Denník N

20 miest na Slovensku, ktoré majú európsky význam, no zostávajú neznáme

Pripravili sme časopis o miestach na Slovensku, ktoré majú umeleckú hodnotu európskeho významu.

Desať miest, ktoré musíte na Slovensku vidieť, by sme dali dokopy asi rýchlo. Niekoľko hradov, kostolov, Banskú Štiavnicu, Levoču, Tatry. Iste by sme vedeli poradiť cudzincovi pekné miesta, výhľady, divočinu aj socialistickú exotiku.

Slovensko skrýva aj pamiatky, ktoré majú európsku hodnotu, zostávajú však skryté. Sú to umelecké poklady, za akými sa zvykne cestovať do Talianska alebo Francúzska. Pre nás, tu doma, sú často menej známe než pre cudzincov, ktorí za nimi cestujú po Európe.

A nie je to len tým, že propagujeme stále dokola tie isté miesta.

Väčšina pamiatok, ktoré vám ponúkame v tomto časopise, sa nedostane do katalógov cestovných agentúr. Ale nielen to. Sú zatvorené v kostoloch, kde je turista často vnímaný ako nepriateľ. Napríklad aj preto, že sa chce ísť pozrieť na vzácnu maľbu a kostol je pritom zatvorený.

Už roky sa im venuje Peter Kresánek. Cestuje po Slovensku a sprevádza turistov, ktorí majú záujem o skutočné umelecké pamiatky.

Pred tým, ako sa stal primátorom Bratislavy, bol pamiatkarom. Vyštudoval dejiny umenia a venoval sa aj architektúre. Slovensko prejazdil krížom-krážom a výsledkom týchto ciest a celoživotného záujmu je kniha. Ilustrovaná encyklopédia pamiatok Slovenska má tisíc strán a nájdete v nej všetko, čo stojí za zmienku.

My sme Petra Kresánka požiadali, aby vybral 20 pamiatok, ktoré by sme mali poznať, lebo sú skutočne hodnotné a obstoja aj v európskej konkurencii. Tak vznikol tento časopis.

Spoznáte v ňom kostol v Lančáre, ktorý Peter Kresánek s ľahkosťou prirovnáva k Sixtínskej kaplnke, lebo v navonok striedmej stavbe sa skrýva bohatá maľba, ktorá nemá na Slovensku obdobu.

Zavedie vás do Sazdíc, kam zablúdil taliansky majster, ktorý pracoval na pozvanie v Ostrihome.

Ukáže vám kostolík v Smrečanoch v Liptove, kde sa na gotické maľby na dosky stropu dostal aj nekostolný výjav lovu medveďa.

Vďaka Petrovi Kresánkovi zistíte, že aj na miestach, kde by ste to nečakali, môžete nájsť diela majstrov, ktorí v stredoveku tvorili v Taliansku alebo na dvore vo Viedni. Že miesta, ktoré vnímame ako hladové doliny so zanedbaným prostredím a chudobou, ktorú vidieť viac ako všetko ostatné, kedysi boli bohatými regiónmi. Aj dnes tam nájdete o tom dôkazy, pre ktoré sa tam oplatí cestovať.

Tento časopis je pozvánka na cesty po Slovensku, ktoré nepoznáte. Je plný prekvapení.

Príjemné čítanie a objavovanie.

Najnovšie vydanie N magazínu o skrytých pamiatkach vychádza v pondelok 25. septembra. Nájdete ho v novinových stánkoch na celom Slovensku a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Skryté pamiatky

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie