Denník N

Namiesto odvolania Kaliňáka ponúka Fico študentom školenie

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér hovorí, že rád pomôže mladým sa dovzdelať, na pochod zrejme nepríde.

Odpoveď premiéra Roberta Fica študentom, ktorí dnes poobede organizujú tretí Veľký protikorupčný pochod, znie, že im ponúka možnosť sa vzdelávať v oblasti korupcie.

Vyplýva to zo stanoviska, ktoré zaslal úrad vlády.

„Predseda vlády víta záujem mladých ľudí o veci verejné a je pripravený vytvárať im vhodné podmienky na prehlbovanie tohto záujmu,“ napísal úrad vlády potom, čo mu študenti priniesli o 11.00 do podateľne pozvánku na pochod.

Video: Organizátori protikorupčného pochodu prišli na pochod pozvať premiéra
(autor: Monika Tódová)

Ponúka školenie aj štúdium

„Po dohode s vedením Medzinárodnej protikorupčnej akadémie so sídlom v Rakúsku ponúka mimovládnym organizáciám možnosť vybrať dvoch absolventov VŠ zaoberajúcich sa problematikou transparentnosti verejného života, aby absolvovali plnohodnotné bezplatné dvojročné postgraduálne štúdium na tejto akadémii so zameraním na prevenciu korupcie,“ napísal úrad vlády.

„Predseda vlády je rovnako pripravený vytvoriť podmienky na krátke školenie na uvedenej akadémii pre skupinu 15 – 20 stredo- a vysokoškolákov, ktoré by sa mohlo uskutočniť už v novembri.  Toto školenie by  študentom mohlo vytvoriť obraz o medzinárodných aspektoch boja proti korupcii. Na tento účel osloví úrad vlády stredné a vysoké školy,“ dodáva stanovisko.

Študenti: Budeme vás čakať

Študenti Fica nežiadali o školenie, ale o odvolanie Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila.

„Vítame vašu angažovanosť v oblasti boja proti korupcii, no zároveň nás zaujíma, prečo vo svojich krokoch nezohľadňujete požiadavky tisícov protestujúcich Slovákov,“ napísali Ficovi v liste študenti.

„Vážený pán premiér, počas štyroch mesiacov sme vyzbierali viac ako 70-tisíc podpisov pod petíciu, za vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. K nám, študentom, ktorí organizujeme tento protest, sa postupne pridali učitelia, vedci a herci. Náš protest nie je opozičný, ale občiansky, svedčí o tom aj to, že z troch personálnych požiadaviek sa len jedna dotýka politika. Politika, ktorý je zodpovedný za stav korupcie na Slovensku, a viac ako dve tretiny Slovákov si podľa prieskumov myslí, že by už ďalej nemal byť ministrom vnútra,“ tvrdia študenti.

„Vážený pán premiér, prosíme, nehazardujte s dôverou verejnosti a príďte svoje kroky vysvetliť protestujúcim. Budeme vás čakať o 18.00 na Námestí SNP,“ dodali v liste.

Kaliňák a Gašpar zatiaľ na otázky týkajúce sa dnešného pochodu nereagovali.

„Vyjadarenia špeciálneho prokurátora na tieto otázky, na ktoré sa pýtate, už boli v médiách publikované, preto sa  špeciálny prokurátor nad rámec už publikovaných informácií nebude vyjadrovať,“ napísala hovorkyňa Jana Tökölyová. Kováčik v júni vyhlásil, že kvôli veľkému tlaku, ktorý je naňho vyvíjaný, nebude vo funkcii do konca svojho funkčného obdobia v roku 2021. Kedy však odíde, nepovedal.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie