Denník N

Je zázrak, že sa tieto vzácne maľby na dreve zachovali dodnes

Na drevenej klenbe sa zachovali maľby s Korunovaním Bohorodičky Márie a troch cirkevných otcov - svätý Ján Zlatoústy, svätý Bazil Veľký a svätý Gregor Naziánzsky, výjavy zo života Krista i výjavy zo Starého zákona
Na drevenej klenbe sa zachovali maľby s Korunovaním Bohorodičky Márie a troch cirkevných otcov – svätý Ján Zlatoústy, svätý Bazil Veľký a svätý Gregor Naziánzsky, výjavy zo života Krista i výjavy zo Starého zákona

Cerkev v Kožanoch ponúka okrem unikátnej architektúry a krásnych ikon aj vzácne maľby.

Vydali sme časopis o 20 miestach na Slovensku, ktoré majú hodnotu európskeho významu, no zostávajú neznáme. Magazín vyšiel v pondelok 25. septembra. Nájdete ho v novinových stánkoch a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

Drevené kostolíky okolo Bardejova sú svetovo známe. Všetkých 27 patrí pod ochranu UNESCO. Cerkev v Kožanoch ponúka okrem unikátnej drevenej architektúry a krásnych ikon aj vzácne maľby. To, že sa zachovali dodnes na dreve, je zázrak.

Málo známu a zriedkavo navštevovanú cerkev Stretnutia Pána so Simeonom postavili okolo roku 1690. Rozmery tohto chrámu umožnili vytvoriť v stavbe ikonostasu len jedny diakonské dvere, a tak je asymetrický. Pravdaže má všetky predpísané rady a počty ikon.

Na doskovom podhľade stanovej klenby i stenách hlavnej lode sú vzácne maľby z rokov 1793 – 1797. Zachoval sa aj nápis o tom, že ich dal namaľovať Ihnat Čajka.

Podobné maľby boli aj v ostatných drevených kostoloch, ale nezachovali sa. Kostol v Kožanoch je pripomienkou, ako to vyzeralo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Skryté pamiatky

Kultúra

Teraz najčítanejšie