

Favorit fanúšikov

Meno Sagan je dnes značkou, ktorú milujú fanúšikovia po celom svete. Slovák na to, aby bol obľúbencom fanúšikov, nepotrebuje veľké vyhlásenia. On iba spravil svoj šport atraktívnym aj pre tých, ktorí cyklistiku vždy považovali za zdĺhavú nudu.

Je jedným z najuniverzálnejších cyklistov, skvele špurtuje, no nemá problémy ani s menšími kopcami. Dokáže útočiť, je slušným časovkárom. Ak aj prehrá, často práve preto, že je najsilnejší.

„Sagan je jedným z najtalentovanejších jazdcov, ktorí kedy sedeli na bicykli,“ napísal reportér Sky Sports Matt Westby v článku Peter Sagan – Prečo cyklistika miluje majstra sveta.

Saganova popularita vyplýva aj z toho, že si napriek veľkému stresu cyklistického prostredia snaží uchovať radosť zo športu. Ak aj skončí na Tour de France v horskej etape na 117. mieste, usmeje sa a pre ľudí predvedie jazdu na zadnom kolese.

„Peter na mňa vždy urobil dojem tým, aký dokázal byť hravý na bicykli i mimo neho. Nezávisle od situácie alebo stresu cyklistického prostredia sa vždy snažil mať dobrú náladu. Je zrejmé, že aj vďaka tomu je taký dobrý, vždy si dokáže z bicyklovania spraviť zábavu. Naozaj by som si prial, aby som si cyklistickú kariéru užil aspoň spolovice tak ako on,“ povedal pre Denník N jeho bývalý spolujazdec Timothy Duggan.

Mnoho rokov a úspechov pred ním

Peter Sagan má dnes 27 rokov, je jazdcom ambiciózneho nemeckého tímu Bora-Hansgrohe, na konte má 101 profesionálnych víťazstiev, trikrát po sebe vyhral majstrovstvá sveta. Stále má však pred sebou mnoho sezón, ktoré môže odjazdiť vo vrcholnej forme. A mnoho výziev.

Tou najväčšou je zrejme snaha o opätovný zisk zeleného dresu na Tour de France a prekonanie rekordu Erika Zabela. Sagan taktiež bude chcieť pridať viac víťazstiev na monumentálnych jarných klasikách; preteky Miláno – San Remo sa mu nedarí vyhrať už roky. A možno sa raz rozhodne, že chce vyskúšať aj Giro d’Italia.

Každoročne sa špekuluje aj o tom, či sa Sagan niekedy pokúsi aj o celkové víťazstvo na Tour de France. „Neoplatí sa mu to. Navyše by sa to spájalo s drastickou cestou veľkých zmien,“ povedal športový diagnostik Juraj Karas pre Denník N.

Vo svojom súčasnom tíme síce nemá po boku také hviezdy ako v Tinkoffe, no našiel zrejme najoddanejších spolujazdcov. Stačí si len pripomenúť, ako Lukas Pöstlberger a spol. likvidovali nástupy na pretekoch v Quebecu či Montreale.

Spojenie Sagan – Bora sľubuje ešte mnoho zážitkov a víťazstiev, najmä ak sa k tímu pripojí bývalý Saganov kolega a kamarát Daniel Oss. Slovenskí športoví fanúšikovia sa na to všetko môžu zatiaľ tešiť.

Priebeh majstrovstiev sveta v Bergene
  • Peter Sagan sa krátko po štarte objavil na čele pelotónu, potom sa však z vedúcej pozície na niekoľko hodín vytratil.
  • Hneď v úvode 267-kilometrových pretekov sa na čele osamostatnil 10-členný únik, ktorého náskok po štyridsiatich kilometroch narástol na desať minút.
  • Vo vedúcej skupine sa nenachádzal nikto z favoritov na výhru a pelotón tak zostával pokojný. Na jeho čele pracovali cyklisti Belgicka, ktorých potom na viac ako sto kilometrov vystriedala šesťčlenná zostava Česka. Česi kontrolovali náskok úniku, stiahli ho pod päť minút a dohliadali, aby výrazne nenarástol.
  • Šiesti Slováci aj s Petrom Saganom jazdili v polovici hlavného poľa a bezpečne prechádzali jeden okruh za druhým. Celkovo ich na trati v Bergene čakalo dvanásť okruhov.
  • Situácia sa zmenila 90 kilometrov pred cieľom, keď pelotón dobehol cyklistov v úniku a tempo pretekov sa výrazne zvýšilo. Pelotón jazdil pohromade do méty 60 km pred cieľom, keď zaútočila kvalitná zostava šiestich cyklistov, ich únik však Poliaci a Francúzi dobehli.
  • Pelotón sa opäť spojil 25 km pred cieľom a záver pretekov zostával otvorený. Sagan sa presadil v záverečnom špurte.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v cyklistike

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie