Denník N

Trump doplnil zoznam krajín, ktorým zakázal vstup do USA. Všetci sa pýtajú, prečo si spomenul práve na Čad

Protest proti Trumpovmu zákazu na letisku v San Franciscu. Foto – TASR/AP
Protest proti Trumpovmu zákazu na letisku v San Franciscu. Foto – TASR/AP

Aj po zmenách je jasné, že zákon sa týka najmä moslimských krajín. Trump k nim pridal aj Severnú Kóreu a Venezuelu.

Americký prezident Donald Trump v nedeľu rozšíril zoznam krajín, ktorých občania budú obmedzovaní pri vstupe do Spojených štátov. Ide už o tretí takýto zoznam od jeho nástupu do Bieleho domu tento rok.

Podľa jeho mienky odráža to, čo sľúbil v predvolebnej kampani Američanom. Teda že ich ochráni od nebezpečenstva zo zahraničia.

Hlavne prvý prezidentský dekrét vyvolal odpor časti Američanov. Evidentne vznikol chaoticky, a viac na ideologickej ako racionálnej báze. Dekrét neskôr výrazne upravil a okresal najvyšší súd, pretože ho vnímal ako útok na moslimov, keďže „zakázané“ štáty boli prevažne moslimské.

Nový zoznam je dlhší, už nie je len o moslimských krajinách, a je v ňom aj niekoľko prekvapení. Zároveň sa líši miera obmedzení pri jednotlivých štátoch. Oproti pôvodným dvom dekrétom sa k Sýrii, Iránu, Somálsku, Jemenu a Líbyi pridal ešte Čad, Venezuela a Kórejská ľudovodemokratická republika. Naopak, vypadol Sudán.

Kým v predchádzajúcich dvoch dekrétoch bolo obmedzenie či zmrazenie vydávania víz občanom zo spomínaných krajín limitované na 90 dní, nové nariadenie nespomína žiaden časový rámec. Naznačuje však, že zoznam sa bude priebežne prehodnocovať podľa toho, ako budú jednotlivé vlády spolupracovať s USA.

Sudán nie, bezpečnejší Čad áno?

Dôkazom, že to tak môže byť, má byť Sudán, ktorý teraz vyškrtli zo zoznamu.

Mimovládne organizácie naznačujú, že za rozhodnutím Bieleho domu zachovať sa „veľkoryso“ k africkej krajine považovanej za podporovateľku islamistických skupín môže byť aj to, že Sudán súhlasí s tým, že bude prijímať späť svojich občanov deportovaných z USA. Deportácie Sudáncov s neplatnými dokladmi na pobyt sa výrazne uľahčia po tom, čo vyprší rozhodnutie, že majú špeciálnu ochranu pre ozbrojený konflikt v ich krajine.

Tak ako zo zoznamu vypadol Sudán, tak doň pribudol susedný Čad, čo sa stretlo s viacerými otáznikmi od odborníkov. „Je to záhada a zvláštne aj z diplomatického hľadiska. Čo sa týka bezpečnosti, Čad ju relatívne dobre zvláda,“ hovorí Michal Shirkin z think tanku RAND Corporation. Krajina sa považuje za jedného z najbližších spojencov USA na africkom kontinente, podieľa sa na boji proti teroristom z Boko Haram. 52 percent obyvateľov Čadu sa hlási k islamu, 44 percent k rôznym kresťanským kongregáciám.

Trump však tvrdí, že má deficity v zdieľaní spravodajských informácií a na jeho území pôsobia viaceré teroristické skupiny. Experti dodávajú, že takáto charakteristika platí pre takmer každú africkú krajinu. Bývalý veľvyslanec USA v Nigérii John Campbell si myslí, že zaradenie Čadu je výsledkom neodbornosti na ministerstve zahraničia a môže súvisieť aj s tým, že Trumpovej administratíve sa ešte nepodarilo obsadiť kľúčové expertné pozície v rezorte diplomacie.

Nielen moslimské štáty

Nováčikmi na zozname sú aj KĽDR a Venezuela, teda štáty, ktoré sú aj tak terčom viacerých amerických sankcií. Denník New York Times si myslí, že boli naň priradené, aby sa oslabil dojem, že Trumpovi ide len o moslimov a snaží sa nevpúšťať ľudí na základe ich náboženskej orientácie.

Magazín Slate pripomína, že KĽDR je na americkom zozname štátov podporujúcich terorizmus už od roku 2008. Navyše, Washington v posledných týždňoch stupňuje tlak na Pchjongjang pre jeho raketové testy. Počet severokórejských žiadateľov o americké víza je pritom symbolický. Ročne ide o jednociferné čísla.

Aj v prípade Venezuely ide skôr o symbolické gesto. Zákaz sa totiž nevzťahuje na všetkých občanov, ale len na vybraných funkcionárov a ich rodiny.

Ak teda zoberieme do úvahy fakt, že občania KĽDR do USA aj tak nemajú záujem cestovať a drvivej väčšiny Venezuelčanov sa zákaz netýka, ide o rozhodnutie, ktoré sa dotkne hlavne občanov prevažne moslimských krajín. Dekrét nerieši otázku utečencov, tam má administratíva na rozhodnutie ešte 30 dní.

Najvyšší súd po novom dekréte odložil vypočutia o tých predchádzajúcich, pretože situácia sa zmenila a potrebuje nové vyhodnotenie.

Ako sa koho dotkne zákaz:

KĽDR a Sýria: pozastavené všetky vízové kategórie

Čad, Jemen, Líbya: nebudú sa vydávať niektoré biznis a turistické víza

Somálsko: žiadne imigrantské víza, pri ostatných musí ich držiteľ rátať s tým, že ho už na území USA môžu odmietnuť

Irán: len na platné študentské alebo výmenné víza

Venezuela: víza nedostanú vybrané osoby a ich rodinní príslušníci

Zdroj: CNN

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie