Denník N

Prieskum: Lunter vedie vysoko nad Kotlebom, definitívne hovorí, že už neodstúpi

V prieskume Focusu by bol podnikateľ Ján Lunter jasným víťazom župných volieb v Banskobystrickom kraji. Čo urobia jeho protikandidáti, nie je zatiaľ jasné.

Marian Kotleba má mesiac pred župnými voľbami jasného hlavného vyzývateľa. Je ním podnikateľ Ján Lunter.

Lunter by vyhral župné voľby pred Marianom Kotlebom s pomerne veľkým náskokom, aj keby sa kandidatúry nevzdali Martin Klus a Stanislav Mičev.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si u sociológov objednal práve Lunter.

 

Definitívne ide do volieb

„Potešilo ma to a je to pre mňa záväzok. Budem kandidovať za každých okolností,“ reagoval Lunter na otázku, či môžu zmeniť niečo na jeho rozhodnutí výsledky prieskumov skupiny okolo Stanislava Mičeva a Martina Klusa.

Župné voľby budú 4. novembra.

Kým Luntera by volilo takmer 31 percent, Kotleba za ním zaostáva o 8,7 percentuálneho bodu.

Kandidát opozície Martin Klus (SaS, OĽaNO, KDH, Nova, OKS) výrazne zaostáva. Hlas by mu dalo iba 11 percent voličov z kraja. Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev je na tom ešte o niečo horšie – s 10,4 percenta za Lunterom zaostal o viac než 20 percentuálnych bodov.

Situácia pred župnými voľbami je zložitá, lebo vzťahy medzi demokratickými kandidátmi sú napäté. Ani Lunterovo štvrtkové vyhlásenie definitívne nevylúčilo variant, že sa volieb zúčastní niekoľko demokratických kandidátov. Ich počet sa momentálne nedá odhadnúť.

Klus: Ešte ukážeme naše dva prieskumy

Lunter je s ďalšími kandidátmi v spore o postup pred voľbami. Klus a Mičev ho vyzývali, aby sa pripojil k ich spoločnému memorandu a postupovali pred voľbami jednotne – aby si urobili spoločné prieskumy a na ich základe sa napokon dohodli, kto sa postaví Kotlebovi. Župné voľby sú totiž prvýkrát jednokolové a Kotleba tak môže mať šancu obhájiť svoj post proti viacerým silným a stredne silným kandidátom, ak by sa hlasy rozdelili medzi nich.

Klus povedal, že v pondelok alebo v utorok by mali mať výsledky prieskumov agentúr AKO a Median, ktoré si spolu s Mičevom zadali. Potom sa stretnú s ďalšími kandidátmi, ktorí s nimi podpísali memorandum, a rozhodnutie, či bude kandidovať, padne až po tomto okrúhlom stole. „Úprimne, mňa teda tie výsledky Focusu až tak veľmi neprekvapili, lebo pán Lunter pôsobil v poslednom období veľmi sebaisto, takže asi očakával, že to takto dopadne. My sme v očakávaní, ako dopadnú naše prieskumy.“

Pre spochybňovanie Focusu Klusom Lunter požiadal o dohľad nad septembrovým prieskumom Katedru politológie Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne. Katedra konštatuje, že prieskum „plne zodpovedá“ požadovaným štandardom.

Mičev nekomentoval Lunterovo vyhlásenie. Tvrdí, že počká na výsledky prieskumov agentúr AKO a Median, ktoré by mali byť známe na začiatku budúceho týždňa. „Beriem do úvahy aj Focus, ale primárne sa budeme riadiť našimi prieskumami,“ povedal Mičev.

Mičev a Klus ešte v polovici septembra hovorili, že ak by pred voľbami zostali proti Kotlebovi dvaja silnejší kandidáti, navrhli by Lunterovi ešte spoločný prieskum v polovici októbra. To už teraz po Lunterovom definitívnom rozhodnutí padlo.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Vlastná cesta Luntera

Ján Lunter od začiatku razil vlastnú cestu a sľuboval „rozumné“ rozhodnutie na záver. Tvrdil, tak ako aj urobil, že si dá urobiť prieskum a podľa neho sa rozhodne, či pôjde do súboja s Kotlebom, alebo sa vzdá v prospech niektorého z demokratických kandidátov.

Medzičasom ho podporil Smer, vytvorila sa skupina okolo Mičeva a Klusa a Kotleba ohlásil kandidatúru.

Lunter sa snažil prebrať na začiatku septembra po dvoch úspešných prieskumoch agentúry Focus iniciatívu a odkázal ostatným kandidátom, že sa môžu pripojiť k jeho prieskumu.

Skupina mu vytkla odkazovanie cez médiá, konštatovala, že nenavrhuje nič iné ako to, čo bolo v memorande, ktoré nepodpísal. Mali výhrady k jedinej otázke v prieskume aj k počtu agentúr, ale v podstate spoločný prieskum neodmietli. Požadovali však rokovanie o prieskume za okrúhlym stolom.

Lunter, ktorého tlačil čas na zadanie prieskumu, vyzval kandidátov, aby sa oficiálne vyjadrili k jeho ponuke, a určil termín, vrátane hodiny. Skupina okolo Mičeva a Klusa neodpovedala, presnejšie reagovali, že ak Lunter chce, môže sa pripojiť k ich prieskumu, ale určite ich nemá „úkolovať“.

Lunter zadal agentúre Focus pokyn, aby urobila prieskum len pre neho. Na druhý deň vlastný prieskum ohlásila aj „memorandová“ skupina.

Vyčítali mu aj Smer

Lunter si v prieskume Focusu, ktorý bol telefonický a agentúra ho robila medzi 18. a 26. septembrom, výrazne polepšil. V auguste mu tá istá agentúra namerala 21,8 percenta a Kotlebovi 21,1 percenta. Klus mal vtedy v sondáži 14,4 a Mičev desať percent.

V lete a aj na začiatku septembra si kandidáti proti Kotlebovi vzájomne odkazovali, kto z nich nepostupuje správne.

Lunterovi napríklad v SaS vyčítali, že sa nechce pripojiť k memorandu Mičeva s Klusom, a kritizovali ho aj za to, že prijal podporu Smeru. Podpredseda SaS napísal aj text s názvom Ján Lunter by sa mal toxickej podpory Smeru a Mosta vzdať.

Lunter kandiduje ako nezávislý, podporu mu dodatočne vyjadrili Smer, Most-Híd, vznikajúce Progresívne Slovensko i viaceré menšie strany.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie