Denník N

Behať začal v 45 rokoch, lebo musel. Dnes má 82 a dosahuje lepšie časy ako tridsiatnici

Autor článku s Vítěslavom Jantschom počas spoločného behu.
Autor článku s Vítěslavom Jantschom počas spoločného behu.

Vítěslav Jantsch doteraz zabehol 96-tisíc kilometrov, chcel by sa dostať cez hranicu stotisíc.

Tak ako sú na Slovensku najslávnejšie bežecké preteky košický Medzinárodný maratón mieru, v Česku je to beh Běchovice – Praha. Je to síce len desať kilometrov, takže nepriťahuje toľko zahraničných bežcov ako Košice, koná sa však od roku 1897 a je považovaný za najstarší cestný beh v Európe.

Na mieste štartu dokonca stojí aj bežecké súsošie. A viac než sto rokov sa štartuje od rovnakého pätníka číslo 13. Tento rok ma však omnoho viac zaujali extrémisti na dôchodku.

Vyhlasovanie výsledkov v cieli na pražskom Žižkove trvá dlho a keď príde rad na veteránov, veľa divákov a ani bežcov tu už nie je. Kto si však počká, uvidí neuveriteľné veci. Víťaz najstaršej kategórie sa nedokáže vyšplhať na stupienok a kolegovia mu pomáhajú.

Jednoducho je malý a má krátke nohy. Lenže tých desať kilometrov v kopcovitom teréne, ktoré sa končia prudkým kilometrovým stúpaním, zabehol za 53 minút a 30 sekúnd. A to má 82 rokov! Skrátka, bežal tempom, ktoré mu môže závidieť väčšina rekreačných bežcov tridsiatnikov.

Dohodol som sa s víťazom Vítěslavom Jantschom, že si spolu zabeháme ešte pred Běchovicami. Prišiel som za ním do Jablonca nad Nisou, čo je brána do Jizerských hôr. Vyrazili sme okolo priehrady a veterán klusal a odpovedal na moje otázky. Dozvedel som sa, že predchádzajúci víkend bežal dvoje preteky. Jeden šesťkilometrový a druhý jedenásťkilometrový kros. Po Běchoviciach ho zas čaká nejaký polmaratón. Chce vo svojej kategórii vyhrať pohár bežca východných Čiech.

Keď som to rozprával kolegom, padali im sánky. Vítěslav Jantsch nie je žiadny bývalý reprezentant ani olympijský víťaz. Behať začal, keď mal štyridsaťpäť rokov, na odporučenie lekárov. Kôrnateli mu cievy a mal sa okamžite začať hýbať. A tak začal. Keď mal päťdesiat, maratón zabehol za tri hodiny. To som sa však dozvedel z tabuliek, veterán o tom nechcel hovoriť. Potom som sa ešte dočítal, že keď oslávil 75. narodeniny, zabehol polmartón (21 kilometrov) pod 1:43. Čo je rýchlosť viac ako 12 kilometrov za hodinu.

Starčeka som sa opýtal, či sa cíti ako prírodný úkaz. Vraj ani trochu. Len sa neustále pohybuje, neprejedá sa a pravidelne spí. Spánok vraj veľmi pomáha. K tomu všetkému je sedemnásť rokov vdovcom, sám si nakupuje, varí, perie, upratuje. A stále behá, ročne približne dvetisíc kilometrov. Starostlivo si vedie bežecký denník a tak vie, že má za život nabehané o čosi viac ako 96-tisíc kilometrov. Chcel by to dotiahnuť do stovky. Vítěslav Jantsch, dôchodca extrémista.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie