Denník N

Naivné facebookové predstavy slovenskej polície o znásilnení

Polícia by mala vedieť, že jediný vinný je páchateľ, nikdy nie obeť.

Nie je žiadnym tajomstvom, že politici musia zniesť vyššiu mieru verejnej kritiky než bežný človek a zvolení ústavní činitelia aj vŕtanie sa v súkromných veciach, ako je bývanie v podnájme u daňového podvodníka či zdravotný stav. Už menej známe je, že aj novinári by mali zniesť vyššiu mieru verejnej kritiky.

Všelikto musí všeličo zniesť. Kto však určite nemusí nič znášať a rozhodne by ani nemal, sú obete trestných činov. A napriek tomu sa dlhodobo na tomto nič nemení: bežne patrí do diskurzu o najchúlostivejších a najzraňujúcejších činoch, aké sa len môžu stať, ľahulinké konštatovanie, čo všetko v tejto súvislosti zapríčinila obeť, a to najlepšie od ľudí, čo ani nemajú tušenia, ani ho mať nechcú, o čom vlastne hovoria.

Mimoriadne nepríjemné je však zistenie, že ani ľudia od polície nemusia mať tušenie, o čom hovoria. Človek spravujúci facebookovú stránku Polície Slovenskej republiky sa v piatok blysol týmto komentárom k prípadu znásilnenia: „… mladistvá mala naivné predstavy a snahy nadviazať bližšie priateľstvo s americkým športovcom“. Skvost však pochádza od policajnej hovorkyne a čuduj sa svete, neprebrali ho ani zďaleka všetky médiá.

Tuposť týchto hodnotení sa dá ako-tak pochopiť u diskutérov, ktorých jedinou snahou je ubezpečiť sa o svojom šťastí, že oni sami si dokážu neprivodiť takéto životné tragédie. To sú vlastne oznamy typu: „Uff, mne sa to nemôže stať“. Držme palce.

Polícia je však prvá, kto by nemal šíriť tieto bludy. Polícia by mala vedieť, že jediný vinný je (odsúdený) páchateľ, nikdy nie obeť. Nevedno, kedy sa to dozvie, keď aj v súčasných učebniciach pre policajtov možno nájsť spojenia „podiel obete na vine“ či „nízky podiel viny agresora“. Možno pochádzajú naivné predstavy prievidzskej polície z podobných zdrojov. Teraz zostáva už len pochopiť, že nič horšie obeti vyparatiť ani nemôžu.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie