Denník N

Bloomberg, Soros, slovenský šéf v Tesle a vynálezca čipov. S kým sa stretol Kiska v USA

Andrej Kiska u Michaela Bloomberga. Foto – Prezidentská kancelária
Andrej Kiska u Michaela Bloomberga. Foto – Prezidentská kancelária

Slovenský prezident Andrej Kiska sa v Spojených štátoch stretol s úspešnými finančníkmi aj so Slovákmi, ktorí sa dokázali presadiť v Silicon Valley.

Keď sa cesta prezidenta Andreja Kisku v Spojených štátoch zmeria osobnosťami, s ktorými sa stretol, dá sa povedať, že hlava štátu strávila v Amerike zaujímavý týždeň.

Začalo sa to v New Yorku, kde naňho popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN čakala aj schôdzka s bývalým trojnásobným starostom osemmiliónového mesta Michaelom Bloombergom.

Bol to Bloomberg, kto prejavil záujem vidieť sa so slovenským prezidentom, a Kiska si prístup amerického podnikateľa aj filantropa po ich schôdzke pochvaľoval. Pozvánku dostal do mrakodrapu na Lexington Avenue, kde sídli jeho agentúra Bloomberg.

Bloomberg mu servíroval kávu

„Atmosféra bola veľmi bezprostredná. Bloomberg sedí priamo v otvorenom priestore bez stien medzi ľuďmi,“ hovoril Kiska a pridal aj opis toho, ako mu trojnásobný starosta New Yorku osobne spravil kávu a dolieval do nej mlieko.  

„Bolo to prekvapenie, že ma pozval,“ hovoril po stretnutí. „Je to veľmi úspešný podnikateľ, ôsmy najbohatší na svete, trikrát po sebe sa stal starostom New Yorku. Spravil tu poriadok v bezpečnosti, je veľmi silný manažér a filantrop. Investuje do vzdelávania aj ochrany životného prostredia.“

Sám Kiska bol zvedavý, prečo si ho k sebe Bloomberg zavolal. „Nakoniec som to pochopil, keď sme diskutovali o americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý krátko predtým rečnil v OSN. Chce dať vedieť, že v Amerike je aj iný hlas. A zrejme hľadá takých ľudí, s ktorými zdieľa určité hodnoty. Práve on sa stretol s dalajlámom, ktorému dal kľúč od mesta,“ dodal Kiska, ktorý sa stretol s tibetským duchovným lídrom vlani na bratislavskom Kamzíku.

Nevyhli sa ani téme biznisu. „Akciový trh je podľa neho silne nadhodnotený a vôbec tomu nerozumie,“ opisoval Kiska. Bloombergovi zase vravel, že by jeho agentúra mohla viac ukázať svetu, že v krajinách V4 sú rôzne hlasy ľudí, aj takých, čo sa pozerajú na svet podobne ako on. „Keby prišiel na Slovensko, tak tu má priateľa,“ dodal Kiska.

Bloomberg nebol jediným filantropom a úspešným podnikateľom, s ktorým sa stretol v New Yorku.

V rámci súkromného programu sa Kiska stretol aj s Georgeom Sorosom (84), ktorý zanechal finančníctvo a vo vysokom veku sa venuje hlavne podpore občianskej spoločnosti po celom svete. Hlavnou témou ich rozhovoru, ktorý prebehol bez prítomnosti médií, bola podpora rozvoja rómskej menšiny.

Slovák z Tesly aj majster čipov

Po odlete z New Yorku do Kalifornie si prezident naplánoval najmä stretnutia s mladými ľuďmi zo Slovenska, ktorí sa presadili vo veľkých technologických firmách ako Google, LinkedIn či Facebook. Najvyššiu pozíciu z nich má jednoznačne Andrej Karpathy, ktorý vedie v Tesle oddelenie pre umelú inteligenciu.  

Vývojár automobilky Tesla Andrej Karpathy a Andrej Kiska. Foto N – Vladimír Šimíček

„Presne takí ľudia nám robia fantastické meno po celom svete, a my musíme uvažovať nad tým, čo urobiť, aby sme ich dostali domov, aby posunuli aj Slovensko dopredu,“ povedal Kiska po stretnutí s Karpathym, ktorý emigroval zo Slovenska, keď mal 15 rokov.

„Slovensko môže byť pyšné na takých kreatívnych ľudí ako Andrej, ktorý robí v Tesle na tom, aby autá dokázali samy jazdiť. Hodinu a pol sme diskutovali, akým smerom sa vyvíja automobilový priemysel, čo svet čaká za desať a dvadsať rokov,“ dodal Kiska, ktorému Karpathy predviedol aj auto z Tesly. 

„Samo to riadi už teraz. Keď idem z Palo Alto do San Francisca, už nemusím vo vnútri nič robiť,“ hovoril Karpathy novinárom po rozhovore so slovenským prezidentom. „Funguje už samo, ale do mesta ho ešte nemôžete zobrať, akurát na diaľnicu,“ dodal. Jeho model Tesly patrí medzi najrýchlešie. „Ide z nuly na 60 míľ za 2,3 sekundy, je veľká zábava s ním jazdiť.“

Pri San Franciscu slovenská ambasáda spoluorganizovala s Antonom Zajacom z Esetu (jeden zo spolumajiteľov Denníka N) galavečeru pre členov delegácie a Slovákov, ktorí sa presadili v Kalifornii. Pozvali na ňu najmä slovenské osobnosti, ktoré pôsobia v Spojených štátoch v podnikateľskom sektore.

Nechýbal na nej ani Slovák, ktorý má na svojom konte vyše sto patentov v oblasti vývoja mikroprocesorov. „A ďalších sto na schválenie čaká,“ smial sa Rado Danilák, ktorého čipy v počítačoch máte pravdepodobne aj vy. Ako architekt mikroprocesorov sa presadil v Silicon Valley s prelomovou technológiou, ktorú využívajú aj laptopy Macbook Air od Apple. Danilák  začínal ako expert na košickej technologickej univerzite, dnes už má americké občianstvo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

George Soros

Svet

Teraz najčítanejšie