Denník N

Súdna rada ostáva bez podpredsedu, Prešov bol priďaleko Bratislave

Zo zasadnutia súdnej rady v roku 2017. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zo zasadnutia súdnej rady v roku 2017. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pôvodne jasný favorit na podpredsedu, sudca Miloš Kolek z Prešova, mal zrazu protikandidáta, nitrianskeho sudcu Pavla Pileka. Pred voľbou padali argumenty o „dosažiteľnosti“. Nakoniec si členovia rady nevybrali ani jedného.

Najvyšší sudcovský samosprávny orgán Súdna rada aj po dnešku zostáva bez podpredsedu, a pritom jeho voľba mala byť len formalitou.

Kandidátom bol od júla prešovský krajský sudca Miloš Kolek, o ktorom sudcovia dokonca pôvodne uvažovali aj ako o možnom predsedovi Súdnej rady. V májových voľbách členov rady totiž získal medzi sudcami najväčšiu podporu, a to bol silný mandát na funkciu. Sám však zhodnotil, že do Bratislavy sa kvôli predsedníckej pozícii sťahovať nebude, a tak by mu stačila pozícia podpredsedu.

Keď mali členovia hlasovať v júli, tak voľbu odložili. Teraz mal zrazu protikandidáta. Bol ním nitriansky krajský sudca Pavol Pilek.

Nitra je totiž bližšie k Bratislave ako Prešov, a tak jeho „dosažiteľnosť“ je vyššia ako Kolekova – aj to bol jeden z argumentov, ktorý zaznel v jeho prospech. „Funkcia podpredsedu je totiž aj o práci,“ vysvetlil predseda bratislavského krajského súdu Ľuboš Sádovský.

Argument Jozefa Vozára, že telefóny a e-maily sa dajú rovnako posielať do Nitry ako aj do Prešova, sa stratil v rozprave. A keď sa za Pileka prihovorila aj nová predsedníčka rady Lenka Praženková, zdalo sa, že rola favoritov sa vymenila.

Pilekovi to napokon nepomohlo a získal deväť hlasov, čiže na zvolenie mu chýbal jeden. Za Koleka zahlasovali piati.

Praženková chce mať podpredsedu poruke

Znamená hlasovanie, že v Súdnej rade sa jasne sformovali nové pomery a väčšina, ktorou sú nominanti Združenia sudcov Slovenska, dala pocítiť svoju prevahu menšine – členom blízkych združeniu Za otvorenú justíciu? Jozef Vozár to tak nevníma, i keď sám ostal prekvapený, že Kolek mal protikandidáta. Prešovského sudcu totiž vnímal „ako všeobecne akceptovateľného“. Koleka v májových voľbách podporilo aj väčšinové združenie.

Aj Kolek napokon uznal argument o vzdialenosti ako vážnu výhradu a chápe, že predsedníčka rady chce mať niekoho nablízku. Napriek tomu je však opäť pripravený kandidovať, ak ho niekto navrhne. Zároveň hovorí, že najviac hlasov z májovej voľby mu automaticky nedáva nárok na funkciu.

Pilek ešte nie je rozhodnutý, či znovu zabojuje o funkciu. Je však pripravený pravidelne do Bratislavy cestovať. O „dostupnosti“ do hodiny totiž hovorila opakovane Praženková. „Treba veľa vecí prejednať a je lepšie, ak je podpredseda poruke,“ hovorila šéfka Súdnej rady.

„Chápem, že chce mať kontinuitu, keď bude chýbať a my sme si názorovo blízki v právnych veciach,“ vysvetľoval Pilek, prečo chce kandidovať.

Nečaká sa na Jankovskú

Praženková nové voľby vyhlási opäť o mesiac na najbližšom zasadnutí. Odmietla špekulácie o tom, že zmarenie tej dnešnej vlastne znamená, že sa čaká na príchod štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej do Súdnej rady. Tú, ako nominantku parlamentu, navrhuje vládny Smer, proti je však ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Keďže tento spor sa zatiaľ v koalícii nevyriešil, Jankovskej voľba bola zo septembrovej schôdze parlamentu odložená.

Okrem tejto nominácie sa už čoskoro bude musieť vládna koalícia dohodnúť aj na ďalších dvoch menách – nominantoch do Súdnej rady za vládu. Dvom dnešným nominantom vlády, Eve Fulcovej a Ľubošovi Sádovskému, sa totiž končí mandát. Dohoda na ich výbere ešte v koalícii nie je.

Ak sa nepodarí doplniť do najbližšieho zasadnutia rady chýbajúcich členov, bude voľba podpredsedu o to komplikovanejšia. Uvedomuje si to aj Kolek, ktorý priznal, že získať desať hlasov z menšieho počtu všetkých členov, teda len pätnástich, bude ťažké.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie