Denník N

Slovensko-maďarská hádka o diaľnice – už len toto sme tu potrebovali

Minister dopravy zašiel v pomoci sebe blízkym regiónom príliš ďaleko.

Dobrý regionálny politik je podľa slovenskej praxe ten, kto dokáže pre komunitu vybaviť v Bratislave čo najviac investícií. Najlepšia investícia do regiónu je podľa väčšiny voličov a politikov cesta, ideálne diaľnica. Preto teraz pred župnými voľbami skúšajú regionálni šéfovia vládnych strán ukázať, akí dokážu byť v lobingu v Bratislave efektívni.

Župani zo Smeru (najmä žilinský Juraj Blanár) sa preto stali tvárami snahy prelomiť dlhovú brzdu. Výsledkom roka ich lobingu je, že šanca na získanie hlasov časti opozície na zmenu ústavného zákona je už zanedbateľná. Miesto toho, aby ukázali zrozumiteľný návrh zmeny zákona, uveriteľný plán výstavby a garancie, že sa dlh nezvýši zbytočne, totiž predviedli len zmätok, ktorý odrádza aj časť ich koaličných spojencov.

Na predvolebných mítingoch však Blanár a spol. budú spomínať, že presadili aspoň uznesenie o potrebe zmeny zákona, a že teraz všetko stojí na urazených opozičných poslancoch. Z hľadiska volebnej taktiky regionálnych politikov to je vymyslené fajn, ich župám to však nepomôže nijako.

Most-Híd sa tiež podpísal pod snahu zmeniť dlhovú brzdu, no hlavný argument, s ktorým pôjdu do župných volieb, bude zoznam úsekov, ktoré sú podľa ministerstva dopravy kľúčové a ktoré chcú do roku 2020 aspoň vytendrovať.

Až na severnú časť obchvatu Prešova a rozšírenie D1 pri Bratislave ide o úseky, kde má Most-Híd väčšinu voličov. Problém je, že medzi prioritami ministerstva dopravy podľa Mosta sú aj úseky, kde nie je situácia ani zďaleka taká zúfalá ako napríklad na Kysuciach, Orave, či za Trenčínom smerom na Prievidzu.

Nedá sa to interpretovať inak, len vysvetlením, že pre Most-Híd je dopravný problém maďarskej menšiny väčší ako dopravný problém hocikde inde na Slovensku. To je tak za čiarou a je to také citlivé, že všetci by sme mali len dúfať, že sa v Most-Híd rýchlo spamätajú a Érsekov zoznam priorít prerobia okamžite. Skôr, než sa stihne stať predvolebnou protimaďarskou témou.  

pozn: Cesta R1 na Banskú Bystricu je dostavaná.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie