Denník N

Maľby v Martinčeku sú podobné s pamiatkami v Alsasku

Pohľad na kostol sv. biskupa Martina z Tours v Martinčeku. Foto: Fotolia
Pohľad na kostol sv. biskupa Martina z Tours v Martinčeku. Foto: Fotolia

Nástenné maľby opatrne pripomenuli starú tradíciu, že tu v blízkosti pôsobili benediktíni.

Strmý kopec Mních nad údolím Váhu svojimi jaskyňami vo vápencových bralách aj názvom napovedá, že tu na počiatku druhého tisícročia pustovníčili mnísi. Vysoko v jeho sedle stojí od polovice 13. storočia rímskokatolícky Kostol svätého Martina biskupa. Je to jedno zo starobylých kultových miest.

Kostol slúžil viacerým dedinám. Až neskôr v 17. storočí pri ňom vznikla obec Martinček.

V ranogotickom kostole sa nachádzajú stredoveké nástenné maľby. Podľa odborníkov sú z doby okolo roku 1300.

Nástenné maľby na východnej stene svätyne. Nad postavami apoštolov sú dve kráľovské svätice zapojené do nebeského koncertu hrou na strunové nástroje.

Väčšina zachovaných stredovekých nástenných malieb na Slovensku vychádza z taliansko-byzantského slohu. Maľby v Martinčeku robil maliar, ktorý pochádzal, alebo používal vzorník, z prostredia západnej gotickej časti Európy. Najbližšia je podobnosť s pamiatkami v Alsasku. Tento nedávny nález nástenných malieb opatrne pripomenul starú tradíciu, že tu v blízkosti pôsobili benediktíni.

Vo svätyni, nad radom postáv apoštolov, prebieha oslavný koncert nebeského Jeruzalema. Len Abrahám s lonom spravodlivých duší, medzi hrajúcimi kráľmi a sväticami, naznačuje Posledný súd. Nebesia sú na klenbe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Skryté pamiatky

Kultúra

Teraz najčítanejšie