Denník N

Najviac otvoreným krajom je Trenčiansky, Kotlebova Bystrica padá, na chvoste je Košická župa

Župani štyroch najmenej transparentných krajov: Pavol Frešo (Bratislavský), Tibor Mikuš (Trnavský), Marian Kotleba (Banskobystrický) a Zdenko Trebuľa (Košický). foto - tasr a N
Župani štyroch najmenej transparentných krajov: Pavol Frešo (Bratislavský), Tibor Mikuš (Trnavský), Marian Kotleba (Banskobystrický) a Zdenko Trebuľa (Košický). foto – tasr a N

Transparency International Slovensko zverejnilo výsledky skúmania otvorenosti krajov. Banskobystrický kraj pod Kotlebom si pohoršil, Trenčiansky pod Baškom zo Smeru si výrazne polepšil.

Najotvorenejšou župou je tá so sídlom v Trenčíne pod vedením bývalého ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer).

Ukazuje to rebríček transparentnosti žúp, ktorý pravidelne zverejňuje Transparency International Slovensko. Tentoraz je o to zaujímavejší, že vychádza zhruba mesiac pred župnými voľbami.

Transparency: Baška nie je dokonalý

Za posledné roky sa Trenčiansky kraj umiestňoval na posledných miestach v transparentnosti.

„Zaviedli sme úplne nové projekty, jeden z nich je aj Otvorená župa,“ povedal predseda samosprávneho kraja Baška. Tento projekt bol jedným z najpozitívnejšie hodnotených Transparency International. Na stránke župy sa objavila sekcia, v ktorej sa nachádzajú všetky body, ktoré hodnotí organizácia ako dôležité pri otvorenosti. Po rozkliknutí týchto bodov môže návštevník zistiť o župe veľa.

„To, že je najotvorenejší alebo naopak neznamená, že nemá aj opačné vlastnosti,“ hovorí výskumník Transparency International Slovensko Mário Kajan. „Napríklad, trenčianski krajskí poslanci odhlasovali, že predseda kraja môže meniť rozpočet ako sa mu chce, a musí o tom poslancov iba informovať.“

Trenčianska župa je aj najväčším skokanom v otvorenosti. Za posledné dva roky si polepšila o vyše 34 percent.

Rebríček podľa Transparency:

  1. Trenčiansky kraj A-, 74,8 %, postup o 7 miest
  2. Žilinský kraj B-, 55,2 %, postup o 1 miesto
  3. Nitriansky kraj, C+, 54,6 %, postup o 4 miesta
  4. Prešovský kraj, C+, 52,6 %, pokles o 2 miesta
  5. Banskobystrický kraj, C+, 51,1 %, pokles o 4 miesta
  6. Bratislavský kraj, C, 49,7 %, pokles o 2 miesta
  7. Trnavský kraj, C, 48,6 %, pokles o 1 miesto
  8. Košický kraj, C, 48 %, pokles o 3 miesta

Kotlebova župa padá, časy Maňku pominuli

Lídrom posledných rebríčkov bol Banskobystrický kraj, to už je teraz inak. Kotlebova župa sa v transparentnosti medziročne prepadla najviac zo všetkých.

Programový koordinátor Transparency International Slovensko pre samosprávy Michal Piško hovorí, že dobré umiestnenia boli ešte dedičstvom z čias predchádzajúceho župana Vladimíra Maňku (Smer). „Po zvolení Mariana Kotlebu (ĽSNS) sa kraj začal pozvoľna uzatvárať verejnej kontrole,“ hovorí Piško.

Najvyšší výsledok, 65 percent, dosiahla Banskobystrická župa v roku 2013, v tohtoročnom prieskume získala 51,1 percent a piate miesto.

Riaditeľ Kotlebovho úradu a poslanec ĽSNS Milan Uhrík v reakcii zaútočil na Transparency a označil hodnotenie za tendenčné a politicky orientované proti Banskobystrickej župe, organizáciu už tradične spája s americkým finančníkom Georgeom Sorosom, ako to často robia rôzni konšpirátori. „Mohli by sme byť transparentní ako krištáľovo čistá horská voda, aj tak by si našli nejaký dôvod, prečo nás kritizovať,“ povedal Uhrík.

Jednou z výčitiek Transparency International Slovensko smerom k Banskobystrickej župe je, že používajú krajské noviny na vlastnú propagáciu a útočia na oponentov bez možnosti ich reakcie. „Predchádzajúci župan mal na propagáciu 300-tisíc eur ročne a Marianovi Kotlebovi schválili poslanci kraja v rozpočte presnú nulu. A potom sa idú čudovať, že sa propagujeme sami v rámci vlastných možností,“ upozorňuje Uhrík.

Zdenko Trebuľa. foto – TASR

Košice posledné

Najviac uzatvoreným krajom sa stal Košický. Pod dlhoročným predsedom Zdenkom Trebuľom (Smer) získal najnižšie hodnotenie spomedzi krajov v štyroch z jedenástich kritérií.

„Košický samosprávny kraj neprijal takmer žiadne kroky, ktoré by pomohli transparentnosti, dokonca v niektorých oblastiach poľavil,“ komentuje umiestnenie Košickej župy Michal Piško.

Vedenie Košického kraja tvrdí, že rebríček Transparency International neodzrkadľuje realitu. „Väčšina kritérií nevyjadruje objektívny stav, ale je založená na subjektívnych postojoch hodnotiteľov. Košický samosprávny kraj dodržiava platnú legislatívu, dlhodobo hospodári s prebytkovým rozpočtom a správa sa transparentne,“ povedala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková.

Trebuľa už v týchto voľbách nekandiduje, Smer namiesto neho nasadil primátora Košíc a poslanca parlamentu Richarda Rašiho.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie