Denník N

U Lexovcov sa stretol Harabin s Mečiarom: obvinil exprezidenta Kováča, varoval aj Danka pred Smerom

Mečiar a Harabin. Foto N – Peter Kováč.
Mečiar a Harabin. Foto N – Peter Kováč.

Aktualizované 28. septembra 15:40 – Ústavný súd v náleze o zrušení Mečiarových amnestií napísal, že expremiér nimi porušil zákon. Čo na to samotný Mečiar? Hlúpejší dokument vraj ešte nečítal. Aj o tom bola konferencia, ktorá sa konala v hoteli ovládanom rodinou Ivana Lexu.

Jedna z konferenčných miestností bratislavského hotela Tatra, ktorý ovláda rodina Ivana Lexu, bola dnes popoludní plná. Organizátori konferencie Právny štát alebo právo na pravdu zháňali narýchlo ďalšie stoličky na sedenie. Viac ako sto ľudí si prišlo vypočuť, ako o vzniku republiky prehovorí „otec národa“, trojnásobný expremiér za HZDS Vladimír Mečiar. O právnom štáte si prichystal vystúpenie niekdajší prvý muž justície Štefan Harabin a celé to mal zavŕšiť podpredseda Ústavného súdu Milan Ľalík.

Táto trojica rečníkov naznačovala, o čom sa bude na konferencii diskutovať – o nedávno zrušených Mečiarových amnestiách.  No Ľalík nakoniec neprišiel a ostal v Košiciach, kde Ústavný súd tento týždeň na rôznych podujatiach oslavuje výročie svojho vzniku. Za organizátorov ho niekdajšia poslankyňa HZDS Eva Zelenayová po viac ako troch hodinách ospravedlnila a vysvetlila, že Ústavný súd naplánoval svoje akcie úmyselne tak, aby podpredseda Ľalík nemohol pricestovať do Bratislavy.

Ľalík sa na druhý deň od konferencie úplne dištancoval. Pozvánku na ňu vraj vôbec nedostal. „Informácie týkajúce sa účasti podpredsedu na akcii považujeme za neprijateľné, zavádzajúce a manipulatívne a výslovne sa proti nim ohradzujeme,“ reagovala hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová.

Zelenayová hovorila za Kongres slovenskej inteligencie. No konferencia mala viacero spoluorganizátorov: Slovenské hnutie obrody, Panslovanskú úniu, Korene, Konzervatívne Slovensko či Ústav dejín kresťanstva, ktorý vydal aj kalendár venovaný prezidentovi vojnového slovenského štátu Jozefovi Tisovi. Mediálnymi partnermi boli Extraplus, web Hlavné správy či Zem a vek.

Bývalý predseda SNS Jozef Prokeš a Vladimír Mečiar. Foto N – Peter Kováč

Podujatie prilákalo Mečiarových podporovateľov aj niekdajších politikov. Po rokoch sa na verejnosti ukázal bývalý poslanec HZDS Ján Kovarčík, poslanec SNS Emil Vestenický, predseda a dlhoročný podpredseda SNS Jozef Prokeš. Súčasných politikov zastupoval nezaradený poslanec Peter Marček, bývalý prezident zápasníckeho zväzu.

Mečiar si vystúpenie užíval

Od roku 2010, keď sa HZDS nedostalo do parlamentu a Mečiar sa stiahol z verejného života, sa bývalý predseda vlády medzi ľuďmi ukazuje len výnimočne. Dnes si vystúpenie pred „svojimi“ užíval, hovoril viac ako dve hodiny. Publikum potešil napodobňovaním niekdajšieho koaličného partnera, Jána Ľuptáka zo Združenia robotníkov Slovenska a historkami z čias vzniku Slovenskej republiky.

Hovoril, ako ho neprávom obviňujú, že odpočúvali pred vznikom štátu americkú ambasádu. „Nemožné. Akurát tak hrnčekom priloženým o stenu,“ povedal niekdajší premiér, o ktorom Ústavný súd v májovom rozhodnutí o zrušení amnestií napísal, že zneužil právomoci verejného činiteľa.

K téme amnestií sa dostal po takmer hodine a pol prednášania o vzniku štátu. Vysvetlil, že prezident Michal Kováč spravil vo funkcii viac vážnych chýb. „Mal som ho plné zuby, to sa netajím,“ povedal.

„Prípad jeho syna nie je prípadom jeho syna, ale jeho samého,“ dodal Mečiar a obvinil vlani zosnulého exprezidenta Kováča, že si nechal vyplatiť úplatok za to, že podniku zahraničného obchodu v Petržalke sprostredkoval z federálnych fondov dotácie. Peniaze si podľa neho nechal vyplatiť na účet firmy syna a tak vznikla kauza Technopol.

Podobnú verziu použil už aj v rozhlasovej relácii Sobotné dialógy z 10. júna, poslanec Ondrej Dostál na to v júli zareagoval podaním trestného oznámenia na Mečiara za ohováranie nebohého prezidenta.

Mečiar opäť zopakoval, že pred voľbami 1998 vyhlásil amnestie, aby upokojil situáciu v spoločnosti, a o ich vyhlásení rozhodla jeho vláda jednohlasne.

V dôsledku tohto právneho aktu sa však nikdy nemohli vyšetriť kauzy ako únos Michala Kováča mladšieho, ktorého násilne vyviezli do Rakúska a podozrenie z akcie padá na tajnú službu vedenú Ivanom Lexom. Rovnako ostala bez potrestania vražda Roberta Remiáša aj zmarené referendum. O ňom už dávno ústavní sudcovia konštatovali, že porušili práva občanov.

Nález k amnestiám? Hlúpejší dokument vraj Mečiar nečítal

Ústavný súd tento rok koncom mája povedal, že vydaním amnestií Mečiar viackrát porušil zákaz svojvôle a konal v rozpore s právnym štátom. Prečítal si vôbec Mečiar rozhodnutie ústavných sudcov? „Hlúpejší a zlomyseľnejší dokument som ešte nečítal,“ reagoval s tým, že jeho obvinenie je „volovina“ a sudcovia Ústavného súdu vedome porušili právo a ústavnosť.

Strach z toho, že raz bude sedieť vo väzení, alebo bude čeliť trestnoprávnej zodpovednosti, nemá. „Je to blbá otázka a môže ju dať len človek s nižším IQ,“ reagoval s tým, že „neurobil som v živote nič v rozpore s právom a som si vedomý toho, že niet ma za čo stíhať. Bol som taký nezištný, funkčný a nehrabivý, že takých politikov somárov viac na Slovensku nebude“.

Faktom je, že nie je veľa politikov, aktívnych či minulých, o ktorých by ústavní sudcovia priamo vo svojom rozhodnutí napísali, že porušili princípy právneho štátu. O Mečiarovi to napísali.

Je za tým Fico a ísť do koalície s ním bolo chybou

Mečiar má aj na to svoje vysvetlenie. Celý humbug okolo amnestií vznikol preto, aby sa zopakovali politické procesy z 50. rokov minulého storočia. A spúšťačom je premiér Robert Fico. Mečiar s ním bol v rokoch 2006 až 2010 v koalícii, nesklamal ho teda? „Nemohol ma sklamať, lebo som ho poznal dávno predtým,“ tvrdí dnes Mečiar, ktorý síce povedal, že bolo strategickou chybou HZDS ísť do vlády so Smerom, ale vraj iná možnosť v roku 2006 nebola.

Štyri roky boli spolu v koalícii – Robert Fico a Vladimír Mečiar. Foto – TASR

Dnes varoval SNS, že ak neurobí niečo zásadné, tak padne. „Fico buduje koalíciu na základe previazania strán,“ vysvetlil s tým, že každá strana má svojho ministra, ale štátny tajomník a celý aparát je zo Smeru, a preto si urobia s ministrom, čo chcú. „Takáto krížová väzba ničí partnerov Smeru.“ Po roku 2010 sa už do parlamentu HZDS nedostalo, Mečiar z neho vystúpil.

Harabin hovoril o právnom idiotizme a picinoch

Po právnej stránke sa snažil zrušenie amnestií rozobrať Štefan Harabin, ktorého si Mečiar v roku 2006 vybral za ministra spravodlivosti. Dnes bol sudca Najvyššieho súdu Harabin nezvyčajne stručný a rýchly. Musel. Vysvetlil to tým, že nedostal povolenie vystúpiť na konferencii, a preto hovoril ako prvý hneď po jednej, počas svojej pracovnej obedovej prestávky.

Zrušenie amnestií nazval právnym idiotizmom a o ústavných sudcoch opakovane hovoril ako o družstevníkoch. Občas pripomenul, že v Košiciach rozhoduje družstevnopolitické politbyro. A ešte k tomu aj politickí picinovia, pričom takéto označenie sa ušlo aj generálnemu prokurátorovi.

Mečiar počúva prednášku Harabina. Foto N – Peter Kováč.

Jeho kritike sa vyhli len dvaja ústavní sudcovia – podpredseda súdu Ľalík a niekdajší poslanec HZDS Peter Brňák. Mimochodom, Harabin kritizoval, že na súde sú bývalí poslanci Ladislav Orosz (za SDĽ) a Lajos Mészáros (za SMK). O Brňákovej straníckej príslušnosti nehovoril.

Ľalíka s Brňákom vyzdvihol za ich odlišné stanovisko k nálezu o zrušení amnestií. Ich názorom sa podľa Harabina riadia sudcovia, ktorí teraz kauzy k amnestiám riešia. Oficiálne títo sudcovia na bratislavských okresných súdoch študujú spisy a nič ešte neuzavreli. Z čoho Harabin pri svojom tvrdení vychádzal? Nepovedal. Je však presvedčený, že amnestie sú nezrušiteľné, rozhodnutie Ústavného súdu je retroaktívne a všetci, ktorí sa na ňom podieľali, by mali byť v právnom štáte trestne stíhaní.

Už v úvode nepriamo zdôraznil, že jedinou stranou, ktorá v parlamente zrušenie amnestií nepodporila, boli kotlebovci.  „V parlamente jediná strana nehlasovala za tento právny fašizmus a teraz je táto strana navrhovaná na zrušenie.“

Opäť útočil na Kisku

Zatiaľ čo Mečiar dokázal aj počas dvoch hodín publikum zaujať a viackrát vyvolal potlesk aj so smiechom, Harabinovi sa tak nedarilo. S výnimkou opakovaných replík o prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Označil ho za daňového kriminálnika a korupčníka, ktorý nemal čo robiť na pôde Organizácie Spojených národov. V právnom štáte by podľa neho v takejto situácii zasadala bezpečnostná rada krajiny. Prezidentská kancelária na tieto slová nechcela reagovať.

Rovnako bez reakcií ostala aj samotná účasť Harabina na konferencii, či jeho výroky na adresu Ústavného súdu. Predsedníčka Ivetta Macejková odkázala, že nepovažuje za potrebné komentovať Harabinove výroky. „Sudca Ústavného súdu či všeobecného súdu by sa mal vyjadrovať zdržanlivo, spôsobom, ktorý zodpovedá postaveniu – funkcii sudcu, v súlade s požiadavkami vyplývajúcimi z nezávislosti súdnej moci,“ tvrdí Macejková.

Štefan Harabin počas obednej prestávky. Foto N – Peter Kováč

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) ešte pred konferenciou povedala, že ju mrzí účasť sudcu Najvyššieho súdu na tejto konferencii. „Každý sudca sa môže zúčastniť na akejkoľvek konferencii, ale samozrejme, že účasťou na takomto type konferencie dáva verejnosti na známosť niečo o sebe.“

Nepovedala priamo, či je to na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti. Je to o etike a verejnom pôsobení sudcu, a to je skôr na posúdenie predsedníčky Najvyššieho súdu. Tou je Daniela Švecová, ktorá povedala, že „sudca sa musí zdržať všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov.“ Dodala tiež, že sudca je povinný zdržať sa verejného vyslovovania svojho názoru o veciach prejednávaných súdmi, ktoré nie sú právoplatne skončené.

„Z uvedeného dôvodu zastávam názor, že účasť pána Harabina na spomínaom podujatí je v rozpore s platnou právnou úpravou a sama by som sa na takejto konferencii nezúčastnila, a to ani v prípade, ak by som bola pozvaná,“ reagovala Švecová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie