Denník N

V stredovekom Uhorsku nebola kompletnejšia vyrezávaná skupina kalvárie ako v Pukanci

Hlavný oltár Ukrižovania z obdobia okolo roku 1500.
Hlavný oltár Ukrižovania z obdobia okolo roku 1500.

Pukanec bol kedysi jedným zo siedmich slobodných kráľovských banských miest.

Vydali sme časopis o 20 miestach na Slovensku, ktoré majú hodnotu európskeho významu, no zostávajú neznáme. Magazín vyšiel v pondelok 25. septembra. Nájdete ho v novinových stánkoch a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

Pukanec je dnes v tieni populárnej Banskej Štiavnice. Kedysi však bol jedným zo siedmich slobodných kráľovských banských miest. Ťažilo sa tu zlato a striebro.

Poklad sa nachádza aj v Kostole svätého Mikuláša. Postavili ho okolo roku 1325. Má krásnu neskorogotickú hviezdicovú sieťovú klenbu. Najvzácnejšie sú však oltáre. Je ich päť a sú gotické.

Neskorogotická hviezdicová sieťová klenba.

Unikátny je najmä hlavný oltár, ktorý vznikol okolo roku 1500. Jeho skriňa uchováva najkompletnejšiu vyrezávanú skupinu kalvárie v stredovekom Uhorsku.

Zaujímavá je aj kvalitná maľba krajiny za postavami. Na krídlach sú reliéfne pašiové scény a na zadnej strane krídiel tabuľové maľby dvojíc svätcov, zrejme staršie a určené inde.

Prekvapujúce je, že zasvätenie kostola svätému Mikulášovi pripomína len malá socha v štíte oltára. Možno bol oltár pôvodne vyhotovený pre kostol vo Svätom Kríži (Žiar nad Hronom), alebo pre kostol sv. Kríža v areáli mestského hradu v Banskej Bystrici.

Hlavný oltár je zrejme prácou väčšej dielne objednávanej banskými mestami a dedinami na strednom Slovensku.

Bočný oltár Najsvätejšieho Spasiteľa z roku 1488 stojí na predele s reliéfmi štyroch donátorov, ktorá zrejme patrila inému gotickému oltáru. Jeho bočné krídla zanikli. Usporiadanie postáv apoštolov vo výklenkoch nemá na Slovensku paralelu.

Oltár Panny Márie z obdobia okolo roku 1475.
Oltár Korunovania Panny Márie z obdobia okolo roku 1500.
Oltár s tabuľovými obrazmi z obdobia okolo roku 1480 s novou sochou svätého Jozefa.
Oltár Najsvätejšieho Spasiteľa z roku 1488.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Skryté pamiatky

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie