Denník N

Hlavná politická reportérka BBC má ochranku, vyhrážajú sa jej internetoví trollovia

Hlavná politická reportérka BBC Laura Kuenssbergová. Foto – WIKIMEDIA
Hlavná politická reportérka BBC Laura Kuenssbergová. Foto – WIKIMEDIA

Jej prítomnosť bola taká výrazná, že jej kolegovia začali televíziu BBC prezývať Kuenssbergovision.

Na tradičnej labouristickej konferencii v Brigthone sprevádza hlavnú politickú reportérku verejnoprávnej BBC Lauru Kuenssbergovú muž, ktorého britské médiá identifikovali ako bývalého vojaka. V súčasnosti pracuje ako bezpečnostný konzultant spravodajskej korporácie.

Vlastného ochrankára mala historicky prvá žena na pozícii politického šéfreportéra v BBC aj počas parlamentných volieb. Dôvodom sú vyhrážky, často sexisticky motivované osobné urážky a vulgárne vyjadrenia nesúvisiace s jej prácou, ktoré sa objavujú online.

BBC to nechce komentovať, ale hovorí, že novinárka „je veľmi známa osoba. Ona a jej tím budú pokrývať udalosti v prostredí veľkého davu, ktorý môže byť nepriateľský, a tak si chceme byť istí, že sme prijali všetky opatrenia. Bezpečnosť našich zamestnancov berieme veľmi vážne“.

Nie je tajomstvom, že labouristi, ako napokon aj prívrženci ostatných politických strán, Kuenssbergovú obviňujú zo zaujatosti, nadržiavania súperom či nekorektného reportovania.

Veľmi nahnevaní sú hlavne fanúšikovia lídra labouristov Jeremyho Corbyna, podľa ktorých mu Kuenssbergová svojimi reportážami poškodila a prispela k zlému výsledku strany vo voľbách. Na internete sa preto objavila aj petícia požadujúca jej odvolanie, podpísalo ju 3-tisíc ľudí, ale napokon ju stiahli, lebo diskusia k nej sa premenila na virtuálny lynč 41-ročnej žurnalistky.

Tej sa vtedy zastala aj prominentná labouristická poslankyňa Yvette Cooperová, zhrozená z kampane proti novinárke. „Som na smrť znechutená zo síry, čo sa zo všetkých strán leje na Lauru Kuenssbergovú. Jej práca je klásť nepríjemné otázky. A to, že je skeptická ku všetkému, čo hovoríme, je súčasť jej práce. To neospravedlňuje osobné útoky ani mizogýniu.“ Poslankyňa vtedy povedala, že útoky na reportérku sa nápadne podobajú správaniu Donalda Trumpa voči ženám a novinárkam.

Labouristi sa na novinárku sťažovali aj v BBC, tá uznala, že v jednom prípade dezinterpretovala výroky Corbyna tak, že to vyzeralo, že je proti nasadeniu ozbrojených policajtov v mestách po teroristických útokoch.

Novinárka roku 2016

Kuenssbergová je pôvodom Škótka, pochádza z aristokratickej rodiny. Jeden z jej starých otcov bol lord Roberton, sudca najvyššieho súdu, druhý, pôvodom z Nemecka, založil jednu z najlepších medicínskych škôl v Británii. Jej otec bol biznismen, v detstve veľa cestovala, narodila sa v Taliansku, jej sestra v Peru.

Študovala na súkromnej dievčenskej škole, potom na univerzite v Edinburghu a neskôr žurnalistiku v americkom Georgetowne. V USA začala aj profesionálnu kariéru prácou v NBC. Po návrate do vlasti v roku 2000 nastúpila do BBC. Z reportérky pokrývajúcej lokálne udalosti sa vypracovala na moderátorku prestížnej relácie Newsnight. V roku 2015 ju povýšili na hlavnú politickú reportérku.

Jej prítomnosť v BBC bola taká neprehliadnuteľná, že jej kolegovia začali televíziu prezývať Kuenssbergovision.

Novinárka, ktorá si prísne stráži súkromie, žije s manželom v Londýne. Minulý rok dostala ocenenie Novinárka roka, ktoré udeľuje odborný časopis Press Gazette. Porota ocenila to, ako sa zhostila informovania o brexite a udalostiach, čo mu predchádzali.

Útoky na novinárky

Miera nenávisti a vyhrážok, ktoré musí novinárka znášať, nie je prekvapujúca. Šéf BBC David Clementi priznáva, že jeho novinári, hlavne novinárky, čelia obťažovaniu takmer denne.

Rozsiahly prieskum denníka Guardian ukázal, že v online diskusiách sú novinárky napádané častejšie ako ich kolegovia a slovník týchto „príspevkov“ je aj vulgárnejší, aj agresívnejší. Medzi desiatimi novinármi novín, čo dostávali najväčšie množstvo nenávistných komentárov, bolo osem žien. Politika bola jednou z tém, čo provokovala najviac neznášanlivých príspevkov.

Niekedy sú frekvencia a charakter vyhrážok také drsné, že novinárka sa obráti na políciu alebo sa o jej ochranu postará jej zamestnávateľ.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie