Denník N

Proti Kaliňákovi aj tretíkrát protestovali tisíce ľudí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na protikorupčnom pochode boli aj viacerí kandidáti na župana. Kaliňáka, Gašpara a Kováčika dav vypískal píšťalkami.

Aj na tretí Veľký protikorupčný pochod prišli tisíce ľudí, ktorí žiadali odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie. „Kaliňák odstúpiť,“ znelo davom niekoľkokrát.

Na pochode sa objavili viacerí politici, aj bratislavský kandidát na župana Milan Ftáčnik, ktorý v minulosti viackrát kandidoval s podporou Smeru, kde je Kaliňák podpredsedom.

Vláda podľa organizátora pochodu a vysokoškoláka Róberta Martina Hudeca nemôže ignorovať požiadavky študentov. Premiér v piatok ohlásil nové opatrenia v boji proti korupcii v rakúskom Laxenburgu na protikorupčnej akadémii.

„Ako chce, aby sme uverili účinnosti týchto krokov, pokiaľ stále nie sú vymenení ľudia, ktorí zodpovedajú za stav korupcie v krajine?“ pýtal sa Hudec.

Ľudí sa pýtal, či Ficovi veria. Odpoveď bola, že nie. „My nie sme opozícia, my nie sme médiá, my nie sme posadnutí Kaliňákom, my len chceme, aby pravidlá platili pre každého rovnako,“ povedal Róbert Martin Hudec.

Fico vybavil študentom školenie, na pochod neprišiel

Študenti pozvali na pochod aj Roberta Fica, ten im odpovedal, že im vybavil školenie a štúdium na rakúskej škole v oblasti verejného života.

„Ja si myslím, že štúdium je veľmi dôležité. Avšak ľudia nemusia mať školu z toho ako riešiť korupciu, aby videli, že niečo v tomto štáte nie je v poriadku,“ povedala na pódiu organizátorka pochodu Karolína Farská na ponuku Fica.

„Ja si myslím, že takýchto úradov môžeme vymyslieť aj tisíc, ale ani im nemáme dôvod dôverovať, keď vidíme, že tie, čo existujú, nefungujú tak, ako by mali,“ povedala Farská na to, že Fico v Rakúsku ohlásil aj vznik nového úradu na ochranu verejného záujmu.

Podľa organizátorky vidieť, že keď orgány chcú, vedia promptne vyšetrovať, ale keď nechcú, tak nevedia.

„Vidíme, že tu existujú obrovské kauzy, ktoré nie sú prešetrené, že existujú ľudia, ktorí nemusia byť prešetrení. Nemáme dôveru, lebo to nefunguje tak, ako by malo. Existujú nejaké problémy, ktoré sú štátne inštitúcie ochotné riešiť, niekedy expresne. Potom tu máme kauzy, kde sú milióny eur. Prečo niekedy môže nastať odvolanie ministra a niekedy nie?“ pýtala sa Farská.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Nvotová: Poďme sa nebáť

K davu sa prihovorila aj režisérka Tereza Nvotová, ktorá natočila film o Vladimírovi Mečiarovi. Ten pôjde čoskoro do kín.

Za stav krajiny podľa nej môžeme „my“. „Sme to my sami, ktorí nechodíme k voľbám, ktorí sa nechávame zmiasť vodcami, my, ktorí odmietame sledovať politiku a veci verejné a strkáme hlavu do piesku. My, ktorí za absurdné sociálne prilepšenie nechávame rozkrádať peniaze, ktoré nám skutočne patria, ktorí sa nechávame ovládnuť strachom cudzincov, ktorí tu nechcú byť.“

Nvotová ľuďom povedala: „Poďme sa nebáť.“

Vystúpili aj zástupcovia Slovenskej komory učiteľov a vedcov, ktorí sa rozhodli pochod podporiť.

Pochod sa skončil štátnou hymnou. Študenti stále zbierajú aj 100-tisíc hlasov pod petíciu za odvolanie Roberta Kaliňáka z funkcie.
Okrem Kaliňáka chcú, aby skončil aj policajný prezident Tibor Gašpar a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Slovensko

Teraz najčítanejšie