Denník N

Pellegrini o žiadostiach HB Reavis a J&T: Bratislava by si zaslúžila skokovú zmenu

Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po Petržalke už aj Ružinov vláde odkázal, že nechce, aby investori dostali štatút významnej investície.

Podpredseda vlády Peter Pellegrini predloží vláde žiadosti developerských firiem J&T Real Estate a HB Reavis o štatút významnej investície najskôr v októbri.

„Najneskôr v prvej polovici októbra skompletizujeme všetky dokumenty, aby to vláda mohla v priebehu októbra dostať na rokovanie, ak sa vôbec s investormi dohodneme, že proces bude pokračovať ďalej,“ hovorí Pellegrini.

J&T si pýta osvedčenie pre projekt Spojenej Bratislavy, čo je napríklad projekt Eurovea 2 a nová električková trať a HB Reavis pre projekt Stanica Nivy, teda pre autobusovú stanicu, ale aj lanovku a pár ďalších projektov.

Pellegrini hovorí, že od investorov ešte požadovali dodatočné informácie, teraz čakajú na vyjadrenie hlavného mesta. „Ja som sa aj pri jednom aj pri druhom obrátil na primátora hlavného mesta, aby mi vyjadril postoj hlavného mesta. Nemôžeme takúto investíciu na pôde mesta odsúhlasiť s tým, že by sa voči nej ohradilo samotné hlavné mesto.“

Pellegrini nedávno povedal, že ho zaujíma aj názor bratislavských mestských častí, kde majú stavby vyrásť. Petržalka už povedala, že so štatútom významnej investície nesúhlasí a v utorok to povedali aj poslanci za Ružinov. No v konečnom dôsledku to bude vláda, ktorá rozhodne, či im štatút významnej investície udelí, alebo neudelí.

„Názor mesta a mestských častí je dôležitý, ale nie je smerodajný. V tomto prípade má len odporučací charakter. Je to na rozhodnutí vlády,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga.

Nepáči sa mu postoj mestských poslancov

Pellegrini hovorí, že žiadosti investorov, ktoré poslali na úrad, videl, ale nezasahuje do procesu ich hodnotenia, necháva to čisto „na profesionalitu špecializovaných odborov a sekcií“. Žiadosti investorov neukáže, lebo nechce byť tým, kto na verejnosť vynesie projekty súkromných firiem. „Zverejňujeme všetko tak, ako nám hovorí zákon 211.“

Pellegrini dáva najavo, že by Bratislave podľa neho zrýchlená výstavba prospela.

„Osobne môžem povedať, že Bratislava by si zaslúžila skokovú zmenu k lepšiemu, pretože žiť len z histórie a z nostalgie, tak sa mestá momentálne rozvíjať nedajú. Ak sa pozrieme z tohto pohľadu na tieto investície, je asi rozdiel, či k tejto skokovej zmene v rámci hlavného mesta dôjde za 20 rokov, alebo za sedem,“ povedal Pellegrini.

Obáva sa, že by investorov mohol znechutiť postoj lokálnych politikov. Tí ich kritizujú za to, že o projektoch majú málo informácií a chýba verejná debata.

„Ja by som Bratislave želal, aby títo investori nestratili chuť postojom niektorých lokálnych politikov, aby možno tie svoje plány neprehodnotili, lebo ak povedia, že do tých projektov nejdú, tak je to myslím viac na škodu hlavného mesta ako na prospech. Ak sa budeme tu len handrkovať a malí poslanci a rôzni lokálni politici budú stále do toho vnášať svoje osobné pocity, pretože mnohí kandidujú do VÚC, tak sa ďalej nepohneme,“ hovorí však Pellegrini.

Primátor Ivo Nesrovnal nedávno na Facebooku napísal, že chce, aby o týchto zámeroch boli podrobne informovaní aj mestskí poslanci a aby bola na finálnom riešení široká odborná aj politická zhoda. Najbližšie mestské zastupiteľstvo je tento štvrtok.

Čo by tým získali

Debata o významnej investícií sa často zužuje len na developerský poplatok, ktorý investori nebudú musieť mestu zaplatiť.

Pre investorov by to však bolo výhodnejšie aj preto, lebo nie všetky pozemky, kde chcú stavať alebo robiť úpravy, patria im. Pozemky okolo Dunaja z jednej či z druhej strany má aj mesto, ministerstvá, prístav, NDS či súkromné osoby.

Štatút významnej investície by im umožnil vyvlastňovacie konanie na príslušnom okresnom úrade v prípade, ak by vlastníci pozemkov nesúhlasili s dohodou o prevode vlastníckeho práva k pozemku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Peter Pellegrini

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie