Denník N

Ženy v Saudskej Arábii oslavujú, konečne budú môcť šoférovať

Azíza Aljusúfová bojovala za práva žien šoférovať. Na snímke z roku 2014 je počas protestnej jazdy. Foto – AP
Azíza Aljusúfová bojovala za práva žien šoférovať. Na snímke z roku 2014 je počas protestnej jazdy. Foto – AP

Saudskoarabský kráľ Salmán v utorok vydal dekrét, ktorý umožní ženám získať vodičský preukaz. Saudská Arábia bola poslednou krajinou na svete, ktorá ženám zakazovala šoférovať.

„Chcem byť číslo jeden, chcem mať vodičský preukaz s číslom 001,“ zdôverila sa v utorok v noci reportérom Bloombergu Azíza Aljusúfová, saudskoarabská aktivistka za ženské práva. Bola jednou zo žien, čo sa v minulosti pokúsili zmeniť skutočnosť, že v Saudskej Arábii ako v poslednej krajine na svete, ženy nemohli získať vodičské oprávnenie bez súhlasu svojho poručníka a šoférovať.

Teraz sa to zmenilo. Kráľ Salmán vydal dekrét, ktorý toto nariadenie ruší. Nezačne platiť hneď, vláda má na jeho implementáciu čas do júna budúceho roku.

Hoci mnohí obyvatelia monarchie boli z rozhodnutia v šoku, faktom je, že kráľovská rodina naznačovala, že zmeny sa blížia. O tom, že ženy by mali mať možnosť urobiť si vodičský kurz bez toho, aby museli žiadať o povolenie svojho poručníka, hovorilo v posledných mesiacov niekoľko princov.

Vízia 2030

Súvisí to s tým, že kráľovská rodina, hlavne mladý ambiciózny korunný princ Muhammad bin Salmán, presadzuje plán zásadných reforiem, ktoré by mali zmodernizovať Saudskú Arábiu a znížiť závislosť jej ekonomiky od ťažby ropy.

Vízia 2030 predpokladá rozvoj služieb, školstva, zdravotníctva a priemyslu priamo nesúvisiaceho s ropou.

Na to bude potrebné, aby sa zvýšila účasť žien na pracovnom trhu. V súčasnosti podľa Svetovej banky ženy tvoria len 15 percent celkovej pracovnej sily krajiny, samotná monarchia uvádza, že 32 percent žien je nezamestnaných.

„Potrebujeme, aby viac žien pracovalo. Na to, aby mohli pracovať, musia byť schopné dopraviť sa do zamestnania,“ povedal CNN saudskoarabský veľvyslanec v USA a kráľov syn Chalíd bin Salmán.

Ženy, ktoré v súčasnosti pracujú, musia v krajine, kde neexistuje verejná doprava, využívať súkromných šoférov, čo im v mnohých prípadoch zoberie významnú časť príjmov. Služby šoféra potrebujú aj pri doprave do obchodov, k lekárovi a podobne.

To, že budú môcť jazdiť samy, bude znamenať veľkú zmenu. „Je to rehabilitácia žien, ktoré sa snažili o zmeny od roku 1990. Budeme pokračovať v našej ceste a žiadať zrušenie systému poručníctva,“ hovorí akivistka Manal Šarífová, ktorú v minulosti zadržali za šoférovanie auta a prepustili ju až vtedy, keď sľúbila, že už nebude jazdiť, ani sa podieľať na kampaniach proti zákazu šoférovania.

Ženy z môjho domu šoférovať nebudú

Šarífová naráža na systém fungovania spoločnosti v Saudskej Arábii, keď dospelá žena stále potrebuje pri vážnych rozhodnutiach svojho života súhlas poručníka – teda mužského príbuzného. Týka sa to takých vecí ako podpisovanie zmlúv, vybavovačky na úradoch, ale napríklad aj súhlas s medicínskymi úkonmi.

Tento systém je v saudskoarabskej spoločnosti natoľko vžitý, že sa dá očakávať, že prechod k tomu, aby ženy mohli šoférovať, nebude až taký hladký. Krátko po oznámení o rozhodnutí sa na sociálnych sieťach objavil hashtag: „Ženy z môjho domu nebudú šoférovať“, čím muži vyjadrovali svoj nesúhlas.

Hoci si ženy budú môcť  urobiť kurz bez súhlasu poručníka, muži stále majú dosť nástrojov, ako im to skomplikovať. „Z právneho hľadiska neexistuje nič, čo by im mohlo brániť získať vodičské oprávnenie, môžu byť však spoločenské prekážky,“ priznáva aj ambasádor v USA princ Chalíd.

Nevyhnutné spoločenské reformy v monarchii sa presadzujú len pomaly aj pre silný odpor vplyvných klerikov. Len nedávno sa jeden z nich vyjadril, že ženy nemôžu šoférovať auto, pretože keď nakupujú, ich mozog sa scvrkne na štvrtinu mužského. Neskôr mu zakázali kázať.

Zákaz šoférovania je len jedným z mnohých príkladov nerovného postavenia saudskoarabských žien. Až v roku 2015 dostali prvýkrát právo voliť a byť volené v lokálnych voľbách, v máji tohto roka kráľ nariadil, aby úrady začali v niektorých prípadoch vybavovať záležitosti žien bez toho, aby ich musel sprevádzať poručník, ženám nedávno povolili aj vstup na športový štadión.

V kráľovstve však stále platí, že na mnohé podujatia či participáciu vo verejnom živote ženy stále nemajú prístup.

Zrušenie zákazu šoférovania je napriek všetkému víťazstvom žien, ktoré od roku 1990 vo viacerých vlnách spochybňovali systém, za čo ich trestali, vyhadzovali z práce, verejne hanobili.

Počas prvých protestov sa za volant posadilo 47 žien a jazdili ulicami Rijádu, v kampaniach spred pár rokov sa zase ženy fotili za volantom a fotografie zverejňovali na sociálnych sieťach.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie