Denník N

Brusel dá na testovanie potravín milión eur, spolieha sa aj na tlak spotrebiteľov

Foto – EK
Foto – EK

Eurokomisárka nevyzýva na bojkot značkových potravín s iným zložením, no ak ich producenti nebudú chcieť problém odstrániť, plánuje ich zverejňovať.

Európska komisia investuje milión eur do prípravy spoločnej metodiky testovania potravín v členských krajinách EÚ, aby mala Európska komisia jednoznačné a porovnateľné údaje o tom, či a ktoré značkové výrobky majú odlišnú kvalitu v rôznych štátoch Únie. Povedala to v utorok v Bruseli eurokomisárka pre ochranu spotrebiteľov a spravodlivosť Věra Jourová.

Spoločnú metodiku testovania chce predstaviť Jourová na samite o dvojakej kvalite, ktorý bude 13. októbra v Bratislave. Vypracovať ju má Spoločné európske výskumné centrum.

Potom by malo nasledovať samotné testovanie na úrovni členských štátov EÚ, na ktoré vyčlení Komisia peniaze z tohto alebo budúcoročného rozpočtu. Podľa Jourovej by na testy mal ísť milión eur.

Eurokomisárka pre ochranu spotrebiteľa zopakovala, že Brusel nepripraví novú legislatívu, ktorá by mala problém dvojakej kvality výrobkov odstrániť.

Usmerní však národné dozorové orgány, ako majú postupovať pri využívaní ich legislatívy tak, aby v prípade zistení klamania zákazníkov a dávania na pult menej kvalitných produktov dokázali voči výrobcom zakročiť. Podľa Komisie by mali využívať:

Na bojkot vyzývať nebude

Jourová povedala, že nebude vyzývať na bojkot výrobkov, ktoré majú pod rovnakou značkou odlišné zloženie v jednotlivých štátoch EÚ.

Ak však testy ukážu, že producenti nebudú mať snahu tento problém odstrániť, plánuje konkrétne výrobky zverejňovať.

Hoci Jourová nehovorí o navádzaní na bojkot, naznačila, že spotrebitelia by mohli vyvinúť účinný tlak na výrobcov práve tým, že by prestali kupovať produkty, pri ktorých testy preukázali iné zloženie a horšiu kvalitu na slovenskom či českom trhu ako na Západe.

Podľa nej už iniciatíva, ktorá sa snaží presadiť odstránenie dvojakej kvality, slávi isté úspechy – menovala napríklad výrobcu sušienok Bahlsen, ktorý sa rozhodol dávať maslo do výrobkov aj pre trhy, kde predtým dával palmový tuk.

Jourová tvrdí, že isté kroky podnikne aj výrobca detskej výživy Hipp, ktorý preskúma podiel zeleninovej zložky v produktoch v jednotlivých štátoch.

To, že by výrobcovia mohli špeciálne označiť produkty odlišnej kvality pre isté trhy, aby bolo jasné, že nejde o úplne totožné výrobky, aj keď majú rovnakú značku, považuje eurokomisárka za horšie a až druhé možné riešenie.

No povedala, že si ho vie predstaviť napríklad v prípade, ak by producenti nechceli zjednotiť zloženie potravín pre všetky trhy s odôvodnením, že by tie pre východné štáty EÚ museli zdražiť.

Vie sa o tom už dávno

Hoci na dvojakú kvalitu potravín, ale aj drogérie poukazujú obyvatelia novších krajín EÚ už roky, členské štáty sa ňou začali intenzívnejšie zaoberať v tomto roku. Niekoľko krajín urobilo porovnávacie testy výrobkov nakúpených doma aj v zahraničí, väčšina testov ukázala, že produkty pre niekdajšie východné trhy majú iné zloženie aj kvalitu ako tie pre trhy západoeurópske.

To potvrdili aj testy, ktoré urobila Štátna veterinárna a potravinová správa na Slovensku a zverejnila ich začiatkom roku.

Závery ďalších testov z produktov nakúpených v lete by mala zverejniť začiatkom októbra.

Odlišnú kvalitu produktov rovnakej značky na pultoch doma a v zahraničí potvrdili aj české testy. Odlišnosti v zložení, kvalite aj balení produktov zaznamenali aj testy v Maďarsku, Chorvátsku a Poľsku.

Medzi zatiaľ poslednými sa pridal k iniciatíve, aby sa v EÚ zaviedli jednotné štandardy pre značkové potraviny, minister poľnohospodárstva Litvy Bronius Markauskas. Urobil tak po zverejnení výsledkov tamojších testov, ktoré potvrdili väčšie rozdiely v zložení, ale aj v chuti pri 23 z 33 preverovaných produktov nakúpených v Litve a v cudzine.

„To, že v Nemecku je rovnaká káva aromatickejšia a čokoláda chutnejšia, sa považovalo za zvesti. Teraz sme to dokázali,“ povedal. „Je škoda, že po 12 rokoch členstva v EÚ čelíme takémuto problému,“ dodal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie