Denník N

Lavrova na Slavín odprevadí Fico, prezident Kiska pôjde sám

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov si v sobotu od slovenského prezidenta vypočuje, čo si myslí o Ukrajine.

V sobotu príde do Bratislavy na oficiálnu návštevu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ešte v decembri 2012 ho pozval na Slovensko minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Lavrov sa ohlásil presne na 70. výročie oslobodenia hlavného mesta, ktoré oslobodila sovietska armáda.

Primátor Ivo Nesrovnal však šéfa ruskej diplomacie na oficiálne oslavy oslobodenia mesta na Hviezdoslavovom námestí nepozval. Pozvánka prišla len ruskému veľvyslancovi, no ten sa už dávnejšie ospravedlnil, že nepríde, pretože bude sprevádzať Lavrova. Ten podľa Nesrovnala nie je jeho protokolárnym partnerom, a keďže mali informáciu, že minister má v čase pietnej spomienky organizovanej mestom iný program, nebol dôvod ho pozývať.

Kiska zverejní, čo Lavrovovi povedal

Lavrova prijmú všetci traja najvyšší ústavní činitelia. Ako prvý s ním bude ráno hovoriť prezident Andrej Kiska a pravdepodobne nepôjde o príjemný rozhovor. Kiska dlhodobo kritizuje Rusko za okupáciu Krymu a účasť na vojnovom konflikte na Ukrajine.

„Žiadne pochybnosti o tom nemám. A myslím si, že každý, kto má dostatočné informácie a nepodľahol ruskej propagande, nemôže mať pochybnosti,“ odpovedal vo februári prezident na otázku, či nepochybuje o tom, že na Ukrajine bojujú ruskí vojaci.

K rokovaniu s jednotkou ruskej diplomacie sa prezident pred stretnutím vyjadrovať nebude, už teraz je však jasné, že po rokovaní nebudú mať spoločné vystúpenie. Kiska dá po rokovaní vyhlásenie a vzápätí pôjde na Slavín uctiť si pamiatku padlých vojakov.

[poll id=“57″]

Lajčák chce riešiť aj Ukrajinu

Od prezidenta pôjde Lavrov k premiérovi Robertovi Ficovi, naplánované je 45-minútové rokovanie. Po ňom pôjdu na Slavín, spoločná tlačová beseda naplánovaná nie je. Premiér, ktorý je známy ako kritik sankcií Európskej únie voči Rusku, zatiaľ žiadne vyhlásenie neplánuje. Pod pamätníkom je naplánovaný pietny akt položenia vencov, ktorý potrvá približne 40 minút.

Zúčastní sa ho aj predseda parlamentu Peter Pellegrini a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten bude Lavrova sprevádzať ako hostiteľ počas celého programu.

Miroslav Lajčák so Sergejom Lavrovom v Moskve. Foto - Tasr
Miroslav Lajčák so Sergejom Lavrovom v Moskve. Foto – TASR

Ministerstvo zahraničných vecí hovorí, že položenie vencov na Slavíne nie je formálna oslava, ale pietny akt. Po akcii na Slavíne Lavrova čaká stretnutie s Lajčákom, s ktorým budú rokovať o bežnej diplomatickej agende vrátane ukrajinskej krízy a energetiky. Po tomto stretnutí je naplánovaná aj tlačová beseda.

Poobede ešte ruského ministra prijme predseda parlamentu Peter Pellegrini, no na stretnutí bude len fototermín, bez spoločného vystúpenia alebo Pellegriniho vyhlásenia. Na otázku, či povie Pellegrini Lavrovovi svoj názor aj na situáciu na Ukrajine, jeho tlačový odbor neodpovedal.

Za okupáciu Lavrova vysmiali

Lavrov vedie ruské ministerstvo už vyše desiatich rokov. Po anexii Krymu a zapojení ruských vojakov do konfliktu na východe Ukrajiny vysvetľoval, že nešlo o porušenie medzinárodného práva a že ruskí vojaci na Donbase nie sú.

Pri jeho februárovom prejave na bezpečnostnej konferencii v Mníchove ho vysmiali. „Veľmi ťažko to niesol, kedže niečo také sa tam ešte nikdy nestalo. Ruská propaganda sa to neskôr snažila zmierniť s tým, že v publiku boli podplatení vojnoví štváči,“ povedal Denníku N nemenovaný slovenský diplomat.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie