Denník N

V novembri rozhodnú, kde bude Európska lieková agentúra. Prečo by sme ju mali chcieť u nás

Sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) v Londýne. Foto – TASR
Sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) v Londýne. Foto – TASR

V novembri bude jasné, kde bude sídliť Európska lieková agentúra. Slovensko podporuje zatiaľ Maďarsko a Česko.

Keďže Británia odchádza z Európskej únie, Európska lieková agentúra (EMA) hľadá miesto, kam by sa z Londýna presťahovala. O agentúru má záujem okrem Slovenska aj 18 ďalších krajín Únie. Z našich susedov je to Rakúsko aj Poľsko.

Naše ministerstvo zahraničných vecí si myslí, že máme reálnu možnosť agentúru získať, minister zdravotníctva sa práve vrátil z lobovania v prospech našej krajiny v Pobaltí. Do konca septembra má Európska komisia zverejniť hodnotenie jednotlivých uchádzačov. V novembri by sa malo hlasovať o víťazovi.

Prečo by sme ju mali chcieť mať v Bratislave?

Nie všetci sa budú chcieť presťahovať

Výhody, ktoré prichádzajú s agentúrou, sú najmä v posilnení regiónu – prišlo by sem minimálne 900 ľudí s rodinami, s vysokým príjmom aj vzdelaním z celého sveta. Ak by aj neprišli všetci, vytvorili by sa podmienky pre slovenských odborníkov. S agentúrou by však mohli prísť aj farmaceutické firmy či laboratóriá. A znamenalo by to pre Slovensko prestíž.

„Príchod agentúry na Slovensko by bol prínosom tak z hľadiska posilnenia sektoru zdravotníctva v medzinárodnom meradle, ako aj v tom, že perspektívne by agentúra pomohla k vytvoreniu nových pracovných príležitostí, lepšie možnosti pre univerzity a výskumníkov, ako aj posilnenie kontaktov so zahraničím,“ tvrdí ministerstvo zdravotníctva, ktoré má našu kandidatúru na starosti.

Európska lieková agentúra funguje od roku 1995. Ak prichádza na európsky trh nový liek, musí ho schváliť, posudzuje ich účinok, kontroluje ich a sleduje aj ich bezpečnosť. Ak nastanú problémy, rieši ich práve agentúra na európskej úrovni.

Agentúra zamestnáva takmer 900 odborníkov z celého sveta. Pravdepodobné však je, že nie všetci sa budú chcieť presťahovať s novou agentúrou.

„Európska lieková agentúra už pred rokom naštartovala všetky potrebné aktivity, aby presťahovanie malo čo najmenší vplyv na zabezpečenie posudzovania kvality, bezpečnosti a účinnosti liekov, keďže sa očakáva, že dôjde k strate časti expertov, ktorú nebude jednoduché nahradiť,“ povedala šéfka slovenského liekového kontrolného orgánu, Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, Zuzana Baťová.

Ako šéfka národnej agentúry je aj členkou Dozornej rady Európskej liekovej agentúry. Dozorná rada však nemá na výber nového sídla žiadny vplyv. „Presťahovanie EMA je citlivou európskou politickou záležitosťou, na ktorú Dozorná rada EMA nemá vplyv. Rozhodnutie bude prijaté na úrovni Európskeho parlamentu a Európskej komisie,“ povedala Baťová.

Možnosť nájsť prácu tak môžu získať slovenskí odborníci. Ministerstvo zdravotníctva s touto možnosťou ráta a tvrdí, že by odborníkov mohli hľadať v rámci V4.

Jedným z kritérií na získanie agentúry je totiž aj takzvané Business Continuity, teda kontinuita činnosti, „ktorá sa okrem iného týka schopnosti agentúr udržať a pritiahnuť vysoko kvalifikovaný personál z relevantných sektorov, a to najmä v tom prípade, ak by sa nie všetci súčasní zamestnanci rozhodli pre presídlenie“, tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

To, že sa nemusia s agentúrou presťahovať všetci zamestnanci, umocňuje aj list niektorých z nich, kde píšu, že nechcú ísť do krajiny, ktorá nechráni práva LGBT párov. Z takmer 900 zamestnancov list podpísalo 250. V agentúre pracuje asi 70 LGBT zamestnancov.

„Dôsledkom by bolo, že LGBT zamestnanci by riskovali, že stratia základné práva spojené s ich manželstvom alebo registrovaným partnerstvom.“ List zamestnanci adresovali aj šéfom Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Európskej rady. To, že Slovensko patrí medzi šesť krajín v Únii, ktoré párom rovnakého pohlavia neposkytujú ani registrované partnerstvo, nám môže uškodiť.

Pritiahnuť môžu aj iné firmy

Okrem zamestnancov by príchod liekovej agentúry mohol znamenať aj príchod farmaceutických firiem či laboratórií, ktoré by chceli byť k hlavnému regulátorovi bližšie.

„Fungovanie európskej inštitúcie nie je závislé od činností súkromného sektora v štáte, kde má agentúra sídlo. Jej pozícia je nezávislá a slúži pre všetky členské štáty rovnako. Napriek tomu môžeme očakávať, že lieková agentúra na seba naviaže predovšetkým zastúpenia významných farmaceutických spoločností,“ tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

Farmaceutické firmy, ktoré vyvíjajú lieky, to tak jednoznačne nevidia. „Hodnotenia a rozhodnutia Európskej liekovej agentúry rovnakým spôsobom ovplyvňujú všetky členské štáty Únie a nezávisia od miesta sídla. Preto si nemyslíme, že zmena sídla agentúry môže mať významný vplyv na farmaceutický priemysel. Je to skôr otázka prestíže a reputácie krajiny,“ hovorí výkonná riaditeľka Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu Katarína Slezáková.

Ide o výrobcov liekov, ktorí skúmajú najmä nové molekuly a robia výskum. Rozhodnutie, kde agentúra bude sídliť, je podľa nej skôr politickým rozhodnutím na úrovni Únie.

Máme šancu?

Ministerstvo zahraničných vecí považuje naše šance na získanie Európskej liekovej agentúry za vysoké. „Pokiaľ ide o favoritov, počkajme si na hodnotenie Európskej komisie, ktoré očakávame 30. septembra. Veríme, že Slovensko bude hodnotené medzi top 10,“ povedal hovorca ministerstva Peter Susko.

Partneri našu ponuku podľa neho chvália preto, že sľubujeme zachovanie kontinuity, a teda aj to, že nájdeme rýchlo náhradu za odborníkov, ktorí by sa rozhodli nepresťahovať sa s agentúrou. „Za dôležitý faktor, hrajúci v náš prospech, považujeme aj fakt, že Slovensko ako jedna z mála členských krajín zatiaľ nehostí žiadnu z agentúr Únie,“ povedal Susko.

Jedným z kritérií je totiž zachovanie geografickej rovnováhy pri rozhodovaní o umiestňovaní agentúr Únie. Okrem Slovenska nemá žiadnu agentúru ani Bulharsko a Rumunsko. Obe sa uchádzajú o liekovú agentúru. Z 37 európskych agentúr je v nových členských krajinách len deväť.

Práve to, že Slovensko žiadnu agentúru nemá, je jedným z hlavných argumentov našej kandidatúry. „Navyše, Slovensko je ekonomicky silná krajina, v bezpečnom prostredí a disponujeme vedeckovýskumnou a vzdelávacou základňou,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Základnými kritériami pri výbere nového sídla sú vyhovujúce dopravné spojenia, schopnosť zabezpečiť plynulé fungovanie agentúry, poskytnutie vhodných priestorov, dostupnosť vzdelania pre deti zamestnancov či dobré životné a pracovné podmienky pre partnerov a partnerky zamestnancov.

Ako sídla sú zatiaľ v hre dve – Twin City Tower, ktorú v Bratislave buduje developer HB Reavis, či Westend Plazza, ktorú buduje J&T Real Estate.

Prenájom budovy a platy zamestnancom platí Európska komisia, pod ktorú lieková agentúra patrí. Ak by sa agentúra presťahovala do Bratislavy, mohla by Komisia aj výrazne ušetriť, tvrdí Eliášová z ministerstva zdravotníctva. Sú tu aj nižšie životné náklady pre zamestnancov a ich rodiny.

„Slovensko ponúka príjemné klimatické podmienky a vďaka svojmu prírodnému bohatstvu a možnosti rekreácie je čoraz navštevovanejšou turistickou destináciou,“ dodáva ministerstvo.

V ponuke sa zamerali na to, aby čo najviac podporili presťahovanie zamestnancov a aby im vytvorili „rodinné zázemie pre rodiny s deťmi“.

Výhodou Bratislavy podľa ministerstva je aj dobrá poloha, a teda blízkosť do Viedne, Prahy aj Budapešti. „Blízkosť mnohých európskych hlavných miest poskytuje logistickú výhodu. Naše hlavné mesto takisto ponúka široké spektrum pracovných príležitostí pre partnerov a partnerky zamestnancov EMA, je tu množstvo pobočiek známych medzinárodných spoločností,“ tvrdí ministerstvo. Vo svojej kandidatúre Slovensko spomína napríklad Eset alebo Sygic.

Kto nám pomôže

Našu kandidatúru zatiaľ podporujú Maďarsko aj Česko. Z V4 tak slovenskú kandidatúru nepodporí len Poľsko, ktoré samo kandiduje.

Minister Tomáš Drucker (nominant Smeru) bol rokovať aj s Lotyšskom, Litvou a Estónskom, výsledky rokovaní ministerstvo nezverejnilo. „Cieľom pracovnej cesty ministra zdravotníctva Tomáša Druckera v pobaltských krajinách bolo predstaviť našu kandidatúru a získať podporu v novembrovom hlasovaní Rady pre všeobecné záležitosti, keďže tieto krajiny nekandidujú ani na jednu z agentúr,“ povedala Eliášová. Či nás aj podporia, neodpovedala.

Slovenská ponuka na presídlenie Európskej liekovej agentúry, ktorú Slovensko predložilo Komisii, podľa pobaltských štátov spĺňa všetky požadované kritériá na jej presťahovanie do Bratislavy, tvrdí Eliášová.

Aj keď nás otvorene podporujú zatiaľ len dve krajiny, nemusí to byť málo, a to najmä preto, lebo kandiduje veľmi veľa členských štátov – liekovú agentúru by chcelo získať až 19 krajín.

Hlasovať sa bude v novembri, každá krajina má rovnaký počet hlasov, hlasovanie je tajné.

Ako to bude prebiehať? V prvom kole hlasovania má každý členský štát jeden hlas pozostávajúci zo šiestich hlasovacích bodov, z ktorých by sa tri body mali prideliť preferovanej ponuke, dva body ponuke, ktorú členský štát zaradil na druhé miesto, a jeden bod ponuke, ktorú členský štát zaradil na tretie miesto.

Ak určitá ponuka získa 3 hlasovacie body aspoň od 14 členských štátov, teda bude preferovanou ponukou pre 14 členských štátov (14 členských štátov udelí tri body tej istej ponuke), táto ponuka sa považuje za vybratú ponuku.

Ak 3 hlasovacie body aspoň od 14 členských štátov nezíska žiadna ponuka, tri ponuky, ktoré dostali najvyšší počet bodov, postúpia do druhého kola hlasovania. V prípade, že najvyšší počet bodov dostali viac ako tri ponuky, postúpia do druhého kola hlasovania všetky ponuky, ktoré dostali rovnaký najvyšší počet bodov.

Potom nasleduje druhé kolo hlasovania. V ňom má každý členský štát jeden hlas (pozostávajúci z jedného hlasovacieho bodu), ktorý môže dať jednej z troch ponúk, ktoré boli vybraté do druhého kola hlasovania. Ak ani v druhom kole žiadna krajina nezíska viac ako 14 hlasov, teda väčšinu, do tretieho kola postúpia dve krajiny s najvyšším počtom bodov.

Opäť budú krajiny hlasovať už len za jednu krajinu, a tá, ktorá dostane najviac hlasov, získa agentúru. Ak by dostali rovnaký počet bodov, rozhodne sa losovaním.

„Členský štát vybraný pre Európsku agentúru pre lieky nemôže byť kandidátom pre Európsky orgán pre bankovníctvo. Preto ak uvedený členský štát predložil aj ponuku byť hostiteľským štátom pre Európsky orgán pre bankovníctvo, jeho ponuka sa pri hlasovaní o sídle tohto orgánu nebude brať do úvahy,“ vysvetľuje postup Eliášová.

Členský štát vybraný ako hostiteľský štát pre Európsku agentúru pre lieky sa môže zúčastniť hlasovania o sídle Európskeho orgánu pre bankovníctvo.


O Európsku agentúru pre lieky sa uchádza 19 európskych miest:

  • Amsterdam (Holandsko)
  • Atény (Grécko)
  • Barcelona (Španielsko)
  • Bonn (Nemecko)
  • Bratislava (Slovensko)
  • Brusel (Belgicko)
  • Bukurešť (Rumunsko)
  • Kodaň (Dánsko)
  • Dublin (Írsko)
  • Helsinki (Fínsko)
  • Lille (Francúzsko)
  • Miláno (Taliansko)
  • Porto (Portugalsko)
  • Sofia (Bulharsko)
  • Štokholm (Švédsko)
  • Valletta (Malta)
  • Viedeň (Rakúsko)
  • Varšava (Poľsko)
  • Záhreb (Chorvátsko)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Európska agentúra pre lieky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie