Denník N

Macronova vízia EÚ: spoločná obrana, rozpočet aj odkaz odchádzajúcej Británii

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP

Francúzsky prezident v sále parížskej Sorbonny predstavil svoj ambiciózny plán pre Európsku úniu a víziu, ako by mala vyzerať do desiatich rokov.

Francúzsky prezident vystúpil pred stovkami študentov parížskej Sorbonny a predstavil im svoj plán Európskej únie.

Zo súčasnej „slabej a pomalej Únie“ chce spoločenstvo štátov, ktoré sa budú brániť vlastnými silami, ktoré budú cez európsky azylový úrad kontrolovať prílev migrantov či budú mať občanov hovoriacich aspoň dvoma európskymi jazykmi.

Sú to ambiciózne návrhy, ale tie už akoby patrili k francúzskemu prezidentovi, ktorý po svojom zvolení do Elyzejského paláca nastupoval za zvukov hymny EÚ.

Spoločná obrana, polícia aj azylový úrad

„Európa, ako ju poznáme dnes, je príliš slabá, príliš pomalá a príliš neefektívna, ale jedine Európa nám dáva schopnosť čeliť veľkým súčasným výzvam vo svete,“ uviedol plán, ktorý chce realizovať do desiatich rokov hlavne s pomocou Nemecka.

Po víťazstve Angely Merkelovej v nedeľných voľbách tak opäť potvrdil svoje odhodlanie vytvoriť dvojrýchlostnú Európu. Problémom však môžu byť Merkelovej koaliční partneri, predovšetkým Slobodná demokratická strana, ktorá kritizuje Macronovu európsku agendu.

Napriek tomu chce francúzsky prezident oživiť hlavne európske inštitúcie a zlepšiť obranu a bezpečnosť Únie. Pomôcť majú spoločné intervenčné sily, či rozpočet na obranu.

Macron vie, že brexitom prichádza EÚ o najsilnejšiu armádu v Európe. Stopercentne sa nemôže spoliehať ani na NATO s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

V rámci Únie chce tiež zriadiť aj európsky úrad pre boj proti organizovanému zločinu a terorizmu. Spoločné hranice Únie chce ochrániť európskou políciou a kontrolovať migrantov prostredníctvom európskeho úradu pre udeľovanie azylu. Európske krajiny by tak boli viac prepojené, čo by zaručilo aj rýchlejšie posudzovanie žiadostí. Takto chce tiež odbremeniť Taliansko a Grécko, ktoré sú tranzitnými krajinami.

„Je našou spoločnou európskou povinnosťou poskytnúť miesto pre utečencov, ale musíme tak urobiť bez toho, aby sme zaťažili len niektoré štáty, či už sú to prechodné, alebo hostiteľské krajiny,“ uviedol.

Macron tiež navrhol „financovanie rozsiahleho vzdelávacieho programu pre utečencov“.

Do bezpečnosti však zahrnul aj prírodne katastrofy. „Ohrozuje nás zmena klímy,“ uviedol vo Veľkom amfiteátri na Sorbonne a vyzval na vytvorenie európskej jednotky civilnej ochrany, ktorá by zasahovala v prípade zemetrasení či záplav.

Životné prostredie nechce chrániť len Parížskou klimatickou dohodou a vyzval na zavedenie spoločnej dane z uhlíka na hraniciach EÚ, ktorou by sa penalizovali odvetvia s nižšími štandardami, a zaistila sa tak rovnosť medzi európskymi výrobcami a ich konkurentmi.

Odkaz Británii

Najobsiahlejšou oblasťou, ktorej sa francúzsky prezident počas svojho prejavu venoval, boli ekonomické zmeny. Tam chce Macron zaviesť daň z finančných transakcií na európskej úrovni, ktoré by financovali rozvojovú politiku, hlavne v Afrike.

V EÚ sú len dve krajiny, ktoré majú daň z finančných transakcií, okrem Francúzska je to Veľká Británia, ktorá z EÚ odchádza. „Vezmime si túto daň a zovšeobecnime ju pre celú Európu,“ uviedol.

Macron chce do roku 2020 zladiť dane z príjmu právnických osôb, čo by bola podmienka pre prístup členských štátov k unijným fondom na podporu súdržnosti. Zabránilo by sa tak tomu, aby sa štrukturálne fondy Únie používali na podporu dumpingu medzi krajinami.

„Európa musí byť priemyselnou a finančnou veľmocou,“ zdôraznil s tým, že eurozóna by mala hospodársky konkurovať Číne a USA. Podľa Macrona preto potrebuje silnejší rozpočet, ministra financií a demokratickú kontrolu Európskym parlamentom.

„Potrebujeme Európu jednoduchšiu, účinnejšiu, transparentnejšiu a menej byrokratickú,“ zdôraznil s tým, že spoločný trh by mal slúžiť na zbližovanie, nie súperenie.

Macron chce rovnako vytvoriť európsku agentúru pre inovácie, ktorá by financovala nové oblasti výskumu, ako je napríklad umelá inteligencia.

„Vytvorme do dvoch rokov európsku agentúru pre inovácie, aby sme boli v pozícii inovátora a nie nasledovníka,“ povedal a odkazoval na agentúru DARPA, ktorá v 70. rokoch stála za vytvorením internetu. Ide o agentúru amerického ministerstva obrany, ktorá je zodpovedná za výskum a vývoj nových technológií.

Z EÚ chce tiež vytvoriť lídra v digitalizácii. „Digitálny jednotný trh je príležitosťou chrániť ekonomické dáta našich podnikov,“ povedal a vyhlásil tiež, že chce zdaniť digitálnych gigantov na základe ich obratov tam, kde vznikajú, aby sa lepšie ochránili autorské práva.

„Musíme obnoviť európsky projekt ľuďmi a pre ľudí,“ uviedol a vyzval k rozsiahlej diskusii v Únii, ktorá by mala prebehnúť pred voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2019.

Navrhuje, aby polovica Európskeho parlamentu bola volená z nadnárodných zoznamov. Tie by umožnili obsadiť 73 miest, ktoré zostanú po britských poslancov v Bruseli a predstavovali by tak symbolickú odpoveď na brexit.

Rovnako sa zasadzuje za zníženie počtu európskych komisárov o polovicu, teda z 30 na 15 a navrhuje, aby sa zakladajúce krajiny ako prvé vzdali týchto funkcii.

Mnohojazyčaná Európa

Pred asi 800 študentkami Sorbonny vyhlásil, že mladí ľudia by mali do roku 2024 hovoriť aspoň dvoma európskymi jazykmi.

Polovica z každej vekovej skupiny musí podľa neho stráviť aspoň šesť mesiacov v inej európskej krajine.

„Mnohojazyčná Európa je príležitosťou,“ povedal a navrhol tiež uznávanie diplomov, ktoré by umožnili výmenu v rámci európskeho systému vzdelávania. Tomu by mohla pomôcť približne dvadsiatka európskych univerzít, ktoré by udeľovali diplomy na úrovni Únie.

Všetky jeho návrhy však budú závisieť hlavne od Nemecka, s ktorým chce posilniť bilaterálne vzťahy podpísaním novej Elyzejskej zmluvy. Bude to 55 rokov od uzavretia tejto dohody medzi Charlesom de Gaullom a Konradom Adenauverom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko v jadre EÚ

Svet

Teraz najčítanejšie