Denník N

Boris Johnson v Bratislave: Práva Slovákov budeme naďalej rešpektovať

Boris Johnson v Bratislave. Foto – TASR/AP
Boris Johnson v Bratislave. Foto – TASR/AP

Britský minister zahraničia prišiel na Slovensko tlmočiť prejav svojej premiérky.

Boris Johnson aj na návšteve Slovenska potvrdil, že je zabávač. Keď britskému ministrovi zahraničných vecí štátny tajomník Ivan Korčok ako dar odovzdal malú sochu Čumila, Londýnčan hneď našiel pointu. „Je to skvelá grafická interpretácia rokovaní (o brexite): Vylezte z diery,“ povedal Johnson.

Počul vraj tiež, že na Slovensko sa chodí veľa britských mládencov rozlúčiť so slobodou. „Dúfam, že sa správajú dobre,“ dodal.

Na stretnutí s premiérom Robertom Ficom a Ivanom Korčokom však riešili vážne veci. Johnson prišiel na Slovensko v rámci krátkeho turné po krajinách východnej Európy (bol v Česku a Rumunsku), kde tlmočil prejav premiérky Theresy Mayovej z minulého týždňa vo Florencii.

„Som tu ako posol,“ povedal.

20 miliárd

Konzervatívna premiérka sa v prejave snažila ponúknuť európskej strane isté ústupky, aby sa výraznejšie pohli rokovania o brexite. V pondelok sa začalo štvrté kolo. Po tom treťom hlavný vyjednávač EÚ Michael Barnier povedal, že „v žiadnej kľúčovej oblasti nedošlo k rozhodujúcemu pokroku“.

Johnson tlmočil tri hlavné témy Mayovej prejavu. Kľúčové je postavenie občanov EÚ v Británii po brexite. V krajine podľa ministra žije 95-tisíc slovenských občanov.

„Práva občanov zostanú rovnaké,“ uisťoval Johnson.

Britské ministerstvo vnútra v pondelok uistilo aktivistov za práva občanov EÚ v Británii, že nebudú potrebovať identifikačné preukazy (v Británii nie sú občianske preukazy povinné) a ani im nebudú brať odtlačky prstov. V krajine budú môcť ostať, keď sa prihlásia na pobyt, čo mnohí už využili.

Otázka však stále je, aké budú práva Slovákov, ktorí do Británie prídu po brexite. Budú zrejme musieť požiadať o povolenie na prácu. Podľa v lete uniknutého dokumentu je možné, že by menej kvalifikovaní pracovníci mohli byť v krajine len dva roky. Znížiť imigráciu z EÚ bol jeden z hlavných argumentov zástancov brexitu.

Okrem toho Johnson spomenul peniaze. Theresa Mayová sľúbila, že Británia bude prispievať do kasy EÚ do roku 2020 (odísť by mala v marci 2019) celkovou sumou 20 miliárd eur. Rozpočet Únie sa končí práve v roku 2020.

Johnson tiež potvrdil záujem Británie na spolupráci v otázke ochrany a bezpečnosti Európy, vrátane boja proti terorizmu. „Toto nie je prostriedok rokovania,“ dodal Johnson.

Zástanca tvrdého brexitu

Boris Johnson patril medzi kľúčových politikov, ktorí sa pridali v referende za vystúpenie z Únie na stranu brexitu, hoci sám sa predtým veľmi protieurópsky ako starosta Londýna nevyjadroval.

On osobne sa teraz pridal k zástancom tvrdého brexitu. Krátko pred prejavom Mayovej vydal v Daily Telegraph 4-tisíc slov dlhú esej o brexite, ktorý by podľa neho mal byť rázny. V médiách sa hovorí, že jeho post ministra zahraničia je teraz na vážkach.

Podľa komentátora Daily Telegraph v minulosti by takýto čin viedol k vyhodeniu ministra.

„Theresa Mayová, stále zranená z toho, že nedokázala jasne vyhrať júnové voľby, nemá silu ani na to, aby vyhodila niekoho, koho popularita výrazne poklesla,“ napísal Simon Heffer.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veľká Británia a brexit

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie