Denník N

Gravitačné vlny potvrdil nezávislý experiment

Čierna diera. Ilustračné foto – NASA
Čierna diera. Ilustračné foto – NASA

Doteraz pochádzali všetky detekcie gravitačných vĺn z kolaborácie LIGO v Amerike. Teraz sa k nim pridal aj detektor skupiny Virgo sídliacej v Taliansku.

Autor je fyzik

Na tlačovej konferencii v stredu oznámili dve kolaborácie, LIGO a Virgo, že naraz zaznamenali gravitačné vlny pochádzajúce z toho istého zdroja.

Gravitačné vlny vyvolala zrážka dvoch čiernych dier s hmotnosťou 31-násobku a 25-násobku hmotnosti Slnka. Výsledná čierna diera má 53-násobnú hmotnosť.

Rozdiel, teda zhruba 3 hmotnosti Slnka, sa zmenil na energiu a vyžiaril vo forme gravitačných vĺn. Zrážka bola natoľko extrémna, že sme ju dokázali zaznamenať aj na vzdialenosť 1,8 miliardy svetelných rokov.

Ťažko povedať, čo je fascinujúcejšie – či to, že vo vesmíre dochádza k zrážkam čiernych dier pomerne často, alebo to, že ich dokážeme zaznamenať. Predsa len, podarilo sa to až storočie po ich predpovedaní Einsteinom. Tento objav je však kľúčový niečím iným – spravili ho totiž dve nezávislé skupiny.

Oblasť, odkiaľ prichádza signál. Modrá oblasť je iba na základe údajov LIGO, žltá (presnejšia) je aj v kombinácii s Virgom. Foto – www.virgo-gw.eu

Dva druhy chýb

Podstatou vedy nie sú fantastické objavy, ale to, že veda je na seba veľmi prísna a snaží sa vylúčiť hocijaké nedostatky. Pri experimentoch môže dochádzať k dvom druhom chýb: štatistickým a systematickým. Štatistická chyba znamená, že „motyka vystrelila“ – výsledky nám skreslilo náhodné a atypické meranie.

Proti štatistickej chybe sa dá brániť jednoducho – stačí experiment spraviť viackrát za sebou.

Systematická chyba vie byť zákernejšia. Znamená, že niekde robíme chybu a neustále ju opakujeme. Pred niekoľkými rokmi sa napríklad stalo, že experiment OPERA meral nadsvetelnú rýchlosť neutrín. Ako sa neskôr ukázalo, išlo len o zle pripojený optický kábel. Najlepší spôsob, ako takúto chybu odhaliť, je, ak experiment zopakujú nezávisle od vás.

Detektor z Talianska

Doteraz pochádzali všetky detekcie gravitačných vĺn z kolaborácie LIGO v Amerike. Aj táto bola voči takejto chybe čiastočné odolná – jeden z jej detektorov sídlil v severozápadnom Hanforde, druhý v juhovýchodom Livingstone. Stále však šlo len o jednu vedeckú kolaboráciu. Teraz sa k nim pridal aj detektor skupiny Virgo sídliacej v Taliansku.

Keď počujete zvuk prichádzať do ľavého ucha skôr než do pravého, váš mozog vyhodnotí, že sa zdroj zvuku nachádza naľavo od vás. Kým dva detektory dokážu na takomto princípe určiť polohu zdroja len veľmi zhruba, tri to dokážu už pomerne presne. V lokalizácii zdroja však ostáva veľký priestor na zlepšenie, ktorý dosiahnete buď spresnením detektorov, alebo tak, že zvýšite ich počet.

Mimochodom, detekcia sa udiala 14. augusta, teda pár dní pred ďalšou významnou udalosťou – podľa kuloárnych informácií sa podarilo pozorovať zrážku neutrónových hviezd.

Ako sme informovali nedávno, ide o potenciálne fascinujúci objav, keďže sa podaril zachytiť nielen vo forme gravitačných vĺn, ale aj vo svetelnom spektre – jeho oznámenie sa napäto očakáva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie