Denník N

Výtvarník Kalmus dostal podmienku, súdu stačil jeden svedok

Peter Kalmus. Foto – Karol Sudor
Peter Kalmus. Foto – Karol Sudor

Petra Kalmusa odsúdili trestným rozkazom na štvormesačný podmienečný trest. Vraví, že kosáky a kladivá v Košiciach nestrhol a sudcovi stačilo na rozhodnutie svedectvo člena komunistickej strany.

Výtvarník Peter Kalmus by mal podľa sudcu Ladislava Bujňáka dostať štvormesačný podmienečný trest s odkladom na rok za to, že vlani v lete údajne v Košiciach strhol z pamätníka sovietskym vojakom napodobeniny kosákov a kladív.

Bujňák z Okresného súdu v Košiciach I Kalmusovi podmienku udelil takzvaným trestným rozkazom, čo je zrýchlená forma rozhodnutia bez verejného pojednávania.

Peter Kalmus Denníku N povedal, že proti rozhodnutiu podá odpor, takže súd o prípade bude rozhodovať na verejnom pojednávaní.

Kalmus: Veď nemajú dôkaz, iba výpoveď komunistu

Kalmus tvrdí, že kosáky nestrhol a odsúdili ho len na základe jednej svedeckej výpovede.

„V tú tragickú noc z 20. na 21. augusta (na výročie invázie v roku 1968) som išiel do Hotela Hilton na pizzu po pár pivách. Zastavila ma motorizovaná hliadka mestskej polície. Pýtali si doklady, ktoré som im dal. Pýtali sa, či som dal dole tie kosáky, a ja som povedal, že nie,“ opisoval, čo sa stalo.

Policajti mu vysvetľovali, že naňho poslal políciu istý muž, ktorý však odmietol prísť na konfrontáciu pri pamätníku.

Po roku mu zo súdu poslali rozsudok, podľa ktorého sa dopustil hrubej neslušnosti tým, že hanobil kultúrnu pamiatku a dopustil sa tak výtržníctva.

„Je to neskutočne absurdné, až na hranici pochopiteľnosti,“ vraví teraz Kalmus, podľa ktorého v prípade neexistuje okrem výpovede svedka žiaden iný dôkaz, že by kosáky a kladivá strhol on. Polícia nemá záznam z kamier ani nič podobné.

Lorenza držali v cele za strhnutie preglejkových replík

V prípade vypočúvali okrem neho aj ďalšieho košického výtvarníka, Ľuboša Lorenza, ktorého na prelome augusta a septembra zatkli za to, že naozaj strhol preglejkové repliky kosákov a kladív z pamätníka, a držali ho dva dni v policajnej cele.

Na Lorenzov prípad sa prokuratúry pýtal aj prezident Andrej Kiska.

Kalmus hovorí, že ho predvolali na stretnutie s mediačnou úradníčkou, ktorá sa s ním pokúsila o mimosúdnu dohodu – aby zaplatil pokutu 60 eur. To odmietol. „Prečo by som platil 60 eur za škodu, ktorú som nespáchal?“ pýta sa.

Jediným svedkom v jeho prípade je podľa Kalmusa muž s priezviskom Pinčák, ktorý je členom KSS.

Kultúrna udalosť roka 2015

Petra Kalmusa spolu s Lorenzom stíhajú aj za poškodenie pamätníka komunistického pohlavára Vasila Biľaka v Biľakovom rodisku Krajná Bystrá.

Osobnosti kultúry označili poliatie Biľakovej busty červenou farbou v ankete Denníka N za kultúrnu udalosť roka 2015.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie